Cum se vor desfășura anul acesta ritualurile de Paște, care pică tot în pandemie, și tot în stare de urgență? Restricțiile nu sunt la fel de severe ca în 2020, dar împăcarea ritualului creștin cu teama de COVID-19 tot trezește tensiuni. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, și-a exprimat îngrijorarea că împărtășirea enoriașilor cu aceeași lingură în bisericile ortodoxe „este o problemă generală”, care poate duce la creșterea îmbolnăvirilor. Preoții răspund însă că dezinfectarea lingurii de împărtășanie nu se poate face fără încălcarea gravă a rânduielii.
În pofida recomandărilor formulate de autorități prin care preoții sunt îndemnați să utilizeze lingurițe de unică folosință sau să o dezinfecteze pe cea cu care împărtășesc enoriașii, reprezentanții mitropoliilor Moldovei și Basarabiei insistă că procedura nu are cum să fie schimbată.
Episcopul Ioan de Soroca din cadrul Mitropoliei Moldovei spune că bisericile supuse acesteia iau suficiente măsuri de protecție pentru a evita infectările, însă preoții nu sunt de acord cu utilizarea lingurițelor de unică folosință în timpul împărtășaniei: „Celelalte măsuri sunt respectate de către enoriași. Cât privește împărtășania, se folosește lingurița liturgică.”
O poziție similară a formulat și secretarul Mitropoliei Basarabiei, protoiereul Andrei Bucliș, care insistă că până în prezent nu s-ar fi demonstrat că utilizarea linguriței liturgice ar duce la infectarea cu noul tip de coronavirus: „Nu se îmbolnăvește absolut nimeni de la linguriță. Aceasta a fost prezentă la toate pandemiile posibile, câte au existat de-a lungul istoriei și i-a împărtășit și pe cei bolnavi și pe cei sănătoși, iar într-un final a fost folosită de preotul care împărtășea și nu s-a îmbolnăvit nimeni strict de la linguriță. Eu cred că trebuie să fim mai atenți unde mergem, cum ne comportăm, cu cine comunicăm. Cred că nerespectarea acestor măsuri este mai contagios decât lingurița propriu-zisă. Este și o chestie de principiu: nu poți prin atitudine, prin gesturi, să pui la îndoială puterea vindecătoare a lui Hristos.”
În ce privește sărbătorile Pascale, reprezentanții celor două mitropolii au recunoscut că încă nu au formulate îndemnul clare pentru preoți și enoriași ce să facă în Noaptea Învierii și de Paștele Blajinilor, când oamenii merg la cimitire.
Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat marți, în cadrul unei emisiuni la postul TV „Primul în Moldova” , că cimitirele din Chișinău nu vor fi deschise de Blajini, îndemnând oamenii să meargă la mormintele celor răposați în alte zile. „Colegi, haideți să nu exploatăm această temă. E sensibilă pentru toată lumea. (...) Din păcate, și îmi cer scuze din partea tuturor, nu vom putea deschide cimitirul de Blajini. Însă acesta poate fi vizitat în ajun. Am făcut și un calendar special pentru asta.”
Declarația a fost făcută la o zi după ce Mitropolitul Moldova, ÎPS Vladimir, s-a arătat nemulțumit de decizia autorităților de a interzice creștinilor să meargă în cimitire, spunând că va cere revizuirea acesteia pe motiv că ceremonia de pomenire are loc în aer liber, iar oamenii vor respecta normele epidemiologice.
Anul trecut, autoritățile au decis ca Sărbătoarea Învierii să fie oficiată în afara lăcașelor sfinte, iar preoții au mers pe la casele enoriașilor. Episcopul Ioan de Soroca, de la Mitropolia Moldovei, spune că și-ar dori ca în acest an decizia să fie diferită: „Și în Noaptea Învierii ne-am dori ca în biserici să fie prezenți credincioșii, cu respectarea măsurilor corespunzătoare. Pentru toată țara ne-am dori ca în cimitire, în ziua de duminică și luni a Blajinilor să fie acces pentru cler și credincioși.”
Europa Liberă: Eu corect înțeleg, în cazul în care Comisia va decide altceva, vă veți supune?
Episcopul Ioan de Soroca: „Păi, Dvs. aveți situația din anul 2020. Dacă Comisia a interzis anul trecut oficierea slujbelor de pomenire în cimitire, în măsură de 80-90 la sută, clericii Mitropoliei noastre s-au conformat.”
În lipsa unei decizii clare ce ar ghida preoții ce măsuri să ia de sărbătorile pascale, reprezentanții mitropoliilor Moldovei și Basarabiei spun că vor ține cont de cea mai recentă decizie a Comisiei Situații Excepționale ce impune doar respectarea măsurilor generale: păstrarea distanței sociale și purtarea măștilor de protecție.