„Da' ce-avem? Avem Putin, Rusia, Moldova, URSS...”

De ziua Victoriei, la piața de suveniruri din centrul Chișinăului.

Ziua Victoriei a adus în prim-plan printre altele industria suvenirurilor din perioada sovietică – văzute de cei tineri ca mesagerii unei civilizații dispărute, iar de vârstnici – ca martorii propriei tinereți apuse, ca și ai unei orânduiri parcă mai ușor de înțeles.

Your browser doesn’t support HTML5

De ziua Victoriei, la piața de suvenire

În centrul Chișinăului, zeci de vânzători ambulanți comercializează diverse suveniruri executate în registrul simbolisticii sovietice de la stegulețe roșii cu secera și ciocanul, până la stema defunctei URSS. Unii propun spre vânzare medalii soldățești autentice, care prezintă interes doar pentru colecționari. Comercianții încearcă să profite de afluxul de oameni care a invadat centrul capitalei.

Pe vânzătorul care s-a prezentat Oleg l-am găsit înconjurat de potențiali cumpărători. În puținele clipe de răgaz, a încercat să-mi răspundă și la câteva întrebări.

Europa Liberă: Ce aveți la vânzare?

„Panglica Sf. Gheorghe – 20 de lei, Steaua Biruinței… Asta-i tot un fel de stea, numai că e mai modernă.”

Suvenire sovietice de vânzare în centrul Chișinăului

Europa Liberă: Văd că aveți și steagul URSS lângă steagul Republicii Moldova. Ce se cumpără mai des?

„50/50.”

Europa Liberă: Cine se apropie?

„Diferită lume: și ruși, și români, și moldoveni. Români chiar au cumpărat steaua.”

Europa Liberă: Există un profit?

„Un pic da.”

Nu am putut discuta mai mult, cumpărătorii se îmbulzeau la tarabă, nerăbdători să procure și ei ceva. Unul dintre ei, care s-a prezentat Alexandru, căuta o insignă pe care să și-o pună la piept.

„Europa… noi nu drujîm cu dânșii, pentru că Europa e un lucru care nu e de noi. Tot timpul am fost cu rușii și pastaianna vom fi cu rușii. Pentru că părinții noștri, buneii noștri multe lucruri au făcut cu rușii, dar nu cu Europa.”

Europa Liberă: Și credeți că trebuie să fim împreună cu Rusia.

„Da, da. Ne va fi mai ușor.”

Un alt cumpărător care s-a prezentat Anatoli a ales ceva pentru persoanele dragi, fiindcă cel de-al Doilea Război Mondial i-a afectat familia în mod direct.

„Tatăl meu, bunelul meu au luptat în război. Vreau să cumpăr ceva pentru mine și pentru copii, nepoți ceva, ca să ținem minte, e o amintire.”

Nu a fost nevoie să mă îndepărtez prea mult ca să dau de altă tarabă cu suveniruri sovietice. La piața ambulantă de lângă teatrul „Mihai Eminescu” am cunoscut-o pe vânzătoarea care s-a prezentat Galina. Matematica prețurilor ei e simplă – 5 insigne la 100 de lei. Cele mai întrebate sunt suvenirurile cu Lenin și simbolistica comunistă „secera și ciocanul”, dar spune că are multe alte relicve.

Europa Liberă: De la cine au rămas, de la rude?

„Nu cred că rudele mele au fost într-atât de comuniste ca să le strângă într-așa o cantitate până acum. Le mai dă cineva, le mai cumpărăm, le mai schimbăm. Adică, mă rog, nu este ceva care e legat de familia mea. Mai sunt colecționari care le mai colecționează dintr-un anumit motiv...”

Europa Liberă: Cum ar fi?

„Nu știu… Cineva îl colecționează pe Lenin ca să arate cât este el de OK și cineva îl colecționează ca să arate cât rău a făcut. Și cam asta e, sunt două extreme. Dar vă spun că anul acesta e cu totul altfel ca în anii precedenți.”

Europa Liberă: Atunci se cumpărau la greu.

„Atunci se mai cumpărau, da, și mai multișor, și mai bine, și mergeau și tot cumpărau. Dar acum…”

„Băiatule, nu atinge nimic. Numai cu ochii!”

N-am îndrăznit să-i fur mai mult timp și m-am apropiat de vecina ei, o doamnă care s-a prezentat Valentina. Și ea s-a plâns că anul acesta comerțul merge deosebit de greu. Printre alte mărunțișuri, vinde tricouri cu președintele rus Vladimir Putin. Dar o las pe dumneaei să spună ce are la vânzare…

„Da ce-avem? Avem Putin, Rusia, Moldova, URSS.”

Europa Liberă: Care se vinde cel mai bine?

„Ultimul timp se vinde mai mult Putin. Toți spun că are rating bun, în toată lumea este primul. Înainte făceam bani, se vindea mult, dar iată că e 9 mai, dar niciuna nu s-a vândut. Mai înainte luau special pentru veterani, dar veterani nu-s, cui să cadoneze? Puțini au rămas!”

Europa Liberă: Cine de obicei le cumpără?

„Vă spun că toți cumpără, și români, și americani, italieni, francezi, turci, toți cumpără. Și moldoveni cumpără. Iată a fost sărbătoarea unirii, a României cu Moldova, toți strigau „Rusia – Moldova nu e a ta!”. După asta toți românii veneau la mine și cumpărau maiouri cu Putin.”

Printre medalii și ploști cu simbolistică sovietică, la taraba d-nei Valentina am găsit păpuși rusești, cunoscute ca matrioshka. Printre ele ieșeau în evidență cele cu tentă politică. Pe una, de exemplu, era imaginea președintelui rus Vladimir Putin, iar alături stătea altă păpușă de lemn, cu fotografia cancelarului german Angela Merkel. Iată cum explică dumneaei această „vecinătate”…

„Eu nu țin cu nimeni – businessul este business. Voiau să dea foc aici, voiau să dea cu kraskă, voiau să mă bată aici, diferite lucruri au fost…”

Europa Liberă: Dar cum ieșiți din situație?

„Nimic, eu nu [am afiliere] politică. Fotografia n-ar nimic, nu-i viu Putin aici. Când o să-l pun pe Putin viu aicea – lasă să facă ce vor cu el!”

Medaliile și suvenirurile cu simbolistica sovietică sunt deosebit de solicitate în zilele de 1 și 9 mai, după care vânzătorii ambulanți le scot mai în față pe cele dominate de elemente etnice, care au priza la turiști în toate celelalte zile ale anului.