La finele acestei săptămâni, mai exact, sâmbătă, 13 mai, la Chişinău se vor desfăşura ceremonii consacrate Zilei Europei. În parcul central din capitală va fi amenajat tradiţionalul „Orăşel European”, unde ambasadele statelor membre UE vor prezenta delicii culinare şi atracţii culturale. De asemenea, vor fi promovate şi proiectele realizate în Republica Moldova cu sprijinul Uniunii Europene. În acest an, Parlamentul de la Chişinău a decis oficializarea Zilei Europei, astfel încât această să fie sărbătorită pe 9 mai, concomitent cu cea a Victoriei, însă legea nu a fost promulgată de preşedintele Igor Dodon. „În Republica Moldova noi am celebrat şi vom celebra Ziua Victoriei”, a declarat şeful statului. O parte din locuitorii capitalei s-au arătat însă mai puţin categorici, cum veţi afla din vox-populi realizat de stagiara Europei Libere, Cristina Cornescu:
Europa Liberă: Dumneavoastră de 9 mai ce sărbătoriți: „Ziua Europei” sau „Ziua Victoriei”?
„Ziua Europei, e bine?”
„Și a Victoriei, spuneți că și a Victoriei!”
„Nu, a Europei, pentru că Europa a învins!”
Europa Liberă: Ce părere aveți despre politicieni care se împart în două tabere?
„E și normal să fie așa, altfel nu e mișcare”.
„Democrația, asta e!”
„Ziua Victoriei, desigur! Pentru că aceasta reprezintă o memorie pe care trebuie să o țină în minte generațiile, despre cine a apărat patria noastră și cine sunt eroii aici”.
Europa Liberă: Și cine sunt eroii?
„Veteranii!”
Europa Liberă: Dar pentru ce au luptat ei?
„Pentru libertatea noastră!”
Europa Liberă: Datorită Zilei Victoriei Europa este liberă! Pot fi marcate împreună aceste sărbători sau totuși nu?
„Aș prefera doar Ziua Victoriei, deși, s-ar putea marca împreună aceste sărbători”.
„Suntem tineri și tindem spre Europa, deci, cred că vom sărbători Ziua Europei”.
Europa Liberă: Cum credeți, pot fi îmbinate aceste două sărbători: cine vrea să sărbătorească Ziua Victoriei, cine vrea – Ziua Europei?
„Se împacă oare Europa cu Rusia?”
„Acestea sunt amintirile noastre, înțelegeți, noi nu putem să le uităm, nu vă supăraţi. Știm că am trecut la un nou mod de viață din 90 încoace, dar, uitați-vă că-i nici la deal și nici la vale și câți ani sunt de atunci… Ne țin nici cu Europa, nici cu rușii, nici cu românii – doar cum vor ei, înțelegeți?!”
„Ziua Europei știți de ce e?! Pentru că Moldova tinde să prietenească cu Europa și, dacă Europa sărbătorește această zi, să sărbătorească. Eu, însă, niciodată nu voi fi de acord, pentru că pe tatăl meu l-au ucis în acest război. Ziua Victoriei este doar pentru oamenii din URSS”.
„Ziua Victoriei, cum se cheamă, că ne-au eliberat sau ne-au ocupat?! Ne-au ocupat, așa-i?”
„Am fost 75 de ani cu rușii, acum lasă să mai fie și alții. Oamenii s-au mai dus în alte țări și au văzut că este bine. Tineretul trebuie să aleagă ceea ce este mai bun!”
Europa Liberă: Pentru Dvs. 9 mai este Ziua Victoriei sau Ziua Europei?
„Ziua de naștere a celui mai bun prieten al meu. Cu toate că sunt născut în Uniunea Sovietică, nu consider 9 mai sărbătoare pentru mine personal. Atât!”
„Eu locuiesc dincolo de ocean, de aceea, eu sunt indiferent față de această sărbătoare”.
„Eu cred că în aceeași zi pot fi marcate chiar zece sărbători. Nu trebuie de susținut doar Ziua Europei sau doar Ziua Victoriei. Fiecare să sărbătorească ce își dorește!”
„Politicienii sunt oglinda alegătorilor și a poporului. Respectiv, la noi în țară există două păreri care contravin una alteia, iar aceasta nu arată altceva decât o dezbinare totală și completă în societate”.
„Nouă nu ni s-au explicat corect aceste evenimente. Pe noi ne fac dușmani, deși ar trebui să fie invers. Europa a suferit și ea. La noi, însă, se duce o altă politică – liberalii și socialiștii nu pot găsi limbă comună. Împreună trebuie să ridicăm ţara. Oamenii trebuie să gândească la pace și nu război sau ură. Oamenii trebuie să fie prietenoși!”.