Situația se agravează în estul Ucrainei. Forțele ruse încearcă să încercuiască Ceasiv Iar

Un obuzier polonez Krab pe poziții ucrainene la Ceasiv Iar, trăgând asupra forțelor rusești, 30 septembrie 2024.

Armata rusă a început să înainteze spre nord și sud de Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, crescând presiunea asupra pozițiilor forțelor ucrainene din această zonă de importanță strategică. Situația este descrisă de armata ucraineană ca fiind „liniștea dinaintea furtunii”.

Proiectul DeepState a raportat despre înaintarea armatei ruse spre nord și sud de Ceasiv Iar, în special în zona Kalinivka, în noaptea de luni spre marți. Acolo, agresorul a reușit să traverseze canalul „Siverski Doneț – Donbas”, care proteja orașul dinspre Est.

De asemenea, trupele ruse au avansat pe drumul din Bahmut în direcția periferiei sudice a orașului Ceasiv Iar.

Din cauza încercărilor constante ale trupelor ruse de a pătrunde atât în oraș, cât și la periferia acestuia, situația din jurul Ceasiv Iar se agravează treptat, spun experții. Atacurile neîntrerupte sunt respinse de soldații ucraineni, în principal cu ajutorul dronelor.

Armata rusă lansează până la cinci bombe ghidate (KAB) simultan asupra Ceasiv Iar și încearcă să se concentreze în grupuri mai mari pentru a asalta pozițiile ucrainene, a declarat presei reprezentantul serviciului de presă al Brigăzii 24 Mecanizate „Regele Danilo”, Ivan Petriceak, potrivit căruia situația este critică de câteva săptămâni.

Nu sunt atacuri mecanizate, dar Rusia lovește zilnic cu toate armele disponibile, inclusiv artileria și lansatoarele de rachete multiple (RSZV), iar aviația rusă operează activ de-a lungul liniei de apărare, a spus oficialul.

La începutul lunii iulie, trupele ucrainene s-au retras dintr-un cartier de la marginea orașului Ceasiv Iar, după ce acesta a fost ocupat de armata rusă. Ceasiv Iar este considerat un punct strategic pentru armata ucraineană, fiind amplasat pe o colină, la numai 15 kilometri de Bahmut. Forțele ucrainene și experții spun că pierderea orașului ar putea deschide calea armatei ruse către alte localități importante către vest, cum ar fi Kramatorsk și Sloveansk.

Your browser doesn’t support HTML5

„Pământ pârjolit”: În prima linie în Ceasiv Iar

Rușii își continuă înaintarea spre Pokrovsk

Însă punctul cel mai fierbinte al frontului ucrainean rămâne orașul Pokrovsk (regiunea Donețk), un centru logistic esențial pentru armata ucraineană. Forțele rusești se află acum la mai puțin de 7 kilometri de Pokrovsk. Luptele continuă de luni de zile în această regiune, însă, recent, Rusia a lovit infrastructura civilă cu bombe ghidate, rănind mai mulți civili. Aproape 80% din infrastructura critică a fost distrusă, lăsând orașul fără electricitate, apă și gaz.

Evacuarea civililor este dificilă, aproximativ 12.000 de persoane rămânând în oraș, dintre care peste 60 sunt copii. La ora actuală, evacuații sunt transportați prin gara din Pavlohrad, situată la 100 de kilometri vest, în regiunea Dnipropetrovsk.

Între timp, comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a ordonat întărirea apărării pe frontul din est, în special la Pokrovsk, unde atacurile rusești s-au intensificat. Sîrski a subliniat că s-au luat măsuri pentru a consolida stabilitatea și eficiența apărării, în colaborare cu Brigada 25 Aeropurtată, care operează în acea zonă.

Evacuare obligatorie din Kupeansk, regiunea Harkov

Din cauza agravării situației militare, autoritățile ucrainene au anunțat evacuarea obligatorie a civililor din orașul Kupeansk și trei sate vecine din regiunea Harkov - Kondrașivka, Petropavlivka și Kurilivka.

Șeful administrației militare regionale, Oleg Sinehubov, a explicat că această decizie este luată din cauza „deteriorării situației militare” și pentru că infrastructura critică este bombardată constant de forțele ruse, făcând imposibilă asigurarea încălzirii, energiei electrice și ajutorului umanitar.

Kupeansk este un nod feroviar important în estul Ucrainei, situat la 116 kilometri de Harkov. Forțele ruse au capturat orașul aproape imediat după începerea invaziei pe scară largă în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie 2022. În toamna aceluiași an, armata ucraineană a reușit să-l recucerească. În prezent, armata rusă încearcă din nou să captureze Kupeansk, ajungând la periferia satelor situate pe malul râului Oskil, care împarte orașul în două.

Înainte de începerea războiului, în districtul Kupeansk locuiau peste 50.000 de oameni, dintre care peste 25.000 doar în oraș. Potrivit lui Sinehubov, în prezent, pe malul estic al râului Oskil, rămân aproximativ 4.000 de civili.

Armata ucraineană s-a retras recent din orașul minier Vuhledar, un punct strategic aflat pe o înălțime, după ce a rezistat numeroaselor atacuri ale forțelor ruse încă din 2022. Președintele Volodimir Zelenski a confirmat pierderea acestui bastion.

În prezent, forțele ruse controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, iar obiectivul declarat al Moscovei este de a cuceri complet regiunile Donețk și Luhansk.

Articol realizat în baza relatărilor Serviciului ucrainean al RFE/RL.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te