Ska Keller: „Legalizarea corupției nu va rezolva presupusele probleme ale serviciilor secrete” (VIDEO)

Ska Keller.

Interviu cu co-președinta Grupului Verzilor din Parlamentul European despre situația din România.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu co-președinta Grupului Verzilor din Parlamentul European

Franziska Maria Keller (cunoscută în Parlamentul European drept Ska Keller) este o tânără politiciană din estul Germaniei aflată la al doilea mandat de europarlamentar din partea tânărului Partid al Piraților din Germania. Într-un interviu acordat în exclusivitate la Strasbourg Europei Libere după dezbaterea despre situația statului de drept din România, co-președinta Grupului Verzilor din Parlamentul European (Alliance 90/The Greens) respinge argumentele premierului Dăncilă și cere guvernului să nu opereze schimbările de legi anunțate. „Cred că există încă șanse ca acest proces să fie stopat în România, ” mai spune Keller, care consideră că declanșarea procedurii de sancționare a României prin activare a articolului 7 al Tratatului UE nu este încă necesară.

Europa Liberă: Doamnă Keller, proveniți din fostul DDR (Germania de est). Ceea ce se întâmplă acum în România vă amintește în vreun fel de epoca dinantea căderii comunismului?

Ska Keller: „Sunt foarte îngrijorată când mă gândesc la România, pentru că ați progresat atât de mult, iar poporul român a luptat atât de curajos pentru doborârea dictaturii comuniste, să înființeze toate instituțiile democratice, să respecte toate cerințele UE pentru a intra în Uniune, adică un proces lung și dureros care a fost excelent parcurs de România. Cu atât mai îngrijorător este să vedem regrese și că aceste realizări sunt în pericol. Sper că guvernul român va reconsidera aceste schimbări legislative pe care dorește să le facă.”

Your browser doesn’t support HTML5

Franziska Maria Keller: „Legalizarea corupției nu va rezolva presupusele probleme ale serviciilor secrete”

Europa Liberă: Doamna premier Dăncilă a prezentat plenului Parlamentului acele argumente legate de protocoalele secrete dintre serviciile secrete din România și justiție. V-a șocat să auziți aceste informații? Ca cetățean german născut în Germania de est ați cunoscut Stasi, așa cum și nouă ne este familiară Securitatea. Asistăm la aceleași practici ca atunci?

Ska Keller: „Nu este prima dată când guvernul român aduce aceste argumente fără să aibă dovezi. Dar vă pot spune că înțeleg dacă sunt probleme cu serviciile secrete ca și nevoia de reformare a acestor servicii secrete. Nu pot accepta însă aceste lucruri ca scuze pentru adoptarea unor legi care să facă legală coruptia, sau care să limiteze dreptul cetățenilor de a organiza reuniuni. Sigur, dacă este o problemă, guvernul român ar trebui să o atace, să o clarifice, dar doar pentru că cineva face ceva rău, tu nu trebuie să folosești această scuză pentru a face la rândul tău ceva rău. ”

Europa Liberă: Cine ar trebui să investigheze aceste presupuse colaborări dintre justiție și serviciile secrete?

Ska Keller: „O comisie independentă de anchetă. Dar insist: nu pot accepta acest argument ca scuză a guvernului care să justifice toate aceste atacuri la adresa legilor anti-corupție sau a presei sau a libertăților civice. Legalizarea corupției sau restrangerea dreptului cetățenilor de se reuni nu va rezolva presupusele probleme ale serviciilor secrete. Ca atare, cer guvernului român să nu rezolve o problemă creând probleme în alte zone ale societății.”

### Vezi și... ### „Bravo” pentru Dăncilă după „teatrul absurdului”

Europa Liberă: Doamna Dăncilă a spus că MCV-ul nu este bun pentru cetățenii români. Sunteți de acord cu acest punct de vedere?

Ska Keller: „Nu. MCV-ul, mecanismul care a fost înființat pentru România și Bulgaria, la intrarea în UE, a fost un fel de a spune, da, România și Bulgaria intră în UE, dar încă persistă problema corupției, așa că dorim să monitorizăm progresul în rezolvarea acestei probleme prin intermediul acestui mecanism. După cum a spus comisarul Timmermans in plen, s-a înregistrat progres, potrivit rapoartelor MCV, dar în ultimii ani constatăm pași înapoi, din păcate. Legile propuse de guvernul actual reprezintă un risc pentru progresele înregistrate de România până acum.”

### Vezi și... ### Marian-Jean Marinescu: „Evident că autoritățile care nu respectă statul de drept privesc cu ochi răi oficialitățile europene”

Europa Liberă: Declanșează UE procedura de activare a articolului 7 al Tratatului European pentru încălcare gravă a valorilor UE?

Ska Keller: „Cred că există încă șanse ca acest proces să fie stopat în România. Controversatele legi nu au trecut încă de parlamentul de la București, deci speranțe sunt. Guvernul ne-a asigurat că va ține cont de solicitările noastre. De aceea cred că sunt șanse să nu se ajungă la declanșarea procedurii de încălcare a valorilor UE, cu consecințele grave pe care această procedură le poate implica.”