Șmîhal anunță mai multe înțelegeri cu Fico și un „nou pragmatism” în relațiile cu guvernul slovac

Robert Fico (stânga) și Denis Șmîhal (dreapta), la Ujgorod, 24 ianuarie 2024. Fico a câștigat alegerile din toamna anului trecut cu promisiunea că Slovacia nu va mai trimite în Ucraina „niciun glonț”.

Kievul intenționează să dezvolte relații „reciproc avantajoase” cu guvernul de la Bratislava, a declarat premierul ucrainean Denis Șmîhal, miercuri, 24 ianuarie, după întâlnirea cu omologul său slovac Robert Fico.

„În pofida dezacordurilor, noi intenționăm să formulăm o politică de «un nou pragmatism» cu guvernul slovac, care va fi în beneficiul ambelor țări”, a declarat premierul Șmîhal, citat de Serviciul ucrainean al RFE/RL.

El și-a exprimat încrederea că întâlnirea cu premierul Robert Fico va „deschide o nouă pagină” în relațiile dintre cele două țări.

Într-o înregistrare video difuzată de serviciul de presă al premierului Ucrainei, Fico l-a invitat pe Șmîhal să viziteze Slovacia.

„Sunt atât de multe subiecte pe care trebuie să le discutăm... Suntem aici pentru a ajuta. Bineînțeles, există subiecte asupra cărora putem avea opinii diferite”, a declarat premierul Slovaciei.

După întâlnire, Denis Șmîhal a declarat că a ajuns la câteva înțelegeri cu premierul Robert Fico:

  • Guvernul de la Bratislava nu va bloca achiziționarea de către Ucraina a armelor și echipamentelor de la firmele slovace.
  • Cele două țări vor coopera pentru furnizarea de către companiile slovace a echipamentelor necesare la construcția liniilor de apărare.
  • Slovacia va sprijini programul Ukraine Facility, care prevede alocarea a 50 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru Ucraina.
  • Premierul slovac l-a asigurat pe omologul său de la Kiev de „sprijinul deplin pentru aspirațiile de integrare europeană ale Ucrainei”.
### Vezi și... ### Slovacul Fico merge în Ucraina, dar nu e invitat la Kiev

Întâlnirea celor doi premieri a avut loc în orașul ucrainean Ujgorod, aproape de frontiera cu Slovacia, pe 24 ianuarie.

Cu o zi înainte, când Rusia lansa un nou atac masiv asupra Ucrainei, inclusiv asupra Kievului, prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat că, în opinia sa, viața în capitala ucraineană este pașnică. El a răspuns astfel la o întrebare a jurnaliștilor despre motivul pentru care discuțiile au fost programate să aibă loc la Ujgorod, și nu la Kiev.

Vizita lui Fico vine la scurt timp după ce alt premier central-european nou, polonezul Donald Tusk, a fost primit la Kiev de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Anterior, Fico și-a exprimat, de asemenea, intenția de a-i spune premierului ucrainean, în timpul întâlnirii, că Slovacia va bloca aderarea Ucrainei la NATO, deoarece, în opinia sa, aceasta „amenință să provoace al treilea război mondial”.

### Vezi și... ### Proiecte și provocări | La ce să ne așteptăm de la Uniunea Europeană în 2024?