„Somități” intangibile

Profesorul Mircea Beuran la inaugurarea anului universitar 2019-2020 la Universitatea "Carol Davila"

Cazul tragic de la spitalul Floreasca din București, când o pacientă a luat foc pe masa de operație, a devenit un revelator pentru anumite practici de care medicina românească nu reușește să se dezbare. Să reamintesc, pe scurt, faptele. Pacienta, bolnavă de cancer la pancreas, a trebuit operată de urgență din cauza unor pierderi de sânge. În sala de operații s-au aflat doi medici rezidenți.

Your browser doesn’t support HTML5

„Somități” intangibile



Ancheta spitalului și a Ministerului Sănătății a stabilit că pentru dezinfectare s-a folosit o substanță ce conținea alcool care, în contact cu bisturiul electric, s-a aprins provocându-i femeii arsuri grave. Medicul care trebuia să o opereze, chirurgul Mircea Beuran, a ajuns în sală după ce nenorocirea se produsese. Povestea s-a aflat abia după câteva zile, grație lui Emanuel Ungureanu, deputat USR, care la rândul lui o știa de la o asistentă ce fusese martoră la cumplitul incident.

Ancheta ar trebui să-și urmeze cursul normal numai că Mircea Beuran nu e un simplu medic. Chirurg reputat, șef al secției de chirurgie de la Floreasca, profesor universitar, Beuran este și un membru marcant al Partidului social-democrat. A fost și ministru al sănătății, postură din care a ieșit fără glorie, întrucât nu s-a putut dezvinovăți de acuzația de plagiat. Iată că acum rețeaua de influență pe care Mircea Beuran a construit-o de-a lungul anilor a redevenit activă. Mai întâi, președintele Colegiului Medicilor, care ar fi trebuit să analizeze obiectiv faptele, a dat un comunicat surprinzător, în care era elogiată în termeni ditirambici personalitatea lui Beuran. Apoi, mai mulți medici de la spitalul Floreasca au amenințat că vor declara grevă în semn de solidaritate. În fine, Mircea Beuran însuși a început să se plimbe, seară de seară pe la posturile de televiziune aservite PSD-ului și să pozeze în victimă a unui complot politic.

Beuran a fost demis de la șefia secției de chirurgie pe care o condusese vreme de 20 de ani. S-ar zice că nu concepe să nu mai fie șef și că se bazează în continuare pe sprijinul necondiționat al social-democraților. Încercarea de a mușamaliza o neglijență flagrantă, cu consecințe tragice, arată că există medici care se consideră intangibili. Trebuie salutată, de aceea, fermitatea ministrului sănătății, Victor Costache. Să sperăm că nu va ceda presiunilor, indiferent de unde vor veni ele.