Sondaj ABC: Majoritatea americanilor ar vrea ca Donald Trump să fie găsit vinovat

Majoritatea americanilor ar vrea ca Senatul să-l găsească vinovat pe fostul președinte Donald Trump, în procesul care debutează marți și este de acord de asemenea ca lui Trump să i se interzică să mai candideze pentru un post guvernamental.

Your browser doesn’t support HTML5

Majoritatea americanilor ar vrea ca Donald Trump să fie găsit vinovat

În comparație cu opinia publică de la prima ocazie când Trump a fost pus sub acuzare și judecat, sprijinul pentru o condamnare e mai mare acum, după cum rezultă dintr-un sondaj al rețelei de televiziune ABC. Prima dată, același sondaj arată că 47% dintre americani credeau că Senatul ar trebui să-l demită pe Trump, în timp de 49% erau de opinia contrară. Acum însă, 56% dintre americani cred că fostul președinte ar trebui găsit vinovat și să i se interzică să mai candideze. Doar 43% nu sunt de acord.

### Vezi și... ### SUA: marți începe al doilea proces de „impeachment” al fostului președinte Trump

Incidentele de la 6 ianuarie 2021 când susținători ai lui Trump au atacat Congresul au afectat și imaginea publică a partidului acestuia, procentul celor care cred că există mai mulți extremiști în rândul Partidului Republican fiind mai mare cu 17% decât al celor care cred că democrații au mai mulți extremiști. Diferența între procesul de anul trecut și cel de acum este că Trump nu mai e președinte și, în aceste condiții, toți republicanii din Senat – cu cinci excepții – au votat pentru neconstituționalitatea procesului, argumentând așa cum o va face și echipa de avocați a lui Trump că, în absența posibilității demiterii, procesul își pierde rațiunea de a fi.

Avocații lui Donald Trump vor mai spune și că președintele și-ar fi exercitat dreptul constituțional la liberă exprimare atunci cînd a spus – exprimînd ceea ce credea – că alegerile ar fi fost furate, in ciuda faptului că nu existau dovezi care să confirme această idee. Pentru că Trump să fie găsit vinovat este nevoie de votul a 17 senatori republicani și analiști cred că este puțin probabil că așa ceva să se întîmple, dat fiind că fostul președinte are încă o mare influență asupra partidului. Dacă este găsit vinovat, Senatul poate să-i interzică să mai candideze, prin majoritate simplă, pe care democrații o au.