Noile restricții, anunțate pe 17 octombrie, vizează nouă persoane care au conexiuni cu oligarhii moldoveni Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, sancționați anterior de Canada, sau care sunt considerate „colaboratori ai Kremlinului” în regiunile ucrainene ocupate de Federația Rusă.
Alexandr Kalinin este un politician moldovean, lider al Partidului Regiunilor din R. Moldova. După invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta a călătorit în zonele ocupate din estul Ucrainei și a acordat sprijin forțelor militare ruse.
Cercetat penal în R. Moldova într-un dosar privind propaganda războiului, Kalinin a amenințat procurorii moldoveni că va veni la audieri la Chișinău cu tancul, de oriunde s-ar afla. Kalinin a fost inclus și în lista de sancțiuni „pentru destabilizarea Moldovei”, aprobată de Uniunea Europeană în mai 2023.
- Te-ar mai putea interesa și: Liderul unui partid din R. Moldova, anchetat de procurori pentru propaganda războiului și instigare la acțiuni violente
Grigore Caramalac este om de afaceri cu cetățenie dublă, rusă și moldoveană, care controlează fundația rusească „Ifavis”, prin intermediul căreia a organizat evenimente patriotice și sportive în teritoriile ocupate de Rusia din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților de ocupație.
Caramalac, la fel, a fost inclus în lista sancțiunilor europene, pe motiv că ar susține „acțiuni și politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.
Vera Plahotniuc este sora oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, aflat, potrivit trezoreriei SUA, în Cipru. Potrivit jurnaliștilor de investigație de la Rise Moldova, Vera Plahotniuc ar fi deținut 95% din capitalul Finpar Invest în perioada 2003-2005. Ziarul de Gardă relata în 2016 că Finpar Invest este cea mai veche și una dintre cele mai influente companii ale oligarhului Plahotniuc, cu un capital social de circa jumătate de miliard de lei.
Valeri Klimenko și Serghei Burgudji sunt consilieri municipali în Chișinău, aleși din partea Partidului Șor, declarat în iunie neconstituțional, în prezent - consilieri neafiliați.
Maria Albot și Igor Himici au fost deputați din partea Partidului Șor.
În decembrie 2022, TV8 relata că Burgudji, Klimenko, Albot și Himici au fost printre cei, pe care Comisia pentru Situații Excepționale i-a inclus în „lista neagră” de persoane fizice și juridice din R. Moldova.
„Ei nu vor putea realiza liber diferite tipuri de tranzacții (de la tranzacții bancare, vânzări de acțiuni în firme și cesiuni de drepturi și până la înstrăinarea bunurilor imobile sau mobile)”, scria TV8.
În aceeași „listă neagră” se află și Tatiana Platon, vicepreședinta raionului Orhei, și ea sancționată de autoritățile canadiene.
Arina Corşicova candidează în calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului Bălți. Ea este administratoarea companiilor Telesistem TV (care deține televiziunile Primul în Moldova și Accent TV) și Media Contact (care deține ziarul „Komsomolskaia Pravda” în Moldova). Toate aceste active media sunt afiliate sau îi aparțin lui Ilan Șor.
De asemenea, Canada a inclus pe lista de sancțiuni șase posturi de televiziune din R. Moldova, ale căror licențe au fost revocate de autoritățile de la Chișinău pentru dezinformare în interesul Rusiei:
- Primul în Moldova
- RTR Moldova
- Accent TV
- NTV Moldova
- TV6
- Orhei TV
În iunie, Canada a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane și o entitate (Partidul Șor), acuzate de autoritățile de la Chișinău că ar reprezenta interesele Rusiei, în urma promisiunii făcute de premierul Justin Trudeau președintei Maia Sandu, care a vizitat Canada.
Persoanele și entitățile sancționate nu au dreptul să facă tranzacții în Canada, toate activele lor fiind înghețate. Canadienilor li se interzice să le furnizeze servicii financiare și să aibă afaceri cu acestea.
### Vezi și... ### Platon, Botnari, Andronachi, Șor și compania, sancționați de Canada