Unul din scenariile post-electorale cele mai vehiculate la Chișinău săptămâna aceasta în presa critică față de guvernare a fost al unei majorități alcătuită de PD prin cumpărarea de deputați socialiști. Astăzi, cei 35 de deputaţi aleşi socialişti au semnat o declaraţie în care promit alegătorilor lor să nu-şi părăsească formaţiunea când vor ajunge în noul Parlament şi să nu cedeze presiunilor care ar putea exista în acest sens.
Your browser doesn’t support HTML5
Preşedinta PSRM, Zinaida Grecianîi, a repetat astăzi într-un briefing ce a reunit întreaga viitoare garnitură parlamentară a partidului său că ideea alăturării, în grup sau pe bucăţi, la democraţi a socialiştilor vehiculată în speculaţiile analiştilor şi ale unor actori politici ar fi falsă şi că formaţiunea sa nu discută deocamdată cu nimeni despre viitoarea participare la guvernare.
„Vrem să vă declarăm că suntem o echipă absolut consolidată şi decisă să mergem împreună cu toţii. Dar ca să evităm speculaţiile precum că o să ne cumpere vreo zece deputaţi sau că o să ne cumpere întreaga fracţiune - speculaţii de astea au mai fost şi în 2014. Noi avem încredere în fiecare. Noi avem încredere în întreaga echipă a partidului. Nu ducem discuţii cu nimeni, decât pe interiorul echipei”, a spus Zinaida Grecianîi, fiind urmată apoi de Ion Ceban.
Acesta a dat citire unei declaraţii pe care au semnat-o toţi colegii.
„Promitem alegătorilor noştri că vom lucra în noul Parlament numai în cadrul unei singure echipe unite a Partidului Socialiştilor. În cazul în care vom fi presaţi, preferăm să depunem mandatele, decât să trădăm echipa noastră şi a alegătorilor noştri”.
PSRM, care a obţinut la scrutinul recent 35 de mandate de parlamentar, a anunţat chiar a doua zi după vot că nu va negocia cu nimeni până la validarea mandatelor de către Curtea Constituţională. Liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc, a anunţat astăzi prin intermediul unui interviu că nici democraţii nu vor mai încerca, până la decizia Curţii, să iniţieze alte negocieri după ce au lansat o singură invitaţie către partidele blocului ACUM, dar aceasta s-a soldat cu eşec. Mulţi analişti cred însă, pornind în special de la reperele tratativelor formulate recent de democraţi, dar şi de la anumite zvonuri, că cele două formaţiuni sunt pe punctul de a se înţelege, iar prin aceste declaraţii nu fac decât să-şi rezerve timp suficient pentru a ajunge la o formulă care să dăuneze cât mai puţin intereselor fiecărei formaţiuni.
Democraţii au lăsat de înţeles sistematic că versiunea repetării alegerilor nu e o opţiune pentru ei...
Ceea ce analiştii cred că ar putea face dificilă decizia socialiştilor ar fi reţinerea Moscovei - considerată de fapt sponsorul partidului socialist - de a accepta un astfel de parteneriat, dar şi aproape o unanimitate în a se considera că perspectiva unui astfel de mariaj ar fi negreşit asimilarea de către democraţi a formaţiunii lui Igor Dodon. Prin invitarea socialiştilor la guvernare, democraţii, pe de altă parte, ar pierde un puternic instrument propagandistic folosit în raport cu actorii externi, dar şi garanţia reluării finanţărilor occidentale oprite urmare a derapajelor antidemocratice de la Chişinău.
Observatorii remarcă, însă, că deja de mai multe luni cele două partide parcă s-ar fi pregătit de un astfel de parteneriat, socialiştii renunţând la ideea denunţării Acordului de Asociere, iar democraţii îndepărtându-se tot mai mult de obiectivul de integrare europeană.
Pe toată perioada ce a urmat alegerilor din 24 februarie, democraţii au lăsat de înţeles sistematic că versiunea repetării alegerilor nu e o opţiune pentru ei, iar liderul democrat, Vlad Plahotniuc, a repetat astăzi acelaşi lucru în interviul publicat de un site de la Chişinău.
Tot începând cu a doua zi după vot, şi Igor Dodon a insistat pe o idee, cea că nu va accepta o variantă de guvern creată de democraţi cu sprijinul unor transfugi socialişti.