Ambasadorul american la Chișinău spune că Statele Unite nu au niciun indiciu că ar exista amenințări directe pentru Republica Moldova în contextul invaziei rusești din Ucraina. Kent D. Logsdon a făcut declarația în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție a Europei Libere și televiziunii publice Moldova 1.
### Vezi și... ### R.Moldova, între UE și CSI, în contextul războiului Rusiei din Ucraina„Privim cu mare îngrijorare la evoluțiile militare din Ucraina și evident că suntem foarte atenți la ce se întâmplă mai aproape de hotarele R. Moldova. Nu vedem însă indicii ale unor mișcări spre Moldova la această etapă”, a spus ambasadorul Logsdon.
El a dat asigurări că SUA vor continua să monitorizeze „zi de zi” evoluțiile din teren și vor împărtăși concluziile cu guvernul de la Chișinău.
Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Washingtonul a avertizat mereu că acest lucru se va întâmpla, chiar și atunci când mai multe guverne europene, inclusiv cel de la Kiev, au spus că aceste afirmații sunt exagerate, iar invazia a avut loc pe 24 februarie.
Ajutoare pentru refugiații ucraineni din Moldova
Participarea la talk-showul „Joi cu Liliana Barbăroșie” este primul interviu acordat de ambasadorul Logsdon de când și-a început mandatul în R. Moldova în luna februarie. El a spus că guvernul american vrea să preia o parte din povara găzduirii refugiaților ucraineni de către R. Moldova, acordând ajutoare.
### Vezi și... ### Moldova primește primele ajutoare americane pentru refugiații ucraineni„Au fost patru săptămâni foarte costisitoare, guvernul R. Moldova a plătit foarte multe servicii pentru a ajuta acești oameni și a făcut un efort incredibil. Acum, trebuie să vedem cum poate prelua comunitatea internațională acest efort de sprijinire a refugiaților, pentru a mai ușura povara de pe umerii moldovenilor și a guvernului moldovean”, a spus ambasadorul.
Într-un turneu european început pe 24 martie, președintele american Joe Biden a anunțat că țara sa va acorda peste 1 miliarde de dolari pentru activități umanitare destinate refugiaților ucraineni și statelor ce i-au primit.
Primele ajutoare americane pentru R. Moldova au fost anunțate la Chișinău de ambasadorul Logsdon pe 20 martie. Acestea se vor ridica la 30 de milioane de dolari timp de șase luni. Banii vor fi folosiți între altele pentru transportarea, alimentarea, cazarea refugiaților și acordarea de asistență juridică. „Vom continua să vedem tot mai multă asistență,” a spus ambasadorul în emisiune.
„Vedem crime de război în Ucraina”
Vorbind despre decizia Statelor Unite și aliaților lor de a nu trimite militari pentru apărarea Ucrainei, ambasadorul american de la Chișinău a explicat că se dorește evitarea unei escaladări a conflictului.
„Noi vrem să găsim modalități prin care putem sprijini oamenii curajoși din Ucraina și guvernul ucrainean împotriva acestei invazii groaznice, dar președintele american a avut mare grijă să nu facă ceva care să ducă la vreo escaladare în acest război”, a spus ambasadorul, adăugând: „Facem tot ce ne stă în puteri prin sancțiuni” împotriva Rusiei.
Your browser doesn’t support HTML5
Statele Unite și aliații occidentali au acordat Ucrainei armament și alte ajutoare militare. Ajutoarele americane au însumat un miliard în ultimele două săptămâni și la peste două miliarde de dolari din martie trecut.
Pe de altă parte, SUA acuză Rusia de atrocități în Ucraina. Pe 23 martie, guvernul american a spus că a încheiat analiza mai multor atacuri rusești asupra unor obiective civile și a civililor, ajungând la concluzia că „forțele lui Putin au comis crime de război în Ucraina”.
Ambasadorul american la Chișinău a explicat în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie” că SUA vor să se asigure că există toate probele necesare pentru a întreprinde acțiuni în justiția internațională, „atunci când vom ajunge la această etapă” și „când Vladimir Putin și oricine este responsabil va fi deferit justiției pentru acest război injust în Ucraina”.
„Nu este ușor, dar avem mulți juriști care analizează aceste lucruri și vedem crimele de război care au loc”, a mai spus ambasadorul.
Sprijin „puternic” pentru demersul de integrarea europeană
Kent D. Logsdon a vorbit și despre cererile de aderare la UE depuse la câteva zile de la demararea războiului de către Ucraina, R. Moldova și Georgia.
„Noi nu suntem membri ai UE, dar suntem susținători puternici ai R. Moldova și ai interesului ei de a se integra în UE”, a spus ambasadorul, adăugând că cea mai bună cale pentru integrare sunt reformele.
Ambasadorul crede, pe de altă parte, că guvernul de la Chișinău s-a mișcat rapid în domeniul reformei justiției. El a spus că sprijină începerea procesului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, inclusiv cu participarea unor experți străini sugerați de Statele Unite și Uniunea Europeană.
### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 30