Ucraina anunță primele rezultate ale contraofensivei | Lupte intense se dau pe mai multe direcții 

Orașul Bahmut

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a spus luni că lupte intense se dau în mai multe zonele fierbinți de pe linia frontului, Ministerul Apărării anunțând că mai multe sate au fost eliberate de sub ocupația rusă în faza incipientă a unei mult anticipate contraofensive ucrainene.

Potrivit buletinul zilnic de front, trupele rusești își concentrează principalele eforturi în zonele Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka din estul Ucrainei, unde se desfășoară lupte grele.

„Pe direcția Liman, în cursul zilei trecute, inamicul a desfășurat acțiuni ofensive nereușite în zona Bilogorivka... Pe direcția Bahmut, inamicul a încerat să-și îmbunătățească poziția tactică, desfășurând acțiuni ofensive în direcția Ivanivska și Bila Hora, însă fără succes... Pe direcția Avdiivka, inamicul a desfășurat acțiuni, tot fără succes... De asemenea, apărătorii noștri au respins toate atacurile inamicului în zona orașului Marinka", se mai spune în rezumatul de dimineață.

Statul Major General a mai raportat că invadatorii au bombardat localitățile pe axele menționate.

„În ultima zi, inamicul a lansat o rachetă, 36 de atacuri aeriene, 38 de atacuri cu sisteme de salve de rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate”, se arată în mesaj.

La 11 iunie, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, spunea că forțele de apărare ale Ucrainei au eliberat satul Makarivka de militarii ruși și că „au avansat în mai multe direcții, în special pe direcția Bahmut”. „Așezările Blagodatne și Makarivka au fost deocupate”, a spus ea.

În direcția Bahmut, a spus Maliar, trupele ucrainene își continuă asaltul: „În zona rezervorului Berhiv asaltul a înregistrat succese și trupele noastre au avansat 250 de metri”. În sud, potrivit Ministerului Apărării, se înregistrează un avans în două direcții, pe distanțe de 300 până la 1.500 de metri.

### Vezi și... ### Armata ucraineană raportează lupte grele în timp ce Rusia încearcă să obțină controlul deplin asupra Donbasului

În aceeași zi, s-a aflat că armata ucraineană a eliberat și satul Neskucine din regiunea Donețk. Pe 10 iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat aceste operațiuni spunând: „Există anumite acțiuni defensive și contraofensive în Ucraina, în ce stadiu - nu voi intra în detalii”, a declarat Zelenskyi la o conferință de presă la Kiev, după discuțiile cu premierul canadian Justin Trudeau.

Oficial, Statul Major General al Ucrainei nu a anunțat trecerea la o contraofensivă de amploare, a cărei pregătire s-a desfășurat în ultimele luni. De asemenea, din cuvintele lui Zelenski nu rezultă că este vorba despre începerea unei ofensive cu obiective decisive și cu nu ar fi altceva decât manevre ofensive tactice.

### Vezi și... ### Zelenski spune că acțiunile contraofensive sunt în desfășurare, în timp ce Trudeau vizitează Kievul și promite mai mult ajutor militar