Linkuri accesibilitate

Zelenski spune că acțiunile contraofensive sunt în desfășurare, în timp ce Trudeau vizitează Kievul și promite mai mult ajutor militar


Premierul canadian Justin Trudeau și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski își strâng mâna în timpul conferinței de presă de la Kiev, 10 iunie 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă, 10 iunie, că o acțiune de contraofensivă împotriva forțelor ruse este în curs de desfășurare, dar a refuzat să ofere detalii.

„Acțiuni contraofensive și defensive au loc în Ucraina”, a declarat Zelenski la o conferință de presă comună, la Kiev, cu premierul canadian Justin Trudeau, fără să ofere detalii despre stadiul acestora.

Zelenski a fost rugat să răspundă la comentariul președintelui rus Vladimir Putin, din 9 iunie, potrivit căruia forțele ucrainene și-au început contraofensiva.

În răspunsul său, el a enumerat numele ofițerilor militari de top ai Ucrainei, spunând că toți sunt „într-o dispoziție pozitivă”, adăugând zâmbind: „Transmiteți-i asta lui Putin”.

Trudeau, care a sosit la Kiev pe 10 iunie într-o vizită surpriză, a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni (375 de milioane de dolari) și a declarat că Canada va lua parte la un efort multinațional de instruire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.

Canada va furniza, de asemenea, 287 de rachete suplimentare de apărare aeriană armatei ucrainene și 10.000 de proiectile de 155 de milimetri, a spus prim-ministrul Trudeau.

Canada a oferit deja ajutor în valoare de miliarde de dolari, inclusiv 1 miliard de dolari canadieni (750 de milioane de dolari), a spus el, adăugând că poporul ucrainean „poate conta pe faptul că Canada își va continua sprijinul politic, financiar, umanitar și militar atâta timp cât este necesar”.

Biroul lui Zelenski a declarat că cei doi lideri au adoptat o declarație în timpul vizitei lui Trudeau, menționând că Canada rămâne neclintită în angajamentul său față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

„Canada apreciază foarte mult determinarea și curajul poporului ucrainean și al forțelor armate în apărarea independenței”, se spune în document. „Statornicia și curajul lor în prima linie a democrației nu numai că protejează securitatea Europei în fața expansionismului violent al Rusiei, ci și consolidează sistemul internațional bazat pe reguli și demonstrează că, indiferent cât de brutal este inamicul, forța nu îl face să aibă dreptate”.

Forțele ucrainene iau cu asalt tranșeele rusești la nord de Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00

XS
SM
MD
LG