Linkuri accesibilitate

Ucraina a început operațiunile ofensive în încercarea de a schimba cursul bătăliei, o dată pentru totdeauna


Rusia susține că a distrus cel puțin două tancuri Leopard furnizate de germani într-un atac al forțelor ucrainene în sud-estul Zaporojiei.

Înarmate cu tancuri occidentale și antrenate de trupele NATO, forțele ucrainene și-au intensificat operațiunile ofensive, atacând unitățile rusești pe cel puțin trei fronturi, ca parte a unui asalt în mai multe direcții, despre care Kievul speră că va schimba cursul războiului, la mai bine de 15 luni de la invazia neprovocată pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Lupte intense au fost raportate în ultimele două zile în regiunea de sud Zaporojie, în jurul orașelor Orihiv și Tokmak, care se află pe două autostrăzi majore care duc spre sud și sud-vest. Capturarea orașului Tokmak ar deschide ușa trupelor ucrainene pentru a intra în Melitopol, aducându-le aproape de Peninsula Crimeea ocupată și de Berdiansk, un port major de pe Marea Azov.

Lupte au fost semnalate și mai la est, în jurul satului Velika Novosilka, aproape de granița administrativă dintre regiunile Zaporojie și Donețk, și lângă Vuhledar, care a fost locul unei înfrângeri catastrofale pentru forțele ruse în februarie.

Ciocniri majore au fost raportate, de asemenea, în jurul Bahmutului, un oraș din regiunea Donețk pe care Rusia l-a capturat luna trecută, după aproape 10 luni de lupte care au distrus orașul.

Oficialii ucraineni au vorbit mai puțin în public despre începutul contraofensivei, deși președintele Volodimir Zelenski și comandantul-șef al forțelor ucrainene, generalul Valeri Zalujni, au semnalat că ofensiva este iminentă.

„În ceea ce privește acțiunile defensive și ofensive ale Ucrainei, bineînțeles că sunt în desfășurare”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al biroului prezidențial al lui Zelenski, pentru Serviciului Ucrainean al RFE/RL.

„Este corect să spunem că ofensiva a început”, a declarat pentru RFE/RL Mick Ryan, un general australian pensionar care a scris pe larg despre război.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a spus că au loc lupte aprige în diferite locații din regiunea Donețk și că trupele ucrainene se află în ofensivă.

În discursul său video din noaptea din 8 iunie, Zelenski a spus că au loc „bătălii foarte dificile” în regiunea Donețk.

Forțele ucrainene iau cu asalt tranșeele rusești la nord de Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00

Ritmul crescut al luptelor din ultimele zile a fost documentat îndeaproape de bloggerii militari ruși, dintre care unii au legături strânse cu unitățile militare sau agențiile de securitate, inclusiv afirmațiile că trupele ucrainene au suferit pierderi majore de trupe și echipamente. Unele relatări au inclus videoclipuri care pretindeau că arată cel puțin două tancuri Leopard furnizate de Germania, avariate sau distruse într-un atac localizat al forțelor ucrainene în sud-estul Zaporojiei.

„Vedem noi echipamente NATO, cum ar fi tancurile Leopard 2 și AMX-10”, un vehicul blindat francez, a declarat Rob Lee, un fost marin american, care este acum expert militar la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă. Acest lucru „indică faptul că cel puțin unele dintre noile brigăzi ale Ucrainei au fost angajate și că contraofensiva este în desfășurare”.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat încă din 5 iunie că noi operațiuni ucrainene sunt în desfășurare, raportând o „ofensivă la scară largă pe cinci sectoare ale frontului din zona de sud a Donețkului”. Oficiali ai administrației americane au declarat pentru The Washington Post că efortul ucrainean a început pe 5 iunie.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, pe 8 iunie, că forțele ruse au învins un atac ucrainean în apropiere de Novodariivka, în regiunea Zaporojie, chiar la vest de linia regiunii Doneţk şi Velika Novosilka, care a implicat una dintre câteva unități nou constituite, antrenate de Occident, Brigada 47 Mecanizată Separată. Șoigu a susținut că în luptă au fost implicate 150 de tancuri și vehicule blindate și până la 1.500 de militari, afirmații care nu au putut fi probate.

Vladimir Rogov, un oficial al Rusiei în zona Zaporojie ocupată de forțele ruse, a declarat că trupele ucrainene au intrat în ofensivă lângă Malaia Tokmacika și Novodanilovka.

„Există o luptă de mare intensitate în acest moment. Inamicul trage continuu din artilerie și tancuri în pozițiile noastre, încercând să le distrugă”, a spus el pe Telegram pe 8 iunie.

„Presupun că inamicul nu va opri atacurile care au fost lansate, nu va schimba planurile din mers și vom avea o luptă lungă și sângeroasă”, a declarat Igor Girkin, un fost ofițer al serviciilor secrete ruse condamnat pentru rolul său în doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 în 2014 deasupra estului Ucrainei. „Dacă inamicul reușește să obțină succese cel puțin încurajatoare, el va bate și va bate înainte, în speranța unei descoperiri”, a spus el pe Telegram.

O schimbare de ritm

După o perioadă de acalmie pe o mare parte a liniei frontului de 1.000 de kilometri, Kievul a obținut, de asemenea, un succes notabil în împingerea trupelor ruse de pe malul de vest al râului Nipru în regiunea Herson, inclusiv orașul Herson.

În timpul iernii, Rusia, susținută de unii dintre cei aproape 300.000 de soldați mobilizați de președintele rus Vladimir Putin, a făcut presiuni la scară mai mică în Vuhledar. Comandanții ruși au doborât trupele ucrainene din Bahmut, bazându-se în mare măsură pe soldații companiei private de mercenari Wagner.

La rândul său, Ucraina a încercat să absoarbă loviturile, în special în Bahmut, în timp ce și-a consolidat arsenalele cu noi tancuri, artilerie, vehicule blindate și alte echipamente furnizate de Occident. Comandanții ucraineni au apelat, de asemenea, la membrii NATO pentru a instrui și reconstitui nu mai puțin de 12 brigăzi noi. Aceasta include Brigada 47 Mecanizată Separată, care a fost echipată cu vehicule de luptă Bradley furnizate de SUA.

„Nu toate noile brigăzi ale Ucrainei au fost angajate”, a declarat Lee pentru RFE/RL. „Deci, Ucraina poate încerca să avanseze în alte direcții. De asemenea, cred că o mare parte din acest lucru depinde de cât de mult succes are Ucraina în direcțiile actuale, ceea ce ar putea determina Ucraina să angajeze rezerve acolo sau în altă parte”.

Observatorii din afară, ca să nu mai vorbim de serviciile secrete rusești, urmăresc îndeaproape semnele în care Ucraina ar putea începe noua ofensivă. Regiunile sudice precum Zaporojie au fost considerate cele mai probabile, deoarece terenul este în mare parte plat și deschis, iar împingerea spre sud până la Marea Azov ar permite Ucrainei să taie „podul de uscat” care permite Rusiei să aprovizioneze Crimeea ocupată.

Cu toate acestea, Rusia a petrecut luni de zile fortificând terenul, săpând tranșee, așezând câmpuri de mine, instalând bariere antitanc, ridicând alte obstacole.

„Într-adevăr, ceea ce vedem sunt atacurile inițiale, pe care ucrainenii le vor folosi pentru a provoca reacția Rusiei”, a spus Ryan. „Nu este vorba doar de a găsi slăbiciune în liniile rusești. Este de a provoca reacții rusești. Când își mută rezervele? Când pot fi vizați? Unde sunt cartierul general”

„Ucrainenii par să încerce să-și facă drum prin apărarea rusă. Va fi greu și vor fi multe pierderi. Faptul că există pierderi nu înseamnă că ucrainenii pierd”, a declarat Mark Cancian, un marin pensionar, ofițer de corp și consilier superior la Centrul de Studii Strategice și Internaționale, pentru RFE/RL.

Și oficialii occidentali sunt rezervați în declarații. Întrebat pe 8 iunie despre rapoartele noii ofensive, un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA a spus că „monitorizăm rapoartele privind intensificarea luptei dintre forțele ruse și ucrainene [de-a lungul liniei frontului]... Dar când vine vorba de caracterizarea luptei, asta e mai bine de lăsat pe seama ucrainenilor”.

Dar oficialii americani care vorbesc anonim au declarat presei occidentale că contraofensiva este pe deplin în derulare.

Lansarea contraofensivei a coincis cu ruperea catastrofală a barajului râului Nipru de la Nova Kahovka la începutul acestei săptămâni. Barajul controlat de ruși a explodat pe 6 iunie. Ucraina susține că a fost distrus într-o explozie provocată de forțele ruse, inundând sute de kilometri pătrați în regiunea Herson.

Unii experți au speculat că distrugerea barajului a fost intenționată, pentru a împiedica o potențială traversare a râului de către trupele ucrainene. Cu toate acestea, apele au inundat, de asemenea, multe dintre tranșeele rusești și alte fortificații din regiune, ridicând întrebarea de ce Rusia ar provoca breșa în mod intenționat. Mai mult, odată ce apele inundațiilor se retrag, ar putea fi și mai ușor pentru trupele ucrainene să organizeze traversări către malul opus al râului.

Noua impulsionare va fi probabil una dintre cele mai, dacă nu cea mai importantă acțiuni ale invaziei, demonstrând dacă Ucraina poate surprinde din nou aliații și observatorii externi, așa cum a făcut cu succesele anterioare, cum ar fi în primele zile după invazie, când Ucraina a zădărnicit efortul Rusiei de a ocupa capitala, Kiev.

„Ucrainenii s-au luptat cu rușii de la Kiev, acolo unde Occidentul a văzut că ucrainenii pot lupta”, a spus Ryan. „Fără îndoială că acest (nou efort) este, de asemenea, un moment foarte important în război”.

Dacă Ucraina va obține un succes major, asta îi va liniști pe aliații occidentali, care au devenit nerăbdători față de amploarea furnizării de echipamente și de instabilitatea internațională continuă care decurge din luptă. Dacă nu o fac, presiunea asupra Kievului, pentru a accepta negocierile cu Moscova, va crește.

„Atâta timp cât faci mai puține greșeli decât inamicul tău, asta este ceea ce contează”, a spus Ryan. „Ucrainenii nu pretind că sunt militari perfecți, dar au făcut mult mai puține greșeli decât inamicul lor”.

Traducere și adaptare de Silvia Rotaru.

XS
SM
MD
LG