Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană raportează lupte grele în timp ce Rusia încearcă să obțină controlul deplin asupra Donbasului


Soldații ucraineni stau în fața unei clădiri, cu un steag ucrainean, din satul Blahodatne, pe care Kievul a pretins că l-a eliberat pe 11 iunie.
Soldații ucraineni stau în fața unei clădiri, cu un steag ucrainean, din satul Blahodatne, pe care Kievul a pretins că l-a eliberat pe 11 iunie.

Lupte grele se duc în estul Ucrainei, în timp ce forțele ruse încearcă să obțină controlul total asupra regiunilor Luhansk și Donețk, care sunt parțial ocupate.

„Adversarul continuă să-și concentreze principalele eforturi pe încercările de a ocupa pe deplin regiunile Luhansk și Donețk”, a declarat, pe 11 iunie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Concentrarea forțelor ruse asupra regiunilor Luhansk și Donețk vine în timp ce armata ucraineană desfășoară o contraofensivă majoră menită să recucerească teritoriul ucrainean ocupat de Moscova.

Pe 10 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că mult așteptata contraofensivă a început.

„În Ucraina au loc acțiuni contraofensive și defensive, dar nu voi spune în detaliu în ce stadiu se află”, a spus Zelenski.

În timpul unei conferințe de presă la Kiev cu premierul canadian Justin Trudeau, Zelenski a fost întrebat despre afirmația președintelui rus Vladimir Putin, făcută mai devreme, potrivit căreia contraofensiva a început, dar forțele ucrainene nu au făcut niciun progres.

Zelenski le-a spus reporterilor să-i transmită lui Putin că generalii ucraineni sunt „cu toții într-o dispoziție pozitivă”.

Mai târziu, pe 10 iunie, într-un discurs video, Zelenski a spus că luptele au fost cele mai grele pe fronturile de est și de sud. „Mulțumesc tuturor celor care își mențin pozițiile și celor care avansează”, a spus el.

Pe 11 iunie, armata ucraineană a publicat cifre actualizate cu privire la numărul victimelor. Potrivit acestora, în ultimele 24 de ore, peste 980 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în lupte.

Forțele ucrainene iau cu asalt tranșeele rusești la nord de Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00

Contraofensiva a fost îngreunată de spargerea pe 6 iunie a barajului Kahovka, controlat de ruși, de pe râul Nipru. Zelenski a acuzat Moscova că a provocat ruperea barajului în mod deliberat. Rusia a respins cu fermitate acuzațiile că ar fi în spatele incidentului.

Pe 11 iunie, ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar a declarat că forțele ruse au aruncat în aer barajul pentru a limita contraofensiva ucraineană și pentru a determina Kievul să-și împartă forțele pentru a face față crizei ecologice și umanitare care a rezultat.

„Explozia hidrocentralei Kahovka a fost efectuată aparent cu intenția de a împiedica forțele de apărare ucrainene să lanseze o ofensivă în sectorul Herson”, a scris Maliar pe Telegram.

Maliar a adăugat că distrugerea barajului a fost, de asemenea, menită să permită desfășurarea rezervelor rusești din regiune pentru a consolida zonele Zaporojie și Bahmut.

Deși informațiile despre contraofensivă sunt limitate, au existat rapoarte privind pierderile de ambele părți.

Pe 11 iunie, forțele terestre ucrainene au spus că una dintre brigăzile sale a eliberat satul Blahodatne, situat între Mariupol și Donețk, în regiunea Donețk. Aceștia au publicat un videoclip pe Facebook care arată soldați ucraineni punând un steag ucrainean în fereastra unei clădiri avariate din sat. „Invadatorii au rezistat până la ultimul, dar nu au putut rezista atacului lupilor neîngrădiți!”, au scris forțele terestre.

RFE/RL nu a putut verifica în mod independent afirmația.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a declarat că forțele armate ucrainene par să fi făcut unele câștiguri în ofensiva lor din regiunea Zaporojie din sud.

Armata rusă a declarat că a respins cu succes atacurile din ambele zone. Ministerul rus al Apărării a lansat în ultimele zile imagini video care arată numeroase lovituri asupra vehiculelor blindate și tancurilor ucrainene, inclusiv tancurilor germane Leopard 2 și vehiculelor de luptă americane Bradley.

Pe 11 iunie, Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a acordat medalii soldaților despre care se spune că au distrus armamentul străin donat Kievului.

Un oficial ONU a avertizat pe 10 iunie cu privire la consecințele umanitare catastrofale ale ruperii barajului și inundațiilor care au rezultat.

Apele s-au retras ușor în unele părți din sudul Ucrainei, dar au crescut în altele, pe măsură ce eforturile de salvare au continuat. Agenția ucraineană pentru energie nucleară a pus în „oprire la rece” ultimul reactor în funcțiune de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ca măsură de siguranță după ruperea barajului.

Șeful administrației militare regionale din regiunea Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat pe Telegram că 35 de așezări au fost inundate pe malul drept al Niprului, iar 3.763 de case sunt sub apă.

Ministerul de Interne ucrainean a raportat că cel puțin 27 de persoane au fost date dispărute în zonele inundate din Herson.

Un sat ucrainean sub ape, după ruperea barajului de la Nova Kahovka
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

Traducere și adaptare de Silvia Rotaru.

XS
SM
MD
LG