Statul oferă gratuit Mitropoliei Basarabiei o clădire istorică din centrul Chișinăului, prin derogare de la lege 

Întâlnirea președintelui Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, cu Patriarhul Daniel al României, 19 ianuarie 2023

Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale a R. Moldova, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, fără drept de înstrăinare.

Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, liderul partidului de guvernământ, Igor Grosu.

În nota informativă a proiectului, ei amintesc că proprietățile Mitropoliei Basarabiei au fost confiscate și naționalizate de regimul sovietic, iar transmiterea acestui imobil are drept scop „restabilirea în cea mai mică măsură a echității istorice”.

Legislația R. Moldova permite retrocedarea sau compensarea bunurilor naționalizate doar pentru persoanele fizice supuse represiunilor politice, nu și pentru cele juridice. Anterior, și alte culte religioase, cum ar fi Biserica Catolică și comunitatea evreiască, au cerut, inclusiv în instanță, să le fie întoarse proprietățile confiscate de sovietici, însă nu au obținut nimic, exact din acest motiv.


Deputații PAS propun ca această decizie să fie luată prin derogare de la legea privind ocrotirea monumentelor și de la legea privind deetatizarea proprietății publice. Situat pe strada 31 august 1989, colț cu Mitropolit Bănulescu Bodoni, imobilul respectiv este inclus în registrul monumentelor de arhitectură și istorie, ocrotite de stat.

Președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, a salutat inițiativa, spunând că este „un act de reparație istorică și morală” față de Mitropolia Basarabiei, interzisă odată cu instalarea puterii sovietice.

„După 30 de ani de discriminare și inechitate, în sfârșit, se face dreptate pentru Mitropolia Basarabiei, care este singura alternativă pe linie de credință din Republica Moldova la biserica subordonată direct Patriarhiei Moscovei”, a scris Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.

El le-a mulțumit deputaților PAS pentru această inițiativă și în special lui Igor Grosu pentru „contribuția importantă în această victorie a românismului și a credinței”.

### Vezi și... ### Statul va trebui să găsească alt loc pentru colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale, dacă va oferi clădirea Mitropoliei Basarabiei

La începutul anului, Igor Grosu, Marcel Ciolacu și premierul român Nicolae Ciucă au fost împreună la Patriarhia Română. Patriarhul Daniel a spus atunci că vrea ca Mitropoliei Basarabiei să-i fie retrocedate clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău și să-i fie dat cu titlu compensatoriu un imobil în schimbul fostului ei sediu, demolat de comuniști, pe locul unde se află acum clădirea Guvernului R. Moldova. Igor Grosu a dat asigurări că se lucrează la „un tratament egal” pentru cele două biserici ortodoxe din R. Moldova.

La sfârșitul anului trecut, tot la inițiativa unor deputați PAS, Parlamentul i-a oferit dreptul Mitropolitului Basarabiei (subordonat canonic Patriarhiei Române) să dețină pașaport diplomatic, la fel ca Mitropolitul Moldovei (subordonat Patriarhiei Moscovei), deși ambii au deja astfel de documente oferite de alte state – România și, respectiv, Rusia, ceea ce este interzis de legislație.

GALERIE FOTO | Ce se găsește în blocul Bibliotecii Naționale pe care statul vrea să-l ofere Mitropoliei Basarabiei