Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a spus la București că se află în curs de soluționare probleme referitoare la „tratamentul egal” pentru cele două mitropolii ortodoxe din R. Moldova, după ce Patriarhul României a cerut ca preoții Mitropoliei Basarabiei să aibă un rol mai mare în viața publică din R. Moldova, iar Mitropoliei să i se retrocedeze imobile.
Potrivit unui comunicat de presă al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Grosu a fost însoțit la Patriarhie de președintele Camerei Reprezentanților din România, Marcel Ciolacu, și de premierul României, Nicolae Ciucă.
Patriarhul a spus că vrea ca Mitropoliei Basarabiei să-i fie retrocedate clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău, și să-i fie dat cu titlu compensatoriu un imobil în schimbul fostului ei sediu, demolat de comuniști, pe locul unde se află acum clădirea Guvernului R. Moldova.
Grosu a spus că se lucrează și la problema clădirilor.
Patriarhul Daniel le-a mai spus politicienilor joi că Mitropolia Basarabiei este discriminată sub toate aspectele, de trei decenii, și că el dorește ca preoții ei să poată activa în armată, închisori și „să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova”.
Remarcile vin la scurt timp după ce a ieșit la iveală că Mitropolitul Petru, capul Mitropoliei Basarabiei, a cerut pașaport diplomatic moldovenesc, invocând faptul că Mitropolitul Vladimir deja îl are, ceea ce ar constitui o discriminare.
În comunicatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se spune că vizita lui Grosu la Patriarhie ar dovedi „deschiderea noii conduceri de stat a Republicii Moldova față de Mitropolia Basarabiei”, și este lăudată contribuția pe care ar fi avut-o „în această schimbare de atitudine a autorităților de la Chișinău” demnitarii români prezenți la întâlnirea cu Patriarhul.