Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: Povestea unui amendament legislativ despre pașapoartele diplomatice ale mitropoliților


Când a votat pe 29 decembrie pentru a-i acorda Mitropolitului Basarabiei dreptul la pașaport diplomatic, majoritatea parlamentară a răscolit probleme vechi și adânci legate și de acordarea acestor pașapoarte, și de relația statului cu biserica ortodoxă, dar și cu propriii cetățeni în sens mai larg.

Povestim istoria acestui amendament legislativ într-un nou episod al podcastului „Reporterii” împreună cu Cristina Popușoi și Denis Dermenji, autorii unui mic serial de articole provocat de decizia majorității parlamentare PAS.

Povestea unui amendament legislativ despre pașapoartele diplomatice ale mitropoliților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:02 0:00

Aceasta a ridicat la suprafață un set de întrebări:

  • De ce-i trebuie unei fețe bisericești pașaport diplomatic?
  • De ce oferă statul pașapoarte diplomatice unor persoane care nu se află în slujba statului?
  • De ce oferă pașapoarte diplomatice unor oameni care au și cetățeniile altor țări, deși legea spune că n-ar prea fi voie?
  • De ce acordă statul pașapoarte diplomatice numai liderilor ortodocși, dar nu tuturor șefilor de culte recunoscute în Republica Moldova, care trebuie să fie egale în fața legii?
  • De ce a decis PAS să modifice legea tocmai acum, la finalul ultimei sesiuni parlamentare din ultima zi de lucru a parlamentului din anul 2022?

Majoritatea PAS spune că, prin amendamentele la Legea din 1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte a vrut să „elimine elementul discriminatoriu” între mitropoliții ortodocși - în vreme ce Mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir, are dreptul la pașaport diplomatic din 1994, cel al Basarabiei, ÎPS Petru nu l-a avut până acum.

Dar Cristina Popușoi și Denis Dermenji au săpat mai adânc – au vorbit cu cei care au schimbat legea, cu cei care se vor bucura de schimbare, cu cei care se bucură de decenii de pașaport diplomatic, cu cei care eliberează pașapoartele și cu cei cărora li s-a mai spus o dată, prin noua modificare legislativă, că nu sunt chiar egali în dreptul cu liderii cultului majoritar.

Cei doi jurnaliști au aflat că:

  • schimbarea legislativă îi oferă numai teoretic, nu și practic Mitropolitului Basarabiei dreptul la pașaport diplomatic moldovenesc – ÎPS Petru deține deja pașaport diplomatic românesc, iar legea moldoveană (rămasă neschimbată în acest punct) spune că una și aceeași persoană nu poate avea mai multe pașapoarte diplomatice din partea mai multor țări.
  • a rămas neschimbată o controversată prevedere legislativă care spune că pașaport diplomatic moldovean se acordă numai „persoanelor care deţin exclusiv cetăţenia Republicii Moldova”, dar ambii mitropoliți ortodocși au și cetățenia altor țări (ÎPS Petru este și cetățean român, iar ÎPS Vladimir este și cetățean rus).
  • prevederea de mai sus pune potențial în dificultate numeroși diplomați și oficiali moldoveni care au pașaport diplomatic și de serviciu, deși dețin și cetățenia altor țări; ministerul de Externe, care eliberează pașapoartele diplomatice, interpretează sintagma „dețin exclusiv cetăţenia Republicii Moldova” ca „dețin neapărat cetăţenia Republicii Moldova”.
  • PAS spune că modificarea legislativă pentru a i se acorda mitropolitului Petru pașaport diplomatic moldovean a fost sugerată puterii de la Chișinău de autoritățile din România, dar pentru principala chestiune pe agenda relației cu puterea de la Chișinău nu este pașaportul diplomatic – ÎPS Petru nu a decis dacă va cere unul, deși a primit „teoretic” acest drept - principala chestiune este retrocedarea proprietăților Mitropoliei Basarabiei.

La ora înregistrării episodului de podcast, joi, 12 ianuarie, nu se știa dacă amendamentele legislative au fost promulgate de președinta Maia Sandu și dacă au intrat în vigoare. Din discuțiile cu autorii lor știam deja că și ei sunt conștienți de faptul că modificările operate nu sunt chiar în regulă: ori creează noi situații de discriminare, ori nu rezolvă toate contradicțiile legislative ca cea despre deținerea a două pașapoarte diplomatice concomitent.

Vineri, 13 ianuarie, în Monitorul Oficial a apărut decretul președintelui R. Moldova (punctul 37) prin care amendamentele au fost promulgate, acestea intrând în vigoare.

Dar este încă posibil, așa cum a sugerat Ministerul de Externe, ca la Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte să se revină în viitorul apropiat pentru a i se oferi o formă mai logică în partea legată de pașapoartele diplomatice și de serviciu.

Europa Liberă va urmări aceste evoluții pe măsură ce se produc. Iar voi urmăriți-ne la rândul vostru, inclusiv podcastul „Reporterii” în care povestim prin viu grai pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube.

Podcastul apare săptămânal, cu un episod nou în fiecare luni, pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG