Linkuri accesibilitate

Pașapoartele diplomatice pentru mitropoliți - „o greșeală politică și juridică”  


Mitropolitul Basarabiei, Petru (s) și Mitropolitul Moldovei, Vladimir (d)
Mitropolitul Basarabiei, Petru (s) și Mitropolitul Moldovei, Vladimir (d)

Decizia parlamentului de a-i oferi Mitropolitului Basarabiei dreptul de a deține pașaport diplomatic, punându-l „în condiții egale” cu Mitropolitul Moldovei, perpetuează favorizarea unor culte religioase și contravine Constituției, consideră experții consultați de Europa Liberă.  

Motivându-și inițiativa, autorii modificărilor legislative adoptate la sfârșitul anului trecut au explicat că în acest fel vor să elimine „elementul de discriminare” dintre reprezentanții celor două biserici ortodoxe care activează pe teritoriul R. Moldova, subordonate canonic Patriarhiei Române și, respectiv, Patriarhiei Moscovei.

De fapt, deputații din majoritatea parlamentară nu au făcut altceva decât să întărească discriminarea cultelor minoritare din R. Moldova, a comentat teologul creștin și activistul Ion Andronache.

Să oferi superioritate la două culte față de altele este discriminare.

„Noi avem vreo 50 de culte oficial înregistrate, dintre care aproape jumătate sunt creștin-ortodoxe, exact ca Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei. […] Să oferi superioritate la două culte față de altele este discriminare. Sau oferiți tuturor acest privilegiu, sau nu oferiți niciunuia”, a scris Andronache pe Facebook.

El a fost printre reprezentanții societății civile care au cerut, în 2021, să fie retrase privilegiile de care se bucură Mitropolitul Moldovei și alți clerici ortodocși, inclusiv dreptul de a deține pașaport diplomatic și de a avea numere de înmatriculare guvernamentale.

Cum sunt favorizați clericii cu pașapoarte diplomatice?

Și avocatul Dumitru Petru Sliusarenco, ex-vicepreședintele organizației Amnesty International Moldova, susține că eliberarea pașapoartelor diplomatice unor culte religioase poate duce la tratamentul defavorizant al altor culte.

„Cel mai simplu exemplu ar fi călătoriile internaționale. În timp ce orice alt lider al unui cult religios ar trebui să urmeze o procedură ordinară de călătorie (verificare acte, viză, ștampile, control de bagaje, rânduri etc.), un pașaport diplomatic asigură o procedură de călătorie cu mult mai ușoară. Vorbind simplu, mitropoliții privilegiați vor trece repede și fără rând, în timp ce restul vor sta la coadă”, explică juristul.

Statul favorizează un anumit cult religios...

De asemenea, potrivit lui, liderul unui cult care are pașaport diplomatic poate mai ușor să mențină și să dezvolte relațiile cu diaspora decât unul care nu are un asemenea privilegiu. „E, pur și simplu, mult mai ușor să îți promovezi cultul având pașaport diplomatic și se poate crea impresia că în R. Moldova statul favorizează un anumit cult religios”, spune Sliusarenco.

Potrivit celui mai recent recensământ (realizat în anul 2014), 96,8% din populația R. Moldova se consideră creștini ortodocși, 1% - baptiști, 0,7% - Martori ai lui Iehova, 0,4% - penticostali, 0,3% - adventiști de ziua a șaptea, 0,1% - catolici și 0,5% - de alte confesiuni. Drept atei și agnostici s-au identificat 0,2% din cetățeni, iar 193.000 de persoane (adică 6,9% din populație) nu și-au declarat religia.


Vicepreședintele organizației Martorii lui Iehova din R. Moldova, Victor Dornicenco, a spus Europei Libere că nu se simte dezavantajat față de conducătorii cultului majoritar, dar s-a arătat convins că religia nu trebuie să se amestece cu politica.

„De sute de ani, cultul nostru și-a menținut poziția neutră față de politică. Această poziție se aplică și neparticipării noastre la activitățile legislative ale autorităților. Astfel, de regulă, nu criticăm pe nimeni, decât dacă drepturile cultului nostru religios sunt încălcate”, a explicat Dornicenco.

Chiar dacă vor fi acordate pașapoarte diplomatice tuturor cultelor religioase înregistrate în R. Moldova, atrage atenția avocatul Dumitru Petru Sliusarenco, asta nu va soluționa problema, ci o va agrava: „Unica soluție este abrogarea integrală a acestei norme neconstituționale”.

De ce această prevedere este neconstituțională?

Legislația Republicii Moldova, inclusiv Constituția, prevăd o separare clară între stat și religie.

„Nici mitropoliții și nici oricare alți reprezentanți ai cultelor religioase nu pot realiza atribuțiile oficiale ale statului fie ele diplomatice, fie consulare sau de altă natură, deoarece aceasta ar contraveni principiului secularismului, stabilit de Constituția R. Moldova”, spune avocatul.

Articolul 31 din Constituție
Cultele religioase sunt autonome, separate de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în aziluri şi în orfelinate.
Articolul 15 (1) din legea cu privire la libertatea de conștiință
Cultele religioase sunt autonome, separate de stat, egale în drepturi în faţa legii şi a autorităţilor publice. Discriminarea unui sau altui cult religios se pedepseşte conform legislaţiei în vigoare.


De-a lungul anilor, politicieni și reprezentanți ai societății civile au acuzat biserica ortodoxă că s-a implicat în campaniile electorale și că a susținut anumiți politicieni. De exemplu, un raport al Departamentului de Stat privind libertatea religioasă din 2017 arăta că biserica avea un impact mare asupra politicilor guvernului, iar autoritățile au tratat preferențial clerul ortodox.

„Biserica mereu a cooperat cu statul”

În opinia lui Sliusarenco, acordarea dreptului de avea pașapoarte diplomatice liderilor unor culte religioase „este o greșeală atât politică, cât și juridică”.

„Trebuie să înțelegem că această normă nu a fost inventată de actuala guvernare, ci de guvernările anterioare care au «mituit» în esență Mitropolia Moldovei prin acordarea acestui privilegiu, probabil, în schimbul unei forme de suport politic sau electoral. Guvernarea actuală, în loc să remedieze problema și să abroge această normă, a agravat-o când a inclus și Mitropolia Basarabiei în această listă”, opinează avocatul.

Iar teologul Ion Andronache deduce că oricine va contesta această normă legală la Curtea Constituțională va avea câștig de cauză.

După schimbările în legislație, ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, a obținut dreptul de a avea pașaport diplomatic moldovenesc, deși deține deja unul oferit de autoritățile române. Reprezentanții acestei mitropolii nu văd în această decizie un amestec între biserică și stat.

„Biserica mereu a cooperat cu statul și noi rămânem în continuare oamenii bisericii, chiar și atunci când cooperăm cu statul, pentru că noi ne implicăm în diferite acțiuni în favoarea cetățenilor, majoritatea dintre ei fiind credincioșii bisericii. Noi, împreună cu statul, ne implicăm în bunăstarea și prosperitatea societății”, a declarat Europei Libere arhidiaconul Maxim Sturza, consilier pentru relațiile cu instituțiile statului al Mitropoliei Basarabiei.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei au evitat să răspundă întrebărilor puse de jurnaliștii Europei Libere despre privilegiile oferite de stat liderului lor religios.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG