SUA oferă încă 30 de milioane de dolari R. Moldova pentru a face față crizei energetice 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și administratoarea USAID, Samantha Power

Statele Unite ale Americii oferă încă 30 de milioane de dolari sprijin bugetar direct Republicii Moldova pentru a face față creșterii prețurilor la energie, majorare cauzată de războiul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei.

Banii, oferiți de SUA, prin intermediul Băncii Mondiale, vor ajuta R. Moldova să plătească achizițiile de energie electrică, se arată într-un comunicat de presă al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Instituția precizează că această asistență „este esențială, deoarece presiunea rusă a exacerbat provocările energetice și fiscale ale Republicii Moldovei”.

Ajutorul financiar este „un element-cheie” al sprijinului de urgență de 320 de milioane de dolari pe care Statele Unite l-au oferit din februarie 2022 pentru a ajuta R. Moldova să facă față „impactului economic, energetic, de securitate și umanitar al războiului lui Putin împotriva Ucrainei”.

În decembrie anul trecut, Statele Unite au oferit 42 milioane de dolari pentru securitatea energetică a R. Moldova. Suma va fi alocată timp de 4 ani prin intermediul proiectului USAID „Securitatea energetică a Republicii Moldova” sau MESA, după ce, în martie 2022, SUA au susținut sectorul energetic cu alte 17 milioane de dolari.

### Vezi și... ### SUA oferă încă 42 milioane de dolari pentru securitatea energetică a R. Moldova