Suspectul celei de-a doua tentative de asasinare a lui Trump s-a lăudat că a recrutat luptători și din R. Moldova

Ryan Wesley Routh afișând la Kiev steaguri ale țărilor care ajută Ucraina invadată de ruși, la Kiev, pe 23 iunie 2022.

Presa din SUA relatează că Ryan Routh, omul arestat pentru că ar fi vrut să-l asasineze pe fostul președinte SUA, Donald Trump, a declarat anul trecut autorităților americane că ar fi recrutat cam 100 de luptători străini pentru Ucraina, din Taiwan, Afganistan și Moldova.

Știrea, reluată duminică de Associated Press, a apărut mai întâi pe site-ul Just the News, la mijlocul lunii curente.

Routh a făcut declarația în iunie 2023, când revenea în SUA din Ucraina prin aeroportul din Honolulu, statul Hawaii, unde își avea ultimul domiciliul american cunoscut. Funcționarii de la graniță l-au „tras deoparte” pentru a discuta cu el mai pe larg după ce el însuși li s-a lăudat cu acțiunile de recrutare.

În cadrul interviului care a urmat, Routh le-a prezentat funcționarilor americani o carte de vizită în care se descria drept directorul unei grupări numite „Centrul Internațional de Voluntari”, cu legături în Siria, Pakistan și Israel.

Din relatările presei americane nu rezultă direct că Routh ar fi călătorit în Moldova – doar la Varșovia, în Polonia, la Istanbul, în Turcia și la Kiev - în anii 2022 și 2023.

În notele agenților de imigrație americani după interviul cu Routh apare și România (scrisă ca „Romanian” în loc de „Romania”) ca țară din care el ar fi căutat să recruteze voluntari pentru Ucraina.

Ryan Routh, care are 58 de ani, a fost arestat de poliție în Florida pe 15 septembrie, după ce agenții Serviciului Secret l-au văzut îndreptând o pușcă spre Trump, în timp ce candidatul republican la președinție juca golf la clubul său din West Palm Beach.

El era cunoscut la Kiev ca un personaj neobișnuit, care patrula străzile din centrul orașului contactând oameni să le vorbească despre efortul de război. Șeful unei organizații umanitare implicată în ajutorarea Ucrainei, germanul Christopher Lutz, l-a descris pentru Europa Liberă ca „un fel de mascotă străină” a voluntariatului străin pentru Ucraina.

După tentativa de asasinare a lui Trump, ale cărei motive rămân încă neclare, toate asociațiile și unitățile de voluntari străini din Ucraina, ca și unități de elită ca Batalionul Azov, au negat orice fel de legături cu Routh. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te