Delapidări de fonduri destinate refugiaților. Șeful direcției sănătate din Chișinău, reținut

Șeful Direcției asistență medicală și socială din Chișinău, Boris Gîlca. 

Procurorii și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) investighează un caz de delapidare de fonduri externe destinate refugiaților. În dimineața de 4 mai, oamenii legii au descins pe mai multe adrese, inclusiv la șeful Direcției asistență medicală și socială din Chișinău, Boris Gîlca.

Anunțul despre perchezițiile la Boris Gîlca și la alți funcționari a fost făcut de primarul capitalei, Ion Ceban, într-o intervenție pe Facebook. El susține că dosarul ar fi fost fabricat la comanda guvernării PAS, iar perchezițiile sunt efectuate pentru a sustrage atenția publicului de la Forumul Social Urban, un eveniment organizat de Primăria Chișinău, care se va desfășura între 4 mai și 6 mai, unde Gîlca urma să fie unul dintre speakeri.

„Dacă nu le-a reușit să-mi persecute familia, s-au apucat de colegii mei”, a spus Ceban.

În replică, organizația PAS din Chișinău a spus că acuzațiile lui Ion Ceban sunt politice și de victimizare, iar instituțiile și organele de drept sunt independente și acționează conform legislației.

La câteva ore distanță, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că Boris Gîlca și un subaltern al acestuia au fost reținuți pentru 72 de ore în cauza dată.

CNA mai precizează, într-un comunicat, că personalul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din strada Studenților din Chișinău a sustras în mod sistematic produse alimentare și nealimentare destinate refugiaților ucraineni.

În urma perchezițiilor din dimineața zilei, mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice (cuptoare cu microunde, reșouri electrice, aspirator), saci pentru dormit, veselă și alte bunuri, care ar fi fost furate din depozitul Centrului de plasament temporar pentru refugiați, au fost găsite la domiciliile unor bănuiți.

Te-ar putea interesa și: Veronica Dragalin: „Sursele lui Ion Ceban nu sunt de încredere”

Săptămâna trecută, Ion Ceban anunțase că pe numele mamei sale, consiliera municipală Eugenia Ceban, ar fi fost intentat un dosar penal pentru trafic de influență. El a spus că dosarul ar fi fost pornit pentru a-l denigra.

Ceban anticipa că în ziua de 26 aprilie vor fi efectuate percheziții la rudele lui. Acestea nu au avut loc. Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Procuratura Anticorupție a negat că ar pregăti astfel de percheziții, însă nu a spus clar dacă Eugenia Ceban figurează sau nu într-un dosar penal.

A doua zi, Ceban a anunțat că mandatul său ar putea să fie întrerupt, din cauza unui act de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Ulterior, ANI a confirmat că a emis un act de constatare pe numele primarului, după ce a identificat 621.000 de lei venituri nejustificate pentru anii 2017-2019. Autoritatea a verificat și averile membrilor familiei lui Ceban. Actul poate fi contestat în instanță.