Tensiunile rasiale din Minneapolis se întind epidemic și în alte state americane

Protestatari în fața Secției trei de Poliție, 28 mai 2020, în Minneapolis, Minnesota

În aceste zile, America nu este confruntată doar cu noul coronavirus, ci și cu tensiuni rasiale, cauzate de un alt incident în care poliția a tratat cu brutalitate un afro-american.

Your browser doesn’t support HTML5

Tensiunile rasiale din Minneapolis se întind epidemic și în alte state

Totul a început când o echipa de polițiști l-a imobilizat pe George Floyd, un afro-american, în Minneapolis, unul dintre polițiști sufocându-l, în ciuda apelurilor victimei, care spunea că nu poate respiră, cu genunchiul plasat în zona gâtului și cauzând moartea lui Floyd.

Your browser doesn’t support HTML5

Proteste în SUA după moartea unui bărbat afroamerican în timpul unei arestări

Un video de la față locului a devenit viral pe Internet. Arestul fusese motivat de alegatia că Floyd ar fi folosit bani falși într-un magazin.

Între timp, manifestații de protest au izbucnit în regiune, dar și alte părți din țară, cele de la Minneapolis – St. Paul degenerând în acte violență și vandalism, inclusiv incendierea unei secții de poliție.

Inițial, procuratura nu-l inculpase pe cel care s-a făcut vinovat, dar acum polițistul, între timp concediat, Derek Chauvin a fost acuzat de crimă.

Protestatari din Minneapolis cerând dreptate în cazuil George Floyd

Anterior, guvernatorul statului Minnesota, Tim Waltz, a ținut o conferință de presă în care a spus că tulburările din ultimele zile sunt rezultatul a „generații întregi de durere și mânie, ca urmare a tratamentului brutal aplicat de poliție afro-americanilor”. „Lumea se uită la noi” – a spus guvernatorul, care a promis că se va face dreptate. El a recunoscut că e dificil că instituția care a generat această reacție să fie cea care potolește protestul, adăugând că problemele reale, scoase în evidență de moartea lui George Floyd, nu vor putea fi rezolvate în condiții de violență. Manifestanții ceruseră ca cei patru polițiști implicați, între timp toți concediați, să fie arestați. Arestarea lui Chauvin este un prim pas.

Procurorul general al statului Minnesota, Keith Ellison a îndemnat populația să privească garda națională, activată de guvernator, ca pe o forță de natură să restabilească calmul și nu una de represiune sau ocupație.

Președintele Trump a deplâns inițial cele întâmplate cu Floyd, dar ulterior i-a caracterizat pe manifestanți ca fiind „bandiți” și a sugerat o intervenție a armatei, în cazul în care violențele continuă. „Când jaful începe, împușcăturile încep” - a scris președintele pe Twitter, ceea ce i-a atras mențiunea „glorificare a violenței” din partea rețelei de socializare cu care se află în conflict.

Fostul președinte Barack Obama le-a cerut americanilor să coopereze pentru a crea o „nouă normalitate”, adăugând că tratamentul discriminatoriu, pe criterii rasiale a devenit o normalitate care înfurie. Joe Biden, candidatul democraților la președinție a scris pe Twitter, după uciderea lui Floyd, „Destul!”.

Protestele s-au întins și în alte state de la Phoenix până la Columbus, în Ohio – unde manifestanții au intrat cu forța în clădirea Adunării Legislative, și în California. Schimburi de focuri s-au făcut auzite în mai multe orașe, inclusiv Louisville, unde șapte persoane au fost rănite, și în Colorado.