Termene-limită pentru justiție de la Consiliul Suprem de Securitate

Maia Sandu a spus, într-un briefing, că CSS (un organ consultativ) recomandă Parlamentului să numească membrii non-judecători ai CSM dintre candidații care au trecut de pre-vetting.

După ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată în legătură cu „situația excepțională în justiție”, președinta Maia Sandu a cerut ca un nou Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să fie funcțional în 30 de zile și să fie creată, în decurs de trei luni, o instanță care ar examina cazurile de corupție mare și cele din sistemul judecătoresc.

Maia Sandu a spus, într-un briefing, că CSS (un organ consultativ) recomandă Parlamentului să numească membrii non-judecători ai CSM dintre candidații care au trecut de pre-vetting, astfel încât din aceștia să fie creat CSM „indiferent de ce decid judecătorii”. Președinta a trasat și un termen-limită: „CSM va trebui să fie funcțional în 30 de zile”.

Reprezentanții societății civile constituie jumătate din cei 12 membri ai CSM, fiind numiți de Parlament. După cum a explicat la scurt timp deputata PAS, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, cvorumul necesar la CSM este de 2/3 din membrii în exercițiul funcției. Având în vedere că mandatul judecătoarei Nina Cernat, singura care nu și-a dat demisia din CSM, rămâne în vigoare până la alegerea unor noi membri din partea judecătorilor, „CSM va deveni funcțional în momentul numirii de către Parlament a celor șase membri din rândul societății civile”, a scris Stamate pe Facebook.

CSS mai recomandă Parlamentului să pună la punct cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care ar trebui să fie funcțională în trei luni și ar trebui să se ocupe de dosarele de corupție mare și de cazurile de corupție din sistemul judecătoresc.

### Vezi și... ### Judecătorii au amânat alegerea membrilor CSM | Maia Sandu vorbește despre o „situație excepțională în justiție”

Președinta a criticat felul în care s-a desfășurat Adunarea Judecătorilor din 17 martie, reclamând că ședința a fost întreruptă, deși regulamentul nu o permite, sau că a fost prezidată de persoane aflate în conflict de interese. „Justiția a putrezit și nu se poate vindeca”, a acuzat șefa statului.

„E timpul să aducem în sistemul judecătoresc tineri care au învățat bine, educați, onești, și nu rude ale judecătorilor corupți, promovate nu pe merite, dar pe interese personale și corupte”, a mai spus Maia Sandu.

La adunarea lor din 17 martie, judecătorii urmau să aleagă noi membri pentru CSM, dar au decis să amâne ședința până pe 28 aprilie și au promis să elaboreze o declarație comună despre poziția lor „principială” cu privire la reformele din justiție, elaborate și aplicate de guvernarea PAS.

Doar cinci candidați din rândurile judecătorilor au promovat evaluarea prealabilă sau pre-vetting-ul, prin care averile și interesele judecătorilor sunt verificate de o comisie de experți din afara sistemului de justiție. Alți 18 judecători-candidați au fost descalificați de comisia pre-vetting și au contestat deciziile la Curtea Supremă de Justiție. Instanța s-a pronunțat, deocamdată, în privința a doi dintre ei, lăsând în vigoare hotărârile comisiei pre-vetting.

### Vezi și... ### Podcastul „Reporterii”: Despre demisiile în lanț ale judecătorilor sau mici concluzii după prima etapă de pre-vetting