Termoelectrica va cumpăra în regim de urgență păcură

1250 de tone de păcură, donate de România, au ajuns în Republica Moldova, 24 martie 2022

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a luat luni, 8 august, o serie de decizii în vederea pregătirii pentru sezonul rece. Între altele, comisia a permis întreprinderii Termoelectrica să cumpere în regim de urgență păcură pentru a-și asigura rezerva minimă de 20.000 de tone.

Comisia a mai permis în perioada stării de urgență importul de rumeguș, deșeuri și resturi de lemn, utilizate ca materie primă la fabricarea biocombustibililor solizi, adică peletelor și brichetelor.

Lemnele de foc vor putea fi transportate în baza actelor de proveniență, fără să fie obligatorie notificarea şi înregistrarea prealabilă și fără acte permisive din domeniul transportului rutier.

### Vezi și... ### Trei măsuri pentru economisirea energiei: pe cine vizează și ce controverse ridică

Operatorul Terminalului de Mărfuri în Vrac din cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești va trebui să acorde prioritate importului de cărbune. Pentru aceasta, importatorii vor depune o solicitare în formă scrisă cu cel puțin 48 de ore înainte către administrația terminalului, indicând cantitățile exacte ce urmează a fi aduse în regim de import definitiv în R. Moldova.

Măsurile au fost anunțate de vicepremierul Andrei Spînu pe o rețea de socializare și nu pot fi găsite, deocamdată, pe pagina guvernului, unde sunt publicate deciziile CSE.