Tiraspolul prelungește codul galben de terorism în ajunul meciului Sheriff – Farul. Promo-LEX critică decizia UEFA 

Scuar din centrul Tiraspolului.

Cu o zi înaintea meciului din primul tur al UEFA Champions League între echipele Sheriff Tiraspol și Farul Constanța, care urmează să aibă loc pe 18 iulie pe stadionul Sheriff din Tiraspol, autoritățile din stânga Nistrului au prelungit până pe 16 septembrie codul galben de terorism în regiune.

Asociația Promo-LEX, care promovează drepturile omului și apără persoanele din stânga Nistrului ale căror drepturi au fost încălcate, consideră că decizia UEFA de a transfera meciul la Tiraspol „contravine angajamentelor asumate de FMF, UEFA și FIFA în promovarea și respectarea drepturilor omului”.

„Este un fapt notoriu că teritoriul din stânga Nistrului rămâne un spațiu închis, izolat, controlat de un regim ilegal, unde drepturile omului nu pot fi promovate, monitorizate, evaluate și apărate”, precizează asociația într-un comunicat.

La 24 iunie 2022, UEFA a anunțat despre interzicerea organizării meciurilor de fotbal sub egida sa în regiunea transnistreană din motive de securitate.

În aprilie 2022, în republica nerecunoscută a fost anunțat cod roșu de amenințări teroriste, iar ulterior, cod galben, care este prelungit lunar de autoritățile din regiune.

Pe 9 martie, Tiraspolul a anunțat că ar fi prevenit un atac terorist împotriva mai multor „oficiali” din republica nerecunoscută. Autoritățile de la Chișinău nici până acum nu au acces la informațiile și investigațiile din stânga Nistrului.

Pe 17 iulie, într-o localitate de lângă Tiraspol, a fost găsit mort în locuința sa opozantul transnistrean Oleg Horjan.

### Vezi și... ### Opozantul transnistrean Oleg Horjan a fost găsit mort în locuința sa