Serviciul fiscal de la Chișinău a publicat totalurile celui de-al doilea an de funcționare a mecanismului 2 la sută prin care cetățenii pot direcționa asociațiilor obștești și cultelor religioase două procente din impozitul pe venit pe care îl plătesc statului. Numărul moldovenilor care au direcționat cele două procente aproape a crescut cu o treime, iar încasările organizațiilor beneficiare s-au dublat. Printre marii beneficiari se regăsește Fundația Miron Șor condusă de primarul de Orhei Ilan Şor, care a ajuns la sute de mii de lei, deşi cu un an în urmă abia dacă aduna câteva sute.
Fundaţia de caritate Miron Șor se plasează pe locul doi la capitolul încasări, iar întâietatea îi aparține Asociației veteranilor și pensionarilor ministerului de interne din Republica Moldova. Lideră şi anul trecut, Asociația Veteranilor a recoltat aproape 30 la sută din totalul de 5,6 milioane de lei donaţi de cetăţeni.
E vorba de un milion 700.000 de lei, cu peste 300.000 de lei mai mult faţă de anul trecut.
La majoritatea organizaţiilor beneficiare donaţiile s-au majorat însă nu atât de mult ca cele ale Fundaţiei Miron Șor.
### Vezi și... ### Ilan Shor în arest preventiv de 30 de zile într-un dosar legat de frauda de la Banca de EconomiiAnul trecut fundația primarului de Orhei, Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare, reuşise să adune 282 de lei, iar acum – peste 470.000 de lei, sumă ce le depăşeşte cu mult pe cele ale cunoscutelor organizații de caritate, cum ar fi Angelus Moldova sau Caritas.
Nu am reuşit să luăm legătura cu cineva de la Fundaţia de caritate Miron Șor care să ne explice cum de a fost posibil acest salt.
Ilie Chirtoacă este consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice, una din organizațiile care promovează activ mecanismul 2 la sută, dar şi monitorizează funcționarea acestuia. Organizaţia a acumulat puţin peste 6.000 de lei, faţă de 1.000 anul trecut.
### Vezi și... ### Moldova profundă între „praznicul electoral”, sărăcie și demnitatea omului (VIDEO)Juristul spune că surprinzătoare nu e doar suma donaţiilor încasate de Fundaţia Miron Șor, dar însăşi participarea acesteia în mecanismul 2 la sută.
Potrivit legii, beneficiarii acestui mecanism se obligă printr-o declaraţie pe propria răspundere „să nu susţină activitatea unui partid politic, a unei organizaţii social-politice sau a unui candidat la alegeri”. Iar în acţiunile de caritate ale fundaţiei, aşa cum se poate vedea în pozele de pe pagina de Facebook a acesteia, sunt implicaţi deoseori fruntaşi ai Partidului Şor. Iar la unele sunt împărţite şi ziare ale formaţiunii.
Ilie Chirtoacă: „În teorie, pentru banii publici obţinuţi din 2% Fundaţia Miron Șor ar trebui să facă doar activităţi de utilitate publică nelegate nicidecum de activitatea partidului sau a reprezentanţilor partidului. În acelaţi timp am observat că candidați ai partidului merg şi fac acele acțiuni de caritate. Este straniu, dar nu pot să mă expun în ce măsură acest lucru este legal. există cel puțin un semn de întrebare că asemenea organizații se regăsesc acolo. Organizația ar putea spune că face activități de utilitate publică şi ele sunt prevăzute în statutul fundație. Deci acest lucru poate fi ambalat şi în albia legală.”
### Vezi și... ### Igor Boțan: „Dodon a intrat într-un conflict care încă nu este vizibil cu Partidul Socialiștilor”Şefa Direcției generale metodologia impozitelor și taxelor din cadrul Serviciului Fiscal, Olga Golban, ne-a spus că validarea organizațiilor care pot beneficia de mecanismul doi la sută o face Ministerul Justiţiei, iar Fiscul doar însumează donaţiile oferite organizaţiilor incluse în lista beneficiarilor.
Serviciul de presă al Ministerului Justiţiei ne-a promis că va veni cu clarificări în zilele următoare vizavi de legalitatea includerii printre beneficiarii mecanismului a fundaţiei primarului de Orhei, Ilan Șor.
Potrivit legislaţiei, dacă o organizaţie beneficiară ajunge în anumite circumstanțe neeligibilă, nerespectând condiţiile, aceasta trebuie să notifice Ministerul Justiţiei pentru a fi exclusă din listă cu obligaţia de a restitui sumele nevalorificate din donaţiile cetăţenilor. Fundaţia Miron Șor se pare că nu a notificat ministerul despre aparenta incompatibilitate.
Dincolo de acest episod legat de Fundaţia lui Şor, bilanţul celui de-al doilea an de funcţionare a mecanismului prin care cetăţenii pot dona 2 la sută din impozitul pe venit este îmbucurător, spune juristul Ilie Chirtoacă:
„Avem mai multe desemnări. Avem mai mare sumă. Avem doar 10 la sută din desemnările care au fost anulate, faţă de aproape 30 la sută anul trecut. Ceea ce înseamnă că mecanismul devine mai popular. Dacă ne uităm la Ong-urile pe care le considerăm importante în domeniul social observăm că sumele s-au dublat. Acest lucru ne bucură. Până la urmă organizațiile care au fost în top probabil au folosit alte strategii de convingere, nu neapărat ilegale, dar prin care i-au determinat cumva concertat ca toți potențialii contribuabili să desemneze pentru ei. Au făcut-o într-un mod organizat şi probabil rezultatele sunt cele pe care le avem. Din câte știm noi, așa cum este construit mecanismul azi este exclusă posibilitatea ca banii să fie cumva direcționați unilateral de către funcționarii de la FISC.”
După Fundaţia lui Şor, în topul beneficiarilor se regăsesc şi trei organizaţii care nu participaseră anul trecut la colectarea de donații. E vorba despre Asociaţia Procurorilor, Fundaţia pentru Dezvoltarea Educaţie şi Ştiinţei şi Societatea Cernobîl din Șoldănești care au adunat fiecare puțin peste 100.000 de lei. Iar Asociația Veteranilor şi Pensionarilor FISC-ului a obținut cu aproape 200 de mii de lei mai mult faţă de anul trecut. În total au beneficiat 393 de organizații şi culte, marea majoritate din ele cu sediul la Chişinău. Cea mai mică contribuţie de doar 1,13 lei a ajuns la o comunitatea religioasă din Florești.