Președintele Maia Sandu și noua guvernare trebuie să se aștepte la un test iminent din partea Rusiei, sugerează analistul occidental Vladimir Socor, comentând vizita lui Dmitri Kozak la Chișinău. Responsabilul de la Kremlin pentru spaţiul post sovietic și conflictele îngheţate a avut o simplă întrevedere cu Maia Sandu, într-un format foarte restrâns. O vizită de „tatonare”, al cărei scop rămâne de văzut în continuare în cooperarea moldo-rusă, consideră analistul.
Your browser doesn’t support HTML5
Vladimir Socor: „Dl Kozak a dorit, desigur, să testeze noua conducere a Republicii Moldova, pe președintă și personalitățile cele mai importante din guvern.”
Europa Liberă: În ce se sens să-i testeze?
Vladimir Socor: „Kozak a dorit, desigur, din însărcinarea președintelui Vladimir Putin, să testeze noua conducere de stat. Republica Moldova nu este o prioritate pe agenda de politică externă a Rusiei. Totuși, Kremlinul ar dori să inițieze în Republica Moldova un experiment pentru o soluție de reconciliere a intereselor Rusiei și intereselor occidentale în una dintre țările situate între Europa și Rusia.
### Vezi și... ### Kozak după întâlnirea cu Maia Sandu: „Vom fi prieteni în mod sigur și vom colabora”Și în Europa, și în Rusia multora li se pare că în Republica Moldova conflictul din Transnistria ar fi mai lesne de rezolvat decât conflictele de pe teritoriile Georgiei sau Ucrainei și de aceea conflictul din Transnistria ar putea servi drept un experiment de laborator pentru o soluție de compromis între Rusia și Occident.
Eu cred că acesta este cel mai important dintre interesele Rusiei în Republica Moldova, altfel interesul geopolitic al Rusiei în Republica Moldova este foarte mic. Dintre toate țările din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, Republica Moldova prezintă cea mai mică valoare geopolitică pentru Rusia în virtutea geografiei specifice a Republicii Moldova.
Moldova prezintă cea mai mică valoare geopolitică pentru Rusia…
De asemenea, Republica Moldova nu are hotar comun cu Rusia. Acesta a fost un mare avantaj cu care Republica Moldova a pornit la drum din 1991 încoace. Neavând hotar comun cu Rusia, Republica Moldova putea să se dedice în liniște reformelor interne și a fost o mare șansă pe care Republica Moldova a ratat-o până acum.
Am încredere că noua conducere a Republicii Moldova, în frunte cu Maia Sandu, va reuși să recupereze acest handicap, dar va avea nevoie de câțiva ani în acest scop. Iar în acești câțiva ani, Republica Moldova are nevoie de liniște pentru a se concentra asupra reformelor interne. De aceea, din punctul de vedere al Republicii Moldova, problema Transnistriei nu reprezintă o prioritate de vârf.”
### Vezi și... ### Victor Chirilă (APE): „O mare parte din R. Moldova este în sfera de influență a Rusiei”
Europa Liberă: Nici pentru Chișinău, nici pentru Moscova, s-ar părea că nu ar reprezenta o prioritate. Și totuși, faptul că atât de rapid a fost primit de dna președintă Sandu, receptivitatea autorităților de la Chișinău ar demonstra că există un interes mare pentru a demara dialogul moldo-rus și ar putea să ajungă Maia Sandu în vizită la Moscova, întâlnindu-se cu omologul său, Vladimir Putin?
Vladimir Socor: „Desigur, dl Kozak a spus acest lucru explicit în briefingul său. Discuțiile vor începe la nivel ministerial, conform expresiei dlui Kozak, „discuțiile vor începe imediat la nivel ministerial”, iar dacă se ajunge la înțelegeri la acest nivel, spune Kozak, desigur va avea loc o întâlnire între președinții Putin și Sandu.
Rusia dorește să lase problemele în suspensie pentru a le folosi ca instrument de șantaj…
Din punctul de vedere al Chișinăului, ar trebui să discute chestiuni nepolitice, chestiuni strict economice în interesul Republicii Moldova. Această agendă economică a fost deja prezentată de către președinta Sandu și de către guvern, ea include accesul produselor moldovenești pe piața alimentară a Rusiei, certitudini privitoare la statutul gastarbeiterilor moldoveni în Rusia și protecția lor legală și socială și contractul referitor la gaz.
În privința gazului natural nu am văzut să se fi discutat problema datoriilor Transnistriei pe care Rusia i le atribuie Chișinăului. Aceasta este o problemă care trebuie rezolvată. Probabil nu va fi rezolvată imediat, problema aceasta durează de ani de zile, fără soluție, iar Rusiei îi convine această situație de ambiguitate.
Rusia nu dorește să rezolve probleme, Rusia dorește, dimpotrivă, să lase problemele în suspensie pentru a folosi aceste probleme ca instrument de șantaj.”
Europa Liberă: Ziceți că acum cele două părți trebuie să se focuseze mai mult pe cooperarea comercial-economică, dar asta ar însemna că demnitarii de la Chișinău nu mai trebuie să ceară retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, să amintească Moscovei că actuala misiune de pacificare nu mai corespunde realităților. Aceste subiecte pot fi abandonate?
Vladimir Socor: „Eu nu văd nicio corelație între agenda economică, pe de o parte, și problema trupelor rusești din Transnistria, pe de altă parte. Rezolvarea politică a problemei Transnistriei nu va putea în niciun caz avea loc în viitorul apropiat, sigur nu în următorii 4 ani, adică nu în acest termen al președinției dnei Sandu și în acest termen al legislativului.
Rezolvarea politică a problemei Transnistriei nu va putea avea loc în următorii 4 ani…
Am mai spus și cu alte ocazii, Republica Moldova nu este pregătită să reabsoarbă Transnistria în această fază. Întâi trebuie să avem domnia legii în Republica Moldova, statul trebuie reconstruit din temelie, dna Maia Sandu a preluat o ruină de stat, el trebuie reconstruit din temelie. Va fi necesar, cel puțin, un termen prezidențial și, cel puțin, un termen legislativ, timp în care rezolvarea politică a problemei Transnistriei trebuie să fie amânată.
Pe de altă parte, aceasta nu înseamnă că timpul respectiv trebuie irosit, mai ales că există riscul ca Republica Moldova să fie supusă unor presiuni de a face noi cedări în procesul așa-numiților „pași mici”.
### Vezi și... ### „Avem posibilitatea să schimbăm variabila economică a acestui conflict”Deci, perioada aceasta, până când va deveni posibilă rezolvarea politică a problemei Transnistriei, trebuie folosită pentru a nu permite știrbirea în continuare a suveranității Republicii Moldova în privința Transnistriei. Acest titlu de suveranitate trebuie păstrat neștirbit atât din punct de vedere juridic, cât și din punct de vedere practic. Procesul așa-numiților „pași mici” era menit să știrbească prerogativele și titlurile suverane ale Republicii Moldova în Transnistria. De aceea acest proces trebuie oprit. Și dna Sandu a spus că are rezerve foarte mari față de acest proces.
Guvernele de până acum nu au întreprins nimic pentru a avansa retragerea trupelor rusești…
În afară de aceasta, Republica Moldova are obligația de a cere în continuare retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova și înlocuirea trupelor rusești cu o operațiune internațională. Și guvernele de până acum au cerut aceste lucruri, dar guvernele de până acum nu au întreprins nimic pentru a avansa un asemenea proces. Guvernele de până acum s-au mulțumit să vorbească despre acest proces fără consecințe practice.
Republica Moldova trebuie să inițieze niște pași concreți și să ceară unui for internațional, probabil Uniunii Europene, să purceadă la pregătiri pentru un contingent civil de observatori care să înlocuiască trupele rusești.”
Europa Liberă: După două ore de discuție cu Maia Sandu, Dmitri Kozak a avut alte două ore de discuție cu fruntașii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, cu Igor Dodon și Vladimir Voronin. El s-a văzut și cu opoziția, mai ales că în presa de la Chișinău unii experți au spus că Vladimir Putin nu ar fi persoana care să-și abandoneze sateliții.
Vladimir Socor: „Dl Putin nu a conlucrat cu Voronin, dl Putin a conlucrat cu Dodon. Dar Kremlinul l-a abandonat pe Dodon și Partidul Socialiștilor la ultimele alegeri parlamentare și la ultimele alegeri prezidențiale. Kremlinul putea să facă foarte mult pentru a susține și Partidul Socialiștilor, și pe Dodon, dar nu a făcut mai nimic. Kremlinul s-a arătat complet indiferent. Și eu cred că la Kremlin există un sentiment de oboseală și de lehamete față de Dodon, care s-a dovedit un politician complet netalentat și nu a îndeplinit așteptările Kremlinului. Iar Partidul Socialiștilor este un partid atât de învechit, un partid fără speranță din punctul de vedere al intereselor Rusiei în Republica Moldova.
Rusia, practic, nu are instrumente în Republica Moldova, e obligată să lucreze cu guvernul existent…
Pentru a-și urmări interesele limitate despre care am vorbit adineaori, Kremlinul va încerca să lucreze cu actuala conducere. Kremlinul a spus acest lucru și înaintea alegerilor, l-a repetat și după alegeri. Rusia, practic, nu are instrumente în Republica Moldova, e obligată să lucreze cu guvernul existent, ceea ce Rusia a și spus.
Unde sunt instrumentele Rusiei în Republica Moldova? Rusia nu dispune de un partid credibil. Partidul Socialiștilor este străvechi. Rusia nu dispune de o rețea de organizații neguvernamentale în Republica Moldova. Rețeaua de organizații guvernamentale cu orientare pro-occidentală este una foarte mare și foarte activă. Nimic asemănător din partea Rusiei în Republica Moldova. Unde vedeți organizații realmente neguvernamentale sau pretins neguvernamentale pro-rusești? Nu există!”
### Vezi și... ### Ion Tăbârță: „Nu trebuie să fim naivi și să credem că forțele oligarhice vor ceda cu una, cu două”
Europa Liberă: Dar Dvs. ați reținut și declarația pe care a făcut-o Igor Dodon, spunând că el a avut mai multe întrevederi cu dl Kozak în ultimele 30 de zile și posibil să mai aibă în viitor?
Vladimir Socor: „Declarația lui Dodon este foarte vagă, el nu precizează nimic, nu spune când s-a întâlnit cu Kozak, unde s-a întâlnit, ce au discutat...”
Europa Liberă: Păi a fost la Moscova de nenumărate ori în ultimul timp, de când au avut loc alegeri parlamentare anticipate…
Vladimir Socor: „Da, dar nu știm ce a făcut. Știm că a fost primit de Kozak într-o cămăruță a Kremlinului. Și fotografia care a fost publicată sublinia tocmai statutul modest al lui Dodon în ochii Kremlinului.
Dodon este o lămâie stoarsă aruncată de Kremlin după ce l-a folosit și l-a epuizat…
S-a întâlnit cu dl Kozak într-o cămăruță, nu s-a mai întâlnit cu Putin în sala aceea în care se întâlnea cu regularitate cu Putin, în sala aceea a Kremlinului împodobită cu statui, sală rezervată demnitarilor străini. Pe scurt, Dodon este o lămâie stoarsă aruncată de Kremlin după ce l-a folosit și l-a epuizat.”
Europa Liberă: Și acum o s-o citez și pe Maia Sandu, care după acea întrevedere a reiterat poziția Republicii Moldova în vederea relansării unui dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul cetățenilor Republicii Moldova, că a discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă și noul contract de livrare a gazelor naturale pentru Republica Moldova. Acest dezgheț al dialogului la nivel înalt între Chișinău și Moscova cum poate fi înțeles și văzut de la Kiev, de la Tbilisi?
Vladimir Socor: „Unul dintre scopurile vizitei lui Kozak și, în general, un obiectiv de politică al Rusiei în Republica Moldova este de a scinda solidaritatea între Ucraina, Georgia și Republica Moldova în ceea ce privește abordarea conflictelor întreținute de Rusia.
Rusia dorește să scindeze acest front format de către cele trei țări, iar frontul nu este unul solid, e unul destul de fragil. Atât la Kiev, cât și la Tbilisi, cât și la Chișinău predomină abordarea din punctul de vedere al interesului statului respectiv, care pare mai importantă decât solidaritatea între cele trei state. Chișinăul, Tbilisi și Kievul vor aborda conflictul lor cu Rusia din punctul de vedere al interesului fiecărui stat în parte, iar solidaritatea lor va fi la nivelul celui mai mic numitor comun.”