Linkuri accesibilitate

Un test iminent din partea Rusiei pentru Maia Sandu? (Iulian Chifu/ Adevărul)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Președintele Maia Sandu și colaboratorii săi de la vârful statului trebuie să se aștepte la un test iminent din partea Rusiei, scrie pe blogurile Adevărul Iulian Chifu, comentând vizita lui Dmitri Kozak la Chișinău. Noul responsabil de la Kremlin pentru spaţiul post sovietic și conflictele îngheţate a avut o simplă întrevedere cu Maia Sandu, într-un format foarte restrâns. O vizită „de curtoazie”, de „tatonare”, al cărei scop rămâne oarecum neprecizat, consideră Chifu. Atitudinea Chișinăului a fost atent drămuită: nu a existat o declarație comună la final, așa cum Kozak a avut alături de Igor Dodon, ci doar declarații unilaterale. Kozak le-a făcut la ieșirea din Palatul prezidențial. Altminteri, președintele Maia Sandu a respectat la literă și protocolul și toată deferența cerute de funcția oaspetelui. Va urma, posibil, o „provocare” pentru puterea de la Chişinău. Se va vedea în zilele și săptămânile viitoare, atrage atenția analistul.

În declarații, Dmitri Kozak a avut câteva împunsături către presa din Moldova, pe tema armamentului și a militarilor ruși din Transnistria. G4Media reamintește cele mai importante aspecte, insistând pe ambiguitatea celebrului Grup Operativ al Trupelor Ruse, care staționează ilegal și fără mandat în Transnistria, sub pretextul că păzește depozitul de armament de la Cobasna.

G4Media publică azi și date mai precise despre numărul cetățenilor moldoveni care așteaptă răspunsul la solicitarea de acordare a cetățeniei române: sunt 60.000, iar articolul reia informații deja rulate în această vară despre depopularea dramatică a Republicii Moldova.

Comentarii extrem de iritate la adresa coaliției de guvernare de la București, cu accent pe componenta ei liberală, care include premierul, dar și implicit pe președintele Klaus Iohannis. Andrei Cornea scrie în Dilema veche despre cedările tot mai penibile ale guvernului în fața oricăror nemulțumiri față de măsurile luare. Noul model al cărților de identitate a fost de pildă criticat că nu mai include imaginea tricolorului și pentru că marchează o diferență între cetățeni de „gen” și nu de „sex”, ca până acum. S-a revenit. Mai uimitor i se pare însă lui Cornea că președintele a lăsat și el să se vadă teama de pierderea popularității: s-a opus ideii de impunere a vacinării obligatorii pentrju unele categorii de profesioniști (sănătatea și educația). Totuși, numărul de persoane vaccinate este în România la jumătate din media europeană, așa că Andrei Cornea vorbește de „maxim imobilism” și lipsă de voință politică. Dincolo de asta n-ar mai fi nimic: „Când guvernanții nu se ceartă (la acest capitol sîunt experți), nu fac aproape nimic”.

Critici la adresa premierului Florin Cîțu din partea lui Dan Tăpălagă (G4Media). E vorba de subiectul de-abia aruncat în mass media că, acum 21 de ani, studentul în America Florin Cîțu a fost prins băut la volan și pedepsit pentru contravenție : reținut două zile și amendat. Potrivit lui Tăpălagă, este aici o culpă morală severă. Premierul, care a dezvăluit destule despre tinerețea lui, a omis acest fapt, pentru că a omis ce înseamnă să fii persoană publică. „Poate ca episodul să-l facă mai simpatic în partid, scrie jurnalistul, dar nu cred că o minte sănătoasă poate accepta că i-a fost înșelată încrederea de către un politician care pretinde că este altfel decât rivalul său, Ludovic Orban, omul trecutului cu păcate cel puțin comparabile la volan”.

XS
SM
MD
LG