Linkuri accesibilitate

„Anunțarea în căutare a unui nou Procuror General” - cazul Stoianoglu (Petru Grozavu ZdG)


Moldova - morning Press Review photo, newspapers, genereic
Moldova - morning Press Review photo, newspapers, genereic
Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
Link direct

În cei 30 de ani de la obținerea independenței, politica externă a Republicii Moldova a oscilat între bune și rele, fiind o reflecție a situației interne. „De fiecare dată când la Chișinău puterea era în mâinile unor grupuri de oameni care urmăreau interese persoanele, și relațiile externe mergeau prost”, opinează președintele Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, într-un interviu pentru Radio Chișinău. „Cred că marele neajuns și marea problemă a acestui stat este că nu întotdeauna a fost acea conexiune necesară între stat și societate, între stat și interesele oamenilor și atunci sigur că politica externă nu putea să se manifeste pe deplin”, afirmă Chirilă. În actuala relație cu partenerii externi, în special cu Uniunea Europeană, Republica Moldova are multe de recuperat, după ultimii cinci ani în care politica externă a fost captivă în mâinile reprezentaților socialiștilor și a lui Igor Dodon, spune expertul. În opinia sa, doar după ce reformele vor deveni realitate și vor fi resimțite de cetățeni, Chișinăul va putea să acceadă într-o nouă etapă a relațiilor UE-Republica Moldova.

Expertul economic Adrian Lupușor a venit cu un îndemn către întreaga guvernare – să vină cu un plan de acțiuni integrat și nu fiecare instituție în parte, informează TRIBUNA. „Aveți toată posibilitatea să veniți cu un plan de acțiuni coordonat și consistent la nivel interinstituțional. Problemele economice și sociale ale Republicii Moldova pot fi soluționate doar prin cooperare interinstituțională foarte strânsă”, a subliniat expertul.

Prin achitarea lui Platon în cel mai scandalos dosar de corupție, supranumit „jaful secolului”, Stoianoglo a atras asupra sa mai multe critici dure, inclusiv „anunțarea în căutare” a unui nou procuror general, scrie Petru Grozavu într-un editorial pentru Ziarul de Gardă. El spune că Stoianoglo nu înțelegea că, achitându-l pe Platon, își aprinde paie în cap. „Motivele invocate ar fi câteva: o amiciție mai veche între ei, posibile presiuni din afară, niște conturi mai vechi cu Plahotniuc, banii. Așa sau altfel, pentru un procuror general nu e bine nici una, nici alta”, consideră autorul. În opinia lui Grozavu, cei ca Șor și Platon nu pleacă din Moldova, ci fug ca să se salveze. „Iar noi, oferindu-le șansa, creăm precedente și ne facem că îi căutăm”, conchide autorul.

Echipa guvernamentală propusă de Natalia Gavriliţa va avea misiunea dificilă de a corespunde aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova, consideră mai mulți experți citați de TVR Moldova. Analistul de politică externă din România Iulian Chifu citat în material consideră că a fost anunțat un program pentru o guvernare de 4 ani de tentă chiar de 8 ani. „Sunt părţi ale reformelor care sigur nu se vor face peste noapte, iar unele dintre ele vor avea nevoie de o perioadă mai îndelungată de ajustare şi de aducere la zi”, consideră el. Experţii atrag atenţia şi asupra intenţiei de reorganizare a cabinetului de miniştri prin divizarea unor domenii, dar şi prin apariţia unor noi portofolii guvernamentale. Analiştii amintesc că modificarea structurii guvernului se face la discreţia premierului desemnat.

Într-un articol pentru Gazeta de Chișinău este citat istoricul Ion Negrei, care amintește despre riscurile unui Guvern monopartid. „Sunt oameni bine intenționați, care ar produce un nou suflu de guvernare, după cele autoritare, totalitare, oligarhice. Nu găsim oameni corupți”, consideră Negrei. În opinia sa, e foarte ușor de lucrat într-un Guvern monopartid. „Dacă lucrurile merg bine – bravo! Dacă se poticnesc – întreaga responsabilitate revine partidului care i-a delegat”, afirmă el.

XS
SM
MD
LG