Linkuri accesibilitate

„Dacă Cîţu ajunge şi şef la PNL, şi îl tratează pe preşedinte ca acum, totul este terminat” (Ștefan Vlaston/ Adevărul)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Revista presei de la București semnată de Tania Radu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00

Presa din România a preluat imediat informația despre votul de învestitură primit de guvernul Nataliei Gavrilița. Mai multe publicații pun în titlu faptul că în acest moment Republica Moldova este condusă de două femei.

G4Media preia însă, via Rador, informația că Germania înregistrează în ultima lună un număr neobișnuit de mare de cereri de azil din partea unor cetățeni moldoveni. În iulie, ei au reprezentat 60% dintre solicitanți. „Republica Moldova se află, după Siria, pe locul secund (…) privind ţările de origine. De regulă aceste persoane nu obţin azil, deoarece sunt considerate de fapt nişte transfugi economici”, citim în știrea cu pricina.

Comemorarea a 76 de ani de la explozia bombei atomice de la Hiroshima prilejuiește o analiză semnată în Adevărul (bloguri) de Iulian Chifu. El scrie că i s-a pus întrebarea de ce se mai ocupă de acest subiect, în ce măsură mai este el actual. Pentru că cei care nu cunosc trecutul sunt condamnaţi să-l retrăiască şi să-i repete greşelile, „pentru că legitatea existenţei unei arme este aceea de a fi folosită măcar o dată”, pentru că a scrie este „o piatră împotriva uitării” – sunt răspunsurile date de analist.

Articolul reia ideea exprimată și altădată că era nucleară tocmai s-a încheiat, chiar dacă „lumea civilizată, va trebui să aibă suficiente arme pentru a evita războiul şi a descuraja pe oricine să utilizeze aceste arme”. Chifu nu crede că Rusia ar încerca să apeleze la această armă, deși Vladimir Putin a inclus-o în strategia militară a Rusiei în 2014. Dar „dacă vine un alt descreierat la Kremlin?”, se întreabă, făcând apel la ceea ce se știe despre țări care au încălcat legislația internațională pentru a ajunge să dețină arma nucleară. În concluzie, „Era Nucleară aşa cum o ştim noi s-a încheiat deja. Învăţămintele Hiroshima, suferinţele şi durerea au avut şi o consecinţă pozitivă. Şi sperăm ca o asemenea realitate conştientizată să determine ducerea acestui proces până la ultima consecinţă, la concluzia deplină a inutilităţii şi la renunţarea concomitentă, la momentul oportun convenit, la armele nucleare de către toţi actorii internaţionali.”

Ieri, Gabriel Liiceanu îl critica pe președintele Klaus Iohannis pentru lipsă de fermitate și declarații fără acoperire concretă în chestiunea doctoratelor plagiate. Ștefan Vlaston este prezent în secțiunea de bloguri de la Adevărul cu un articol în care susține că președintele e tot mai singur și tot mai puțin ascultat de liberalii aflați în funcții-cheie. „Toleranță zero” a cerut Klaus Iohannis, dar uite că premierul Florin Cîțu nu face niciun gest deși doi dintre miniștrii cabinetului său refuză să-și facă publice lucrările de doctorat. Ștefan Vlaston listează, din nou, numele cu funcții de conducere în stat, în legătură cu care există probe că și-au plagiat doctoratele: procuror general adjunct, procuror membru al Consiliului Superior al Magistraturii, secretar de stat la Interne, judecător și preşedinte al Inspecţiei Judiciare, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, rector universitar ș.a.m.d. Deducția jurnalistului e abruptă: „Dacă premierul Cîţu ajunge şi şef la PNL, şi îl tratează pe preşedinte aşa cum o face acum, totul este terminat”.

Premierul Cîțu este și subiectul unui alt articol. Pe republica.ro, Cristian Păun îl consideră vinovat de nivelul exorbitant al împrumuturilor contractate de România - echivalentul a 5 miliarde de euro, adică cea mai mare a treia sumă din istoria tuturor guvernărilor – ceea ce va duce foarte curând, susține autorul, la creșterea taxelor.

XS
SM
MD
LG