Dr. Olexander Scherba are peste 26 de ani în serviciul diplomatic al Ucrainei, între altele la Berlin, Washington și Viena, a scris discursuri pentru majoritatea miniștrilor de externe ucraineni din ultimele două decenii și este autorul unui volum de mare succes, nu numai în lumea academică, despre afacerile internaționale din perspectiva Kievului, „Ucraina vs. Întuneric. Gânduri nediplomatice”.
Într-un interviu cu Europa Liberă, Scherba comentează încercările Ungariei de a bloca, pentru moment, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, eforturile Austriei de a sprijini ambițiile europene ale țărilor din Balcanii de Vest, dar și relațiile cu R. Moldova.
- „Nu vreau să pun o dată (pentru admiterea în UE), dar suntem optimiști.”
- „Suntem conștienți că fără acest război, această decizie (de a recomanda deschiderea negocierilor de aderare la UE) nu ar fi fost luată.”
- Moldova nu are graniță cu Rusia, de aceea își permite luxul de a rămâne neutră.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Aveți o lungă carieră diplomatică, de peste 20 de ani, ați fost ambasador în Austria, iar acum dețineți funcția de ambasador pentru comunicații strategice în cadrul Ministerului de Externe de la Kiev. În ce constă această poziție?
Olexander Scherba: Îl sprijin pe ministrul de Externe să-și formuleze comunicarea strategică, să reacționeze la problemele de comunicare cele mai arzătoare. Scriu articole, formulez luări de poziții pentru ambasadele noastre din străinătate. Cam asta fac.
Europa Liberă: Să vorbim despre lucruri arzătoare. În decembrie, Ucraina împreună cu Moldova speră să obțină de la summitul Uniunii Europene undă verde pentru a deschide negocierile de aderare. Ce șanse sunt să primească un răspuns pozitiv și cât ar putea dura aceste negocieri, odată deschise?
Olexander Scherba: Greu de spus, dar în Ucraina suntem optimiști, credem că spiritul timpului, Zeitgeist, este de partea noastră, dar sunt multe teme de acasă pe care mai trebuie să le facem înainte de a fi acceptați în acest club select.
Nu vreau să pun o dată (pentru admiterea în UE), dar suntem optimiști.
Europa Liberă: Recent, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Euromaidan, la Kiev au fost președintele Consiliului European, Charles Michel și președinta R. Moldova, Maia Sandu. Cu această ocazie, Michel a avertizat Ucraina să nu creadă că deschiderea negocierilor de aderare este „o treabă decisă”, fără a numi vreo țară care s-ar opune. O zi mai târziu, în presa internațională a apărut scrisoarea pe care i-o trimisese premierul ungar Viktor Orbán, în care pune sub semnul întrebării întreaga abordare a UE față de Ucraina și amenință cu blocarea întregului ajutor al Uniunii Europene pentru Ucraina, precum și viitorul acces al țării la bloc, cu excepția cazului în care liderii UE sunt de acord să-și revizuiască strategie de sprijin pentru Kiev. Care au fost reacțiile la Kiev și ce șanse de succes ar putea avea Orbán?
Olexander Scherba: Poziția premierului Orbán când vine vorba de Ucraina este relativ atipică pentru liderii UE, deviază de la linia generală și mi-e greu să cred că Orbán îi va putea forța pe restul liderilor europenei să meargă în direcția pe care el o are în vedere, când vine vorba de Ucraina.
### Vezi și... ### Duetul prorus Orban-Fico. Primul spectacol: la BruxellesEuropa Liberă: Ucraina și R. Moldova, în acest moment, sunt „la pachet”, în viziunea Uniunii Europene. Credeți că și Moldova ar putea fi afectată de obiecțiile Ungariei?
Olexander Scherba: Nu știu exact ce intenții are premierului Orbán și în ce măsură, în viziunea sa, cele două țări sunt „la pachet”.
Noi, în Ucraina, suntem extrem de dezamăgiți de multe declarații făcute de premierul Viktor Orbán în ultimele luni cu referire la Ucraina.
Nu l-am auzit însă folosind aceeași retorică când vine vorba de Moldova. Așa că nu știu care vor fi consecințele.
Europa Liberă: Imediat după Orbán a venit interviul ministrului de Externe austriac Alexander Schallenberg cu Financial Times în care cere care țările din Balcanii de Vest, în primul rând Bosnia-Herțegovina să fie tratate egal de liderii UE. Schalleberg spune că „nu puteți avea țări pe banda de accelerare, altele pe banda de serviciu”. Întrebat dacă țara sa s-ar putea opune prin veto deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, dacă Bosnia nu primește și ea undă verde, ministrul răspunde „discuțiile merg deja în direcția bună”. Ați fost și ambasador în Austria. Cum interpretați aceste remarci?
Olexander Scherba: Sunt convins că aceste declarații se înscriu în agenda ministrului (de Externe) Schallenberg de a pleda pentru integrarea (europeană) a țărilor din Balcanii de Vest, și nu de a bloca Ucraina sau Moldova.
Când vine vorba de Balcanii de Vest, Austria se vede - și este probabil justificat - ca avocatul Bosniei-Herțegovinei, Albaniei și poate într-o măsură a Serbiei în dialogul cu Uniunea Europeană. Aici intră și Macedonia de Nord. Așa că văd declarația mai degrabă într-o lumină pozitivă, nu negativă.
### Vezi și... ### Poziția Germaniei | Integrarea țărilor candidate la UE poate începe treptat, înainte de încheierea negocierilor de aderareEuropa Liberă: Dacă Ucraina deschide negocierile de aderare la UE, ce impact va avea acest lucru, pe termen scurt și mediu, pe fundalul războiului?
Olexander Scherba: Uniunea Europeană face ce este corect, se pare că a luat decizia politică - corectă, zic eu - de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina. Suntem conștienți că fără acest război, această decizie nu ar fi fost luată. Am putea spune că Putin s-a faultat singur, când a lansat invazia, pentru că era exact unul din lucrurile pe care ar fi vrut să le blocheze. În schimb, nu a făcut decât să împingă Uniunea Europeană să facă exact ceea ce el a vrut să împiedice, și anume ca Uniunea Europeană să-și deschidă ușile, să ofere o perspectivă europeană Ucrainei și Moldovei. În acest moment, UE spune ce trebuie, face ce trebuie așa că pentru mine, și mulți alți ucraineni, este un vis care se îndeplinește.
Europa Liberă: Ce sprijin așteptați de la UE acum, pentru efortul Ucrainei în război, ținând cont și de faptul că în Statele Unite se înmulțesc vocile, inclusiv în Congres, care cer o reducere dacă nu chiar suspendarea ajutoarelor militare pentru Ucraina?
Olexander Scherba: Statele Unite sunt principala sursă de sprijin militar pentru Ucraina, Uniunea Europeană este principala sursă de sprijin financiar.
Uniunea Europeană este o oază de normalitate, într-o lume care pare să fie nebună. Sper că va rămâne „sănătoasă la minte”, pentru că în lumea de astăzi, este o sursă de inspirație.
Mai mult, s-au făcut promisiuni că va fi mărită producția europeană de munții, de exemplu. Sperăm ca Uniunea Europeană, o mare economie, poate cel mai mare jucător pe piața economică globală, va fi în stare să-și onoreze această promisiune.
### Vezi și... ### O țintă ratată? UE promisese Ucrainei un milion de proiectile până în martie 2024Europa Liberă: Ucraina, prin acțiunile sale, a sprijinit ambițiile europene ale Moldovei. Cum apreciați sprijinul Moldovei pentru Ucraina în acest război? Și-ar dori Kievul mai mult sprijin?
Olexander Scherba: Nu sunt un expert în Moldova, dar este evident că Moldova nu se numără printre „profitorii” de pe urma acestui război. Mai mult, Moldova a avut un discurs corect, a adoptat o poziție corectă față de Rusia din momentul când Putin a lansat acest război criminal împotriva Ucrainei. Putem spune că Moldova se comportă ca un vecin foarte bun, și pentru asta îi mulțumim.
Europa Liberă: Ce înseamnă în acest moment o victorie pentru Ucraina?
Olexander Scherba: Poziția noastră este foarte clară, a fost exprimată de președinte (Volodimir) Zelenski, care a spus că pentru Ucraina victorie înseamnă reinstaurarea suveranității Ucrainei asupra întregului său teritoriu. Nici mai mult, nici mai puțin.
Europa Liberă: Nu se întrevede un sfârșit rapid al războiului. Va fi o iarnă grea și există totuși perspectiva unor negocieri?
Olexander Scherba: Iarna va fi foarte grea, ținând cont că Rusia și-a mărit, se pare, stocurile de rachete și de drone kamikaze.
Dar și noi ne-am întărit mult apărarea antiaeriană, față de anul trecut. Producem drone și rachete. Cum a spus și președintele Zelenski de mai multe ori, vom răspunde la atacuri cu atacuri, nu vom sta ca vrăbiile pe gard.
Despre negocieri: ambele părți sunt dispuse să negocieze. Putin este dispus să negocieze predarea Ucrainei, noi suntem deschiși să negociem restabilirea suveranității asupra întregului teritoriu.
Negocieri ar fi posibile, în momentul când Rusia ar fi dispusă să ne accepte poziția.
Europa Liberă: Războiul va continua. Cum apreciați problemele de securitate ale Moldovei, o țară mică și neutră?
Olexander Scherba: Este la latitudinea Moldovei să-și modeleze politica de securitate. Avem țelul comun de a deveni membre în Uniunea Europeană, un proiect mare atât pentru o țară mică precum Moldova cât și pentru una mare ca Ucraina. Suntem în aceeași barcă.
Cât privește statutul de neutralitate...Moldova nu are o graniță comună cu Rusia, așa că-mi închipui că-și poate permite luxul de a fi neutră.
Europa Liberă: Aspectul economic al integrării, când vine vorba de o țară mare ca Ucraina, este important. În primăvară, fermierii din așa-numitele țări din prima linie, începând cu Polonia, au protestat împotriva concurenței neloiale făcută de cerealele ieftine ucrainene, acum, transportatorii polonezi au blocat de săptămâni punctele de graniță cu Ucraina, tot în semn de protest față de ceea ce consideră concurență neloaială. Au apărut și temerile că protestele se vor extinde dincolo de Polonia, în Slovacia, Ungaria, Cehia și Lituania.
Credeți că aceste tensiuni vor persista, se vor agrava pe măsură de Ucraina este integrată în UE?
Olexander Scherba: O să fie un proces foarte complicat de integrare. Dar Ucraina este o mare șansă pentru UE, oferă multe oportunități pentru investiții, deschide noi orizonturi economice în această parte a continentului pentru țările UE.
Pe de altă parte, da, UE va trebuie să facă ajustări majore în anumite sectoare economice, că să poată „digera” un nou partener de dimensiunile Ucrainei.
Mai este un aspect: în Olanda tocmai avem victoria în alegerile generale a unui partid care se opune extinderii UE, cine știe cum vor merge alegerile de anul viitor din Austria, vin alegerile europene, și așa mai departe. Într-un cuvânt, procesul va fi dificil, ne este clar, dar trenul extinderii nu mai poate fi întors din drum, este un tren istoric.
### Vezi și... ### Polonia, Ungaria și Slovacia ignoră decizia UE și continuă să interzică importul de cereale ucraineneEuropa Liberă: În trecut erați considerat un eurosceptic, acum vă declarați un entuziast al Uniunii Europene. Ce v-a schimbat poziția?
Olexander Scherba: Pentru mine au fost două momente decisive. Primul în 1999, era în timpul primei mele misiuni diplomatice în Germania. Atunci a avut loc marea discuție, marea confruntare între fostul cancelar social-democrat Helmut Schmidt și premierul de atunci al statului Bavaria, Edmund Stoiber, conservator. Singurul lucru asupra căruia au căzut de acord a fost că țări precum Ucraina și Moldova nu au ce căuta în Uniunea Europeană. A fost o mare dezamăgire, momentul în care cred că am devenit foarte sceptic cu privire șansele ca Ucraina să fie acceptată, într-un viitor nu foarte îndepărtat, ca o țară cu o posibilă perspectivă europeană.
A venit însă războiul, și asta a schimbat totul. A fost al doilea moment. Putem vorbi multe despre „de ce” a început, dar războiul a început și UE a oferit țărilor din regiune o perspectivă europeană. La momentul potrivit. În pofida trecutului meu de eurosceptic, acum sunt foarte mulțumit de această perspectivă.