Donald Trump i-a dat în judecată pe președinții Facebook, Twitter și Google - Mark Zuckerberg, Jack Dorsey și Sundar Pichai, acuzându-i de cenzură pentru că i-au blocat conturi de pe respectivele rețele de socializare.
Your browser doesn’t support HTML5
Trump nu poate avea cont pe Twitter și are contul blocat, pentru încă doi ani, pe Facebook. Fostul președinte este liderul unui grup care a inițiat această acțiune juridică. El cere ca conturile sale să fie reactivate și impunerea de sancțiuni financiare.
Acțiunea lui Donald Trump este sprijinită de Institutul Politic America Prima, o organizație care sprijină politicile fostului șef al executivului precum și Parteneriatul pentru procese constituționale. Acest tip de acțiune în instanță îi permite lui Trump să dea în judecată în numele altor persoane despre care susține că ar fi fost cenzurate pentru opiniile lor politice conservatoare.
În timp ce Trump și susținătorii săi cred că sunt persecutați politic, prin interzicerea conturilor fostului președinte, rețelele de socializare susțin că măsura a fost luată din rațiuni de siguranță publică, după incidentele de la 6 ianuarie când susținători ai lui Trump au atacat Congresul. Încă în timpul președinției sale, fostul lider de la Casa Albă a criticat marile rețele de socializare și chiar a dat un ordin executiv ca protecția legală a acestora, pentru postări de pe paginile lor să fie redusă. Joe Biden a anulat acel ordin executiv în mai.
De-a lungul carierei sale de afaceri Trump a intentat numeroase procese, dar în puține cazuri acestea au fost finalizate sau au fost audiate de jurii și judecători, majoritatea fiind menite să pună presiune pentru a obține ceea ce Trump își dorea. El știe că o astfel de acțiune este sprijinită de baza sa electorală, căreia i-a fost inoculată de mult ideea că presa și rețelele de socializare ar fi instrumente de stânga.