Un convoi lung care transporta trupe Wagner a intrat în Belarus din Rusia pe 15 iulie, relatează proiectul independent de monitorizare militară Belaruski Hayun.
În coloană se aflau cel puțin 60 de vehicule, inclusiv camionete, camioane mari, dube și cel puțin trei autobuze, escortate de poliția rutieră din Belarus, afirmă Belaruski Hayun într-un mesaj pe Twitter.
Convoiul se îndrepta în direcția Țel, un sat la 90 de kilometri sud-est de Minsk, unde autoritățile din Belarus au înființat recent o tabără de corturi capabilă să găzduiască până la 15 mii de oameni. Imaginile video ale presupusului convoi au loc la o zi după ce postul de televiziune al Ministerului Apărării din Belarus a arătat instructori Wagner care antrenează forțele de apărare teritorială din Belarus în Țel.
### Vezi și... ### Belarus pare să renoveze o garnizoană abandonată. Pentru cine?Soarta trupelor Wagner este învăluită în mister de când fondatorul companiei, Evgheni Prigojin, a condus o scurtă rebeliune în zilele de 23și 24 iunie, cea mai mare amenințare la adresa celor 23 de ani la putere a președintelui rus Vladimir Putin.
Contestatul și autoritarul președinte al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a susținut că a contribuit la încheierea revoltei, convenind cu Prigojin și Putin să găzduiască trupele Wagner în Belarus. La câteva zile după declarația lui Lukașenka, o tabără de corturi a început să se ridice în Țel, o fostă garnizoană pentru membrii unei brigăzi de rachete din Belarus.
### Vezi și... ### Statutul mercenarilor Wagner nu este clar. Ce le-a oferit Putin?Trupele Wagner au jucat un rol cheie în invazia Ucrainei de către Rusia, ajutând la preluarea orașului Bahmut după aproape 10 luni de lupte intense. Grupul de mercenari a pierdut 20 de mii de oameni în aceste lupte, potrivit Prigojin.
Liderul mercenarilor Wagner a câștigat popularitate printre bloggerii militari ruși pentru comentariile sale dure despre cursul războiului. El a criticat adesea public conducerea militară a Rusiei în termeni grosolani, fără menajamente.
Putin a căutat să-l domnească cerându-i să-și subordoneze oamenii Ministerului Apărării. Prigojin și-a lansat revolta pentru a se împotrivi acestei decizii.
Ce se întâmplă în continuare cu trupele Wagner și cu Prigojin nu este clar. Wagner avea 25 de mii de luptători sub comanda sa, a susținut Prigojin la momentul declanșării revoltei. Această afirmație nu au putut fi verificată.
Rusia se confruntă cu probleme de efective de luptă și nu își poate permite să desființeze Wagner, care este considerată una dintre cele mai experimentate și disciplinate unități, au spus experții militari. Putin a afirmat pe 14 iulie că trupele Wagner ar continua lupta în Ucraina, dar fără Prigojin ca lider. Forțele Wagner nu păreau să fie prezente într-un număr suficient de mare pentru a influența luptele pe linia frontului, aprecia Pentagonul cu o zi mai devreme.
### Vezi și... ### Grupul Wagner ar fi predat armatei ruse mii de tone de echipament militarÎn timp ce unii speculează că trupele Wagner ar putea încerca să invadeze Ucraina din Belarus, experții militari consideră că Rusia ar avea nevoie de 30 de mii soldați sau chiar mai mulți pentru a avea vreo șansă de a reuși o asemenea mișcare.
Lukașenko spunea pe 27 iunie că ar dori ca luptătorii Wagner să-i antreneze propriile trupe, dar nu a dat nicio indicație câți dintre mercenari ar fi dispus să primească în țară. Răspunzând speculațiilor că aceștia ar putea fi o amenințare la adresa propriei sale puteri, el a spus: „Îi vom monitoriza cu atenție”.