Deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) au adoptat, în lectura finală, fără dezbateri, proiectul de lege care interzice liderilor Partidului Șor, declarat ilegal de Curtea Constituțională, să candideze la alegeri.
În a doua lectură, au fost acceptate amendamentele propuse de deputații PAS Igor Chiriac și Veronica Roșca, care prevăd majorarea termenului de restricție de la 3 la 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.
„Este un proiect important pentru a extirpa acest fenomen, această tumoare coruptă și criminală din politicul R. Moldova”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Interdicția vizează persoanele care făceau parte din organul executiv al partidului declarat neconstituțional, care dețineau funcții elective și erau pe listele de candidați supleanți din partea formațiunii respective.
Proiectul prevede și alte interdicții: atributele partidului declarat ilegal nu pot fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale și alți concurenți electorali.
La câteva zile după ce partidul oligarhului Ilan Șor a fost scos în afara legii, acesta a anunțat că a creat un bloc politic cu o denumire asemănătoare – „Șansă, Obligații, Realizări”, abreviat Ș.O.R.
### Vezi și... ### Experți: Blocul Ș.O.R. este doar o entitate politică, nu și juridicăÎn cazul în care Comisia Electorală Centrală va constată că atributele Partidului Șor au fost utilizate de vreun bloc sau concurent electoral, CEC poate refuza înregistrarea lor în alegeri.
Deputații PAS susțin că Parlamentul trebuie să respecte considerentele hotărârii Curții Constituționale și să prevină apariția unor partide-clone.
Tot pentru a pune în aplicare decizia Curții Constituționale, la propunerea deputatei PAS Olesea Stamate, Codul Penal a fost completat cu două infracțiuni:
- coruperea politică pasivă - pretinderea, acceptarea sau primirea de către o persoană publică în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune. Se pedepsește cu cu închisoare de până la 7 ani și amendă de până la 300.000 de lei;
- coruperea activă - promisiunea sau oferirea unei persoane publice în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune politică. Se pedepsește cu închisoare de până la 6 ani și amendă de până la 200.000 de lei.
Proiectul a fost votat fără întrebări și fără luări de cuvânt, cu votul a 54 de deputați PAS. Fracțiunea Partidului Șor boicotează ședințele Parlamentului, iar cea a Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit ședința plenară în semn de protest că nu i se acceptă inițiativele legislative.
Proiectul a fost înaintat de 34 de deputați PAS pe 10 iulie și votat în prima lectură de majoritatea parlamentară patru zile mai târziu.
La consultările publice, reprezentanți ai opoziției și ai societății civile au criticat inițiativa PAS, spunând că primarii, consilierii locali sau candidații de pe listele supleante ale Partidului Șor n-ar trebui să fie pedepsiți pentru deciziile luate de liderii partidului și că, în acest fel, li se încalcă dreptul de a fi aleși.
### Vezi și... ### „O măsură neproporțională”. Opoziția și societatea civilă critică interdicția de a candida pentru membrii Partidului Șor