Pentru a-și îmbunătăți imaginea internațională, gruparea islamistă dură a încercat să atragă turiști străini în țară, unde violența a scăzut semnificativ de la preluarea puterii de către talibani în 2021.
Dar chiar dacă talibanii încearcă să profite de propagandă și de beneficiile financiare ale vizitatorilor străini, restricțiile generalizate ale grupării privind circulația afganilor, în special a femeilor, au înăbușit creșterea industriei locale a turismului.
„Talibanii promovează turismul pentru că are un avantaj propagandistic major pentru guvernul lor”, a declarat Sami Yousafzai, un jurnalist și comentator afgan veteran care urmărește talibanii.
„Talibanii doresc să profite de interesul pentru turism pentru a proiecta o imagine pozitivă a țării pe care o conduc”, a adăugat el.
Numărul turiștilor care vizitează Afganistanul a crescut constant în ultimii ani. În 2021, au fost 691. În 2022, acest număr a crescut la 2 300. Anul trecut, au fost 7 000, potrivit oficialilor talibani.
Vizitatorii străini au fost atrași de istoria antică a țării și de peisajele pitorești. Turiștii chinezi formează cel mai mare grup de vizitatori. Marile companii aeriene au încetat să mai zboare spre Afganistan după 2021, dar câteva au reluat zborurile.
Oficialii talibani au ținut, de asemenea, să sublinieze faptul că turismul străin oferă și un impuls financiar afganilor, dintre care mulți se luptă să supraviețuiască șomajului în masă și sărăciei în creștere.
Dar industria turistică în plină dezvoltare din Afganistan se confruntă cu provocări enorme.
Vizele sunt scumpe și greu de obținut. Multe țări au întrerupt legăturile cu Afganistanul după preluarea puterii de către talibani. Nicio țară din lume nu recunoaște regimul taliban. Multe ambasade afgane, în special în Occident, și-au închis sau și-au suspendat activitatea.
Talibanii sunt, de asemenea, selectivi în ceea ce privește persoanele cărora aleg să le acorde viză. Jurnaliștilor străini și activiștilor pentru drepturile omului le este interzis să intre și să lucreze în țară.
Chiar și cu o viză, turiștii străini trebuie să obțină permisiunea scrisă a talibanilor pentru a vizita locuri turistice și pentru a face fotografii sau înregistrări video ale interacțiunilor lor cu afganii și cu luptătorii talibani.
Siguranța este, de asemenea, încă o preocupare. Gruparea extremistă Stat Islamic-Khorasan (ISIS-K), un rival al talibanilor, a ucis șase turiști străini și locali în orașul central Bamiyan în luna mai.
Militanții ISIS-K au vizat anterior cetățeni străini și ambasade în Afganistan.
„Întunecat și sumbru”
Talibanii au fost dornici să exploateze imaginea pitorească a țării prezentată în videoclipuri și fotografii făcute de turiști străini, inclusiv YouTuberi.
„Talibanii știu că acești YouTuberi nu sunt interesați să stârnească controverse”, a declarat Yousafzai. „Prin urmare, plănuiesc să îi trimită pe aceștia în locuri unde își pot face reportajele „pozitive”.”
Multe videoclipuri YouTube produse de turiști străini îi prezintă pe talibani într-o lumină pozitivă, prezentându-i ca gazde primitoare. Videoclipurile subliniază, de asemenea, siguranța relativă din țară și sugerează că afganii sunt fericiți sub conducerea talibanilor.
Talibanii, care sunt din ce în ce mai activi pe rețelele de socializare, promovează adesea aceste videoclipuri pe diverse platforme.
Gruparea militantă a făcut, de asemenea, excepții pentru ca femeile turiste să poată vizita situri istorice și parcuri naționale care sunt interzise femeilor afgane.
Talibanii au impus restricții severe cu privire la înfățișarea, comportamentul și mișcarea femeilor în ceea ce grupurile pentru drepturile omului au descris drept apartheid de gen.
„Acest lucru este periculos și denaturează adevărul”, a declarat Nazifa Haqpal, o cercetătoare afgană stabilită în Marea Britanie.
„Realitatea sub conducerea crudă a talibanilor este întunecată, sumbră și urâtă”, a spus ea. „Spre deosebire de jurnaliști, YouTuberii nu sunt legați de imparțialitate sau etică profesională, ceea ce face ca talibanilor să le fie ușor să îi manipuleze.”
Unele femei afgane au declarat că turiștii străini fac jocul talibanilor și le „albesc” suferințele.
„Condițiile noastre se înrăutățesc cu fiecare zi care trece”, a declarat Arezo, o tânără femeie din provincia centrală Bamiyan, pentru Radio Azadi, serviciul afgan al RFE/RL.
Chiar dacă talibanii încearcă să atragă străini, restricțiile grupului au împiedicat dezvoltarea turismului local.
Anul trecut, talibanii au interzis femeilor să viziteze Band-e Amir, un parc național din Bamiyan. Cu lacuri de un albastru cristalin și stânci înalte, acesta este unul dintre cele mai populare locuri turistice din țară.
Talibanii „neagă cele mai fundamentale drepturi ale femeilor afgane”, a declarat Arezo.
„Din păcate, talibanii le interzic femeilor afgane turismul și divertismentul”, a declarat pentru Radio Azadi Zala, o casnică din capitala Kabul.
„Ne este interzis să ne bucurăm de frumusețea naturii și de locurile istorice din străvechea noastră patrie”, a adăugat ea.
În ultimii ani, militanții au interzis femeilor afgane să folosească sălile de sport și să viziteze băile publice și parcurile urbane.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te