La un summit anual Uniunea Europeană – Ucraina, oficialii europeni au promis astăzi Kievului mai mult sprijin atât pentru reforme, cât și pentru aprovizionarea cu gaze naturale pe perioada iernii, inclusiv prin livrări în revers. Summit-ul a avut loc la Kiev, unde președintele Volodimir Zelenski s-a întreținut cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și alți oficiali. Ucraina se teme că va rămâne fără gaze rusești, dacă este dat în folosință gazoductul Nord Stream 2, care a fost finalizat recent între Rusia și Germania prin Marea Baltică. Rusia a ocolit deja Ucraina și pe la sud, construind o conductă nouă către Europa prin Turcia, și nu va mai depinde de Kiev pentru tranzitul gazelor rusești spre piețele europene. Despre cum poate ajuta la modul practic Uniunea Europeană Ucraina, Valentina Ursu a discutat cu expertul Leonid Litra de la Centrul Noua Europă, o organizație neguvernamentală de la Kiev.
Your browser doesn’t support HTML5
Leonid Litra: „Fiecare summit care are loc între Ucraina și Uniunea Europeană este reprezentat la cel mai înalt nivel, dar am văzut că nu-i vorba doar de o reprezentare înaltă, dar și de o preocupare pe marginea unor subiecte foarte importante pentru regiune. Dacă este să privim declarațiile care au fost făcute sau documentul final care a fost adoptat, vom vedea că au fost abordate subiecte foarte importante pentru regiune și aș vrea să dau câteva exemple. În primul rând, am văzut că pentru prima dată Uniunea Europeană s-a referit împreună cu Ucraina foarte explicit la tema securității participării Ucrainei în diferite programe ale UE, care au ca scop și trainingul militar pentru armata ucraineană, și apărarea în domeniul cibernetic - teme care până acum erau spuse cu jumătate de cuvânt de către Uniunea Europeană, iar acum sunt parte din documentele oficiale. Eu cred că acesta-i un semn bun, că Uniunea Europeană înțelege mai bine ce se întâmplă în regiune, nevoile de care sunt preocupate statele din regiune și, în sfârșit, vocile din Ucraina, inclusiv din Republica Moldova și Georgia, care au probleme cu securitatea, sunt auzite la Bruxelles tot mai mult. În al doilea rând, avem securitatea energetică, care este pe agenda zilei din cauza contextului pe care îl avem...”
### Vezi și... ### Nou summit Ucraina - UE, pe fundalul iminentei lansări a gazoductului Nord Stream 2Europa Liberă: Și de la Bruxelles s-au făcut promisiuni că Ucraina este și va rămâne un stat strategic de tranzit pentru gaze și că UE continuă să acorde o mare importanță securității energetice a acestei țări?
Leonid Litra: „Da, asta e ceea ce am vrut să menționez, de fapt, pentru că Ucraina a avut senzația la un moment dat că este lăsată față în față cu Rusia în rezolvarea acestei probleme și asigurările pe care le-a primit astăzi Ucraina înseamnă că UE înțelege ce se întâmplă în regiune și înțelege că Ucraina, dar și alte state nu pot fi lăsate față în față cu Rusia, de aceea UE a afirmat foarte clar că vor face o evaluare împreună cu Ucraina față de ceea ce se întâmplă în acest sector și vor pleda pentru menținerea Ucrainei pe infrastructura energetică în acest circuit de aprovizionare cu resurse energetice a Uniunii Europene. Acesta este un semnal foarte bun, pentru că Rusiei îi va fi mult mai greu să folosească gazul, să folosească resursele energetice ca o armă împotriva acestor state.”
Europa Liberă: Și Rusia a lansat conducta de gaze naturale Nord Stream 2, ea ocolește Ucraina, se consideră că pierderile pe care le va suporta Ucraina ar putea să-i îngreuneze situația economică? Sunt venituri de miliarde din taxele pentru tranzitul de gaze.
Viitorul este legat de energia verde
Leonid Litra: „Este adevărat, Ucraina avea venituri de circa două miliarde de dolari în fiecare an din tranzitul de gaze. Acum aceste venituri, probabil, vor scădea, vom vedea ce fel de volum va fi menținut prin conducta Ucrainei, dar pentru Ucraina este important să aibă solidaritatea Uniunii Europene în acest subiect, în al doilea rând, Ucraina trebuie să se gândească, pentru că viitorul nu-i legat nici de gaze, nici de petrol, viitorul este legat de energia verde. Și acestea sunt mesajele pe care le primește foarte des Ucraina din partea Uniunii Europene, din partea unor state importante din Uniunea Europeană precum este Germania. Asta înseamnă că aceste state sunt inclusiv gata să investească în acest viitor verde în Ucraina, dar ceea ce trebuie să înțeleagă Ucraina este că această tranziție trebuie să fie una care să nu fie resimțită atât de greu, pentru că dacă într-un an imediat vor dispărea acei bani care veneau din tranzit, bineînțeles că Ucraina va simți acest impact, de asta Uniunea Europeană s-a angajat să caute soluții împreună cu Ucraina, pe de o parte, pentru a menține acest tranzit, pe de altă parte, pentru a găsi noi soluții de a suplini acest deficit generat de Nord Stream 2.”
Europa Liberă: Adică să fie acoperite aceste venituri din alte surse?
Leonid Litra: „Nu direct, dar din investiții care sunt gata să fie făcute de către Uniunea Europeană, în special de către Germania, pentru că, vrem noi sau nu vrem, dar mulți arată cu degetul în direcția Germaniei, pentru că fără sprijinul Germaniei Nord Stream 2 nu ar fi avut loc.”
### Vezi și... ### Prețul gazelor naturale pentru Europa a atins un nou maxim istoricEuropa Liberă: Dar acest tranzit al gazelor rusești ar putea să îi dea mari bătăi de cap și Republicii Moldova? Și Chișinăul, autoritățile Republicii Moldova cer ajutor Uniunii Europene, mai ales că se apropie sezonul rece.
Leonid Litra: „Da, îmi pare rău că guvernarea precedentă a pierdut foarte mult timp în asigurarea unei alte surse de aprovizionare. Deci, noi practic o avem gata, eu vorbesc despre cea din România. Nu sunt expert în domeniul energetic, dar din câte înțeleg, lucrurile nu sunt gata sută la sută pentru a face acest schimb în caz de necesitate. Acum tot greul cade pe umerii guvernării actuale, am văzut că au fost unele încercări din partea guvernului, inclusiv vizita recentă la Moscova, ca să atenueze acest impact, dacă el va exista. Totuși cred că nu-i problema doar de infrastructură când vorbim de aprovizionare, dar e problema și a prețului care a crescut foarte mult. Aici vor exista probleme. O să vedem cum va trece Republica Moldova peste acest episod, dar eu am văzut în declarații un optimism moderat din partea guvernului că lucrurile vor fi stabile în acest domeniu. Vom vedea.”
Europa Liberă: Printre problemele discutate sunt și cele care țin de securitatea europeană, securitatea regională. Uniunea Europeană a promis înființarea unei misiuni de documentare care să poată evalua un posibil sprijin militar de consiliere și instruire a forțelor ucrainene, asistența a fost cerută de demnitarii, de conducătorii de la Kiev pe fundalul războiului cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Ce ne puteți spune despre acest subiect, cum e văzut el, cum e interpretat, cum e perceput? Ce așteptări sunt ca ceea ce deocamdată e o inițiativă să ajungă o realitate?
Uniunea Europeană nu are o politică de securitate foarte bine definită
Leonid Litra: „Într-adevăr, foarte bine spus – o inițiativă care încă n-a ajuns realitate, dar care poate ajunge realitate într-un anumit moment. Suntem într-o fază de evaluare în acest moment și nu există certitudinea că această misiune va exista, însă Ucraina a fost destul de insistentă. Este, într-un fel, un succes al diplomației ucrainene că a avut capacitatea să convingă Uniunea Europeană să se apuce de acest subiect, fiindcă până acum Uniunea Europeană nu a fost foarte entuziasmată de cooperarea cu Ucraina într-un domeniu precum este securitatea. Și aici există câțiva factori care fac mai înceată reacția Uniunii Europene față de acest subiect. Este vorba de nedorința de a irita Rusia, mă rog, există state în Uniunea Europeană care consideră că orice cooperare militară cu Ucraina poate duce la înrăutățirea relațiilor cu Rusia și al doilea moment este că însăși Uniunea Europeană nu are o politică de securitate foarte bine definită. Ea este într-un proces care se mișcă foarte dinamic și ne dăm seama că, de fapt, Uniunea Europeană are foarte puține opțiuni legate de domeniul de securitate. Faptul că este examinată o astfel de opțiune creează cred că foarte mult entuziasm și în Ucraina, dar și în Republica Moldova trebuie să existe foarte mult interes față de această misiune, pentru că și Republica Moldova ar avea nevoie de mai multă implicare și de mai mult interes din partea Uniunii Europene față de conflictul transnistrean.”
Europa Liberă: Cum credeți că s-ar schimba atitudinea, comportamentul Federației Ruse, dacă, eventual, se creează această misiune de instruire pentru ofițerii ucraineni din cauza, așa se zice, activităților militare în curs ale Kremlinului, ale Moscovei?
Leonid Litra: „Eu cred că Rusia va protesta, dar în fond noi avem deja o realitate în care unele state participă, într-un fel sau altul, cu consiliere, prin varii metode, la trainingul militar din Ucraina. Faptul că UE își va asuma ca instituție la nivel de UE această agendă este momentul care surprinde cel mai mult, dar mi se pare totuși că UE se apucă, chiar dacă e legat de domeniul de securitate, subiectele abordate vor fi ceea ce numim noi „softicuri” totuși, pentru că trainingul militar nu înseamnă acțiuni, ci este legat de securitatea cibernetică. Sunt mai degrabă domenii care țin exclusiv de apărare, tehnici de apărare. Deci, Uniunea Europeană nu se bagă în chestiuni care vor aprinde niște conflicte sau vor duce la o agravare, dimpotrivă vrea să creeze capacitate pe loc, ca Ucraina să fie mai bună în apărare.”
### Vezi și... ### UE promite sprijin suplimentar pentru securitatea energetică a UcraineiEuropa Liberă: Credeți că crește interesul UE pentru soluționarea conflictelor din această zonă?
Leonid Litra: „Nu știu dacă este un interes sau e dat de realitățile pe care le avem în jurul nostru. UE nu poate pretinde că nu există acest conflict și nu poate pretinde că nu aude mesajele Ucrainei, care a fost foarte insistentă, repet, pe parcursul ultimilor ani de a încerca să pună pe agendă aceste subiecte de securitate. Deci, UE, într-un fel, trebuie să reacționeze, pentru că Ucraina pe lângă subiectele de securitate mai solicită și recunoașterea perspectivei de aderare la UE, mai solicită și multe alte lucruri pe care UE nu le poate oferi, de asta UE trebuie să facă pași înainte măcar în unele subiecte, pentru că în acest moment se pare că UE este gata să ofere mult sau foarte mult pe unele domenii, în afară de perspectiva de aderare.”
Europa Liberă: Și de ce totuși nu se întrezărește la orizont această perspectivă de aderare la Uniunea Europeană, doar pe simplul motiv că ar fi un efort pe care Kremlinul încearcă să-l zădărnicească?
Leonid Litra: „Kremlinul este un factor din câțiva. Eu cred că în acest moment nici Uniunea Europeană, nici Ucraina nu sunt gata să înceapă un dialog privind aderarea Ucrainei, pentru că avem state în interiorul UE care nu sunt convinse că Ucraina ar fi gata și, într-adevăr, avem situații în Ucraina legate de câteva probleme importante pentru UE, unde Ucraina nu este încă gata să spună cu voce tare că „uitați-vă, noi am avut câteva probleme pe care le-am rezolvat foarte bine și acum ne dorim să facem parte din Uniunea Europeană”. Asta-i pe de o parte, pe de altă parte, avem mandatul popular. Deci, președintele Zelenski are tot dreptul să pună acest subiect pe agendă, chiar dacă Ucraina nu este gata, dar circa 60% din populația Ucrainei susține aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Astfel, Zelenski are mandatul poporului să spună clar despre această dorință a populației sale și sperăm că într-un moment lucrurile se vor schimba, pentru că dacă vorbeam acum 5 ani despre cooperarea în domeniul securității între Uniunea Europeană și Ucraina era un lucru practic imposibil sau dacă acum 10 ani vorbeam despre călătorie fără vize, la fel părea imposibil, dar lucrurile se schimbă și eu sper că vom ajunge mult mai devreme decât mai târziu în ziua în care vom asista și la discuția de aderare.”
### Vezi și... ### Nicu Popescu: R. Moldova se integrează în UE prin acțiunile pe care le întreprindem (I)Europa Liberă: Credeți că, eventual, această perspectivă ar putea să apară pentru mai multe state la pachet, inclusiv Ucraina, Republica Moldova sau, cel puțin, aceste două state?
Leonid Litra: „Într-adevăr, s-ar putea să existe o reacție în lanț. Dacă Republica Moldova sau Ucraina va primi perspectiva de aderare, atunci cealaltă țară, inclusiv Georgia poate fi trecută automat, pentru că acest „trio” este format deja în conștiința UE. Bineînțeles că Ucraina este țara care are cea mai multă atenție din partea Uniunii Europene din cauza și dimensiunilor și problemelor pe care le are, și capacității, mă rog, există mai mulți factori de ce anume Ucraina. Dar așa cum această identitate regională a fost creată, eu cred că progresul unei țări automat deschide undeva posibilitatea progresului pentru altă țară.”
Europa Liberă: Dar această perspectivă pe moment este zădărnicită inclusiv pentru că pe teritoriul acestor state există aceste conflicte înghețate?
Leonid Litra: „Da, dar în același moment avem exemple când state divizate, cum ar fi Cipru, bunăoară, au aderat la UE.”
Europa Liberă: Bruxelles-ul nu mai vrea precedente se pare.
Leonid Litra: „Nu mai vrea precedente, dar însăși aderarea Ciprului reprezintă deja un precedent. Deci, noi vrem să fim tratați pe picior de egalitate și toate țările să fie tratate în funcție de rezultatele obținute, altfel care ar fi scopul să încercăm să facem reforme așa cum vrea UE, dacă nu există nicio șansă să aderăm? Asta-i ca și cum ai participa la Jocurile Olimpice fără posibilitatea de a câștiga o medalie. Este o problemă conceptuală foarte serioasă. Vom vedea. Eu văd că, după cum se mișcă statele din Balcani, noi avem șanse să-i ajungem doar dacă ne vom mobiliza.”