Comisia Europeană examinează reclamațiile în legătură cu faptul că Gazprom și-ar folosi poziția de furnizor major pentru a mări prețurile la gazele naturale.
Concernul rus de stat își îndeplinește obligațiile față de țările europene prevăzute de contractele pe termen lung în vigoare, dar nu a semnat contracte noi. Acest lucru a trezit suspiciuni în rândul deputaților din Parlamentul European, care cred că furnizorul rus a urmărit mărirea prețurilor ajunse deja la niveluri record.
„Examinăm această afirmație”, a spus agenției Reuters comisara europeană pentru energie, Kadri Simson, precizând că lucrează la această analiză împreună cu Margrethe Vestager, comisară pentru concurență. Simson originară din Estonia a spus că aceasta este o „problemă foarte serioasă”.
Atât Gazpromul, cât și Kremlinul au declarat în repetate rânduri că Rusia își respectă obligațiile contractuale față de clienții europeni.
Moscova se află în așteptarea dării în folosință a gazoductului Nord Stream 2 pentru a începe livrarea gazelor direct în Germania. Finalizată recent, noua conductă trece printr-un proces de certificare de câteva luni.
Nord Stream 2 AG, o companie înregistrată în Elveția și deținută de o filială a Gazprom, a declarat într-un comunicat pe 4 octombrie că a început să umple conducta cu gaze.
Criticii afirmă că Rusia, prin faptul că nu mărește volumul gazelor livrate europenilor pe căile obișnuite, ar exercita presiuni pentru aprobarea gazoductului controversat, care traversează Marea Baltică, ocolind Ucraina și alte țări est-europene.
Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va publica un set de recomandări pentru țările membre ale Uniunii Europene despre cum pot răspunde la scumpirea fără precedent a gazelor naturale, inclusiv recomandarea de a oferi subvenții consumatorilor sau de a reduce impozitele la energie. Unele guverne europene au implementat deja astfel de măsuri.
Țări ca Spania, Franța și Polonia au cerut un răspuns coordonat al Uniunii Europene în fața scumpirii energiei, cum ar fi achiziționarea comună a gazelor de către statele membre.
Comisara Simson a spus că o tranziție mai rapidă către energia verde ar fi cel mai eficient mod de a proteja Europa de scumpirea combustibilului.
O trecere masivă la energia verde în Uniunea Europeană ar afecta interesele Rusiei.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-o ședință a guvernului rus la 5 octombrie că trecerea la energia verde și micșorarea investițiilor în industriile extractive sunt de vină pentru ceea ce a spus că este o „isterie și o oarecare confuzie” pe piața energetică europeană.
El a cerut, dimpotrivă, o dezvoltare durabilă a sectoarelor petrolului, gazului și cărbunelui și a spus că este important ca acestea să nu fie neglijate.
Uniunea Europeană se pregătește să pună în aplicare o serie de măsuri pentru a grăbi reducerea emisiilor de gaze de seră, inclusiv prin taxe pe combustibilii poluanți, o nouă piață a carbonului pentru clădiri și transporturi și un fond de miliarde de euro pentru a ajuta consumatorii cu venituri mici să investească în opțiuni ecologice.