Ucraina este pregătită de orice escaladare a tensiunilor de la granița cu Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spuscă țara este pregătită pentru orice escaladare în relațiile tensionate cu Rusia și a adăugat că deține informații și despre o potențială lovitură de stat, care ar urma să aibă loc la începutul lui decembrie. Președintele nu a spus că Rusia ar fi și în spatele acestui plan, deși a susținut că ar fi implicați oameni din Rusia.

Comentariile lui Zelenski, făcute la o conferință de presă la Kiev pe 26 noiembrie, vin pe fundalul informațiilor alarmante despre masări de trupe rusești la granița cu Ucraina și în peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în martie 2014.

Medii americane, inclusiv New York Times și Bloomberg, au citat oficiali americani care avertizau că Rusia ar putea planifica o incursiune militară, de o amploare mult mai mare decât anexarea peninsulei Crimeea.

Imiagini din satelit arată masări importante de trupe rusești în vestul țării, la graița cu Ucaina și în Crimeea.

La conferința de presă de vineri, Zelenski a asigurat că Ucraina îți controlează deplin granițele.

„Astăzi există o amenințare că mâine va fi război”, a spus Zelensky. „Suntem pregătiți pentru o escaladare”.

Zelenski a vorbit și despre o posibilă lovitură de stat. „Suntem confruntați nu numai cu provocări din partea Rusiei, Sunt și mari provocări interne. Am primit informații că se pune ca cale o lovitură de stat pentru 1-2 decembrie", a spus Zelenski, fără a oferi nici un alt detaliu. Nici nu a acuzat statul rus de implicare.

Moscova a respins imediat orice amestec într-un posibil complot politic.

Înalți oficiali ameircani din structurile de informații și personalități de rang înalt din armata Ucrainei au sugerat că nordul și estul Ucrainei ar fi masați până la 92.000 de militari ruș.

Postul de televiziune CNN a citat săptămâna aceasta surse din administrația Biden care afirmau că se discută trimiterea de consilieri militari și echipamente noi, inclusiv arme, în Ucraina.

Primăvara trecută, Rusia a organizat de asemenea manevre substanțiale de trupe în apropierea granițelor cu Ucraina, inclusiv în peninsula Crimeea dar a respins și respinge în continuarea orice speculații că ar pune la cale o incursiune militară.