Exploziile provocate de racheta balistică lansată de armata rusă miercuri, 6 martie, s-au produs în apropierea locului unde se aflau președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul grec, Kiriakos Mitsotakis. Cei doi oficiali inspectau o zonă a portului Odesa, parte a coridorului ucrainean de export a grânelor prin Marea Neagră, notează Reuters.
„Totul s-a petrecut la mai puțin de 500 de metri de noi. Ce a fost?... Nu poți exclude că a fost țintită delegația președintelui meu sau delegația oaspetelui străin”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean, Ihor Jovka, pentru CNN.
Consilierul a mai precizat că racheta a fost lansată din peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și că i-a luat mai puțin de trei minute să ajungă la țintă.
„Să fi avut suficientă apărare antiaeriană, această rachetă balistică ar fi fost interceptată”, a adăugat Jovka.
Atât Zelenski, cât și Mitsotakis au declarat ulterior în cadrul unei conferințe de presă că au fost martorii acestei exploziei din apropiere.
„Este o experiență foarte intensă... Este cu adevărat diferit să citești despre război în ziare și să îl auzi cu propriile urechi, să îl vezi cu ochii tăi”, a declarat premierul grec, care a adăugat că țara sa rămâne alături de Ucraina.
Președintele Zelenski a reiterat că Ucraina are nevoie de o apărare aeriană mai puternică.
Atacul armatei ruse asupra Odesei a provocat cinci morți, potrivit purtătorului de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitri Pletenciuk.
CNN notează că deși Zelenski obișnuiește să efectueze vizite cu risc major de securitate, la care participă uneori și lideri străini, atacul de miercuri a fost cel mai periculos.
În urmă cu cinci zile, Odesa a fost ținta unui alt atac extrem de puternic asupra unui bloc de locuințe, care s-a soldat cu moartea a 12 oameni, inclusiv cinci copii. În timpul întâlnirii de miercuri, Zelenski și Mitsotakis au vizitat și locuințele avariate.
### Vezi și... ### Bilanțul deceselor în atacul de la Odesa a ajuns la 12 persoaneOpinii împărțite la Moscova
De cealaltă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat atacul, dar susține că ținta a fost un hangar, care ar fi adăpostit drone ucrainene. Oficialii ruși au afirmat că „scopul a fost atins”.
Unul din cei mai cunoscuți bloggeri de război ruși, Rybar, a numit prezența lui Zelenski în zonă ca fiind „o coincidență fericită”. La polul opus, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a negat că Moscova ar fi planificat să țintească convoaiele oficiale.
Infrastructura ucraineană de la Marea Neagră și porturile de la Dunăre sunt ținte constante ale atacurilor armatei ruse. Ele s-au întețit după ce la mijlocul lui iulie anul trecut, Moscova s-a retras dintr-un acord mediat de ONU, care permitea o cale sigură de export a grânelor ucrainene.
### Vezi și... ### Constanța, cea mai mare „rută alternativă” pentru grânele ucrainene (Reuters)Ulterior, Kievul a anunțat că și-a stabilit propria rută maritimă de export, în ciuda amenințărilor Rusiei.