Slovacia devine a treia țară care importă din nou curent ucrainean, după Polonia și Moldova. Potrivit Ukrenergo, polonezii primesc 74 megawați pe oră, iar Moldova 134 MW/oră.
Slovacia primește de luni 200 MW/oră, potrivit aceleiași surse.
Ucraina a suspendat livrările de energie spre țările europene în octombrie, după ce Rusia, care a invadat țara în februarie 2022, a lansat atacuri cu rachete și drone asupra centralelor electrice și a instalațiilor de distribuție din Ucraina. Atacurile s-au soldat cu întreruperi frecvente și îndelungate ale livrărilor către consumatorii casnici și industriali din Ucraina.
Moscova a spus mereu că asemenea lovituri au ca scop reducerea capacității de luptă a Ucrainei, dar Kievul și oficialii occidentali au spus că atacurile rusești asupra infrastructurii civile constituie crime de război.
Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina au fost resimțite și de consumatorii moldoveni.
Mesaj politic către Moscova și sursă de venituri
Reuters amintește că în iunie 2022 Ucraina, care înaintea invaziei rusești exporta curent electric în Moldova, Ungaria, Slovacia și Polonia, a spus că intenționează să câștige 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie în direcția UE până la sfârșitul anului.
Ucraina a anunțat la 11 aprilie ca iminentă reluarea exporturilor de electricitate spre vest. Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat atunci că cererea internă de energie a Ucrainei este asigurată „100%”, grație muncii de reparații „titanice” a inginerilor ei, cu ajutorul partenerilor internaționali.
„Astăzi începem cu Moldova, dar vorbim și despre Slovacia, Polonia și România”, a spus la 11 aprilie Halușcenko, citat de Associated Press.
AP notează că reluarea exporturilor de electricitate ale Ucrainei are și o mare semnficație politică, fiind un mesaj adresat Moscovei, anume că a eșuat în tentativa de a nimici sectorul energetic al Ucrainei.
Ajutor occidental și reorientare spre rețeaua europeană
În decembrie, secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a anunțat un ajutor bilateral de 53 de milioane de dolari pentru cumpărarea de echipamente de rețele electrice, în plus față de cei 55 de milioane de dolari anunțați mai înainte ca asistență pentru sectorul energetic ucrainean.
La 24 februarie 2023, exact la un an de la invadarea Ucrainei de către ruși, guvernul Statelor Unite a anunțat că va discuta cu Congresul un ajutor de 250 de milioane de dolari pentru sectorul energetic ucrainean și de 300 de milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să facă față crizei energetice exacerbate de războiul din vecini, inclusiv un ajutor bugetar de 80 de milioane de dolari pentru a ajuta la comensarea prețurilor mărite.
Kievul negociază între timp cu Uniunea Europeană mărirea cotei de electricitate pe care o poate exporta pe piața ei, limitată acum la 400 MW.
AP scrie însă că nu este limpede dacă Ucraina va reuși să livreze constant eletricitate vecinilor ei, dată fiind amenințarea permanentă a bombardamentelor rusești. Pe de altă parte, mărirea exporturilor de energie ucrainene ar putea provoca în viitor fricțiuni în țările vestice, dat fiind că Ucraina, care folosește din greu centrale pe cărbuni, nu plătește aproape nimic pentru emisiile de carbon, în vreme ce „concurenții” din UE plătesc 100 de euro pe tonă.
Ucraina a început să facă comerț cu electricitate cu europenii în iunie, într-o încercare de a ieși și mai mult din sfera de influență a Rusiei. Liniile electrice au fost sincronizate în martie 2022, la scurt timp după declanșarea războiului. Inginerii au accelerat procesul conectării Ucrainei la rețeaua continentală, permițând decuplarea de la cea rusească, Moldova urmând aceeași cale ceva mai târziu. Înainte vreme, Moldova și Ucraina făceau parte din același sistem electric cu Rusia și Belarus.
### Vezi și... ### Podcastul „Reporterii”: Despre energia verde sau cum a fost lumină la Flămînzeni, într-un moment în care s-a stins în restul R. Moldova