Aprobarea noului mecanism de prin care Uniunea Europeană va sancționa persoanele sau entitățile care subminează sau amenință democrația și stabilitatea în R. Moldova se află pe agenda reuniunii de luni a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană. Acest regim de restricții este creat special pentru R. Moldova, țară care nu este membră în UE.
Tot la reuniunea de luni va fi aprobată misiunea civilă a UE de doi ani, care începe în mai, cu scopul de a ajuta R. Moldova să facă față amenințărilor hibride ale Rusiei.
Mecanismul de sancțiuni, care i-ar putea viza în primul rând pe politicienii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, este practic un acord încheiat, deși nu va fi semnat astăzi de miniștri, ci va fi aprobat prin procedură scrisă mai târziu, în cursul săptămânii, scrie Politico.
„Avem câțiva oligarhi care au furat bani din Republica Moldova și îi folosesc pentru a distruge politica internă și a deraia-o”, a declarat pentru Politico ministrul de Externe Nicu Popescu. „Este vital să respingem aceste încercări și să continuăm eforturile noastre de reformare a Republicii Moldova prin limitarea influenței politicienilor corupți”. „Foarte clar, există încercări coordonate între acești oligarhi și Rusia”, a mai spus Popescu de a destabiliza R. Moldova.
Indirect, și coordonatorul politicii externe europene, Josep Borrell confirma la sf\rșitul săptămânii trecute, într-un mesaj pe Twitter, că noul mecanism de sancțiuni va fi aprobat la reuniunea miniștrilor de externe de la Luxembourg.
„Luni pe 24 aprilie voi anunța noi măsuri, care vor mări sprijinul UE pentru Moldova și poporul său”, a scris pe Twitter Josep Borrell.
Proiectul noului mecanism de sancțiuni UE, consultat săptămâna trecută de Europa Liberă, arată că vor fi sancționate de UE persoanele sau entitățile responsabile de acțiuni obstrucționarea sau subminarea procesului politic democratic; subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova, a stabilității sau securității acesteia; abateri financiare grave privind fondurile publice. Această ultimă prevedere permite sancționarea marii corupții.
### Vezi și... ### UE a pregătit mecanismul de sancționare a persoanelor care încearcă să destabilizeze R. Moldova
Odată aprobat mecanismul, Comisia Europeană va întocmi și lista persoanelor și entităților care vor fi sancționare, listă pe care se așteptată să fie trecuți cei doi oligarhi moldoveni auto-exilați, Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Lista, care va cuprinde motivele sancționării, va fi publică.
Potrivit propunerii, principalele sancțiuni vor fi interdicția de intrare în țările UE și înghețarea bunurilor aflate în spațiul comunitar.
Miercuri, 19 aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care cere direct sancționarea lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, și extrădarea celor doi în R. Moldova, pentru a fi judecați.
În aceeași rezoluție, Parlamentul European îndeamnă UE să înceapă încă anul acesta negocierile de aderare cu R. Moldova. Moldova, alături de Ucraina, a devenit încă din vara trecută candidată la aderare.
Statele Unite i-au sancționat, în octombrie 2022, pe Ilan Șor, pentru periclitarea alegerilor din R. Moldova în interesul Rusiei, și pe Vladimir Plahotniuc, pentru corupție sistemică. În decembrie 2022, Marea Britanie a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva celor doi.
### Vezi și... ### R. Moldova și-a prezentat contribuția la raportul de extindere a UE: un an de reforme în 1.000 de pagini