Linkuri accesibilitate

Parlamentul European cere ca Șor și Plahotniuc să fie extrădați în R. Moldova pentru a fi judecați


Membrii Parlamentului European, 17 ianuarie 2023

Într-o rezoluție adoptată miercuri, 19 aprilie, Parlamentul European își reafirmă sprijinul față de R. Moldova și spune că negocierile de aderare a țării la Uniunea Europeană trebuie să înceapă până la sfârșitul anului 2023, ia oligarhii fugari – să fie extrădați în R. Moldova. 

„Aderarea la UE pentru R. Moldova ar fi o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”, se arată în hotărâre.

Totodată, potrivit Parlamentului European, R. Moldova rămâne expusă la presiunea și șantajul energetic rusesc, la tulburările economice cauzate de războiul din Ucraina vecină și la încercările sprijinite de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european de la Chișinău.

Europarlamentarii cer ca negocierile de aderare a R. Moldova la UE să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă țara va îndeplini cele nouă condiții înaintate de Comisia Europeană pentru deschiderea negocierilor.

Extrădarea oligarhilor

De asemenea, parlamentarii cer să fie sancționate imediat persoanele implicate în încercările de destabilizare a situației politice interne a R. Moldova. Totodată, ei îndeamnă UE să-i sancționeze pe oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, dacă este cazul, afacerile și organizațiile lor politice, și cer ca amândoi să fie extrădați în R. Moldova, pentru a fi judecați.

Parlamentul European mai vrea ca UE să extindă sfera de aplicare a regimului său de sancțiuni pentru a include ca infracțiuni pedepsibile actele de corupție care „subminează securitatea, stabilitatea, instituțiile constituționale și democratice ale unei țări”.

Potrivit surselor Europei Libere de la Bruxelles, UE ar putea aproba pe 24 aprilie un regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova.

Independență energetică

În final, Parlamentul European condamnă șantajul energetic continuu al Rusiei asupra R. Moldova și își exprimă sprijinul pentru eforturile Chișinăului de a-și crește securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare, reducerea consumului și achiziționarea de energie pe piața europeană și dezvoltarea infrastructurii de interconectare.

Rezoluția cere UE să continue să sprijine R. Moldova în obținerea independenței energetice.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG