Deocamdată nu au fost făcute publice numele celor care pot fi vizați de noul regim de sancțiuni. Dar ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a cerut UE în luna februarie să aplice sancțiuni „oligarhilor și politicienilor corupți care, împreună cu Rusia, încearcă să destabilizeze Moldova”.
Statele Unite i-au sancționat în octombrie 2022 pe Ilan Șor pentru periclitarea alegerilor moldovene în interesul Rusiei și pe Vladimir Plahotniuc pentru corupție sistemică. La 9 decembrie, Marea Britanie a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva lui Șor și Plahotniuc.
Deși ambasadorul european la Chișinău, Jānis Mažeiks, a spus, tot în februarie, că UE nu are un mecanism clar prin care să impună sancțiuni la solicitarea unor state non-membre, în martie, Comisia Europeană explora deja ideea unui nou regim de sancțiuni pentru indivizii care vor să destabilizeze R. Moldova.
Sursele Europei Libere de la Bruxelles spun că, la următoarea reuniune a miniștrilor europeni de externe, pe 24 aprilie, va fi examinat și probabil adoptat cadrul sancțiunilor europene împotriva persoanelor care încearcă să destabilizeze R. Moldova.
Un grup de europarlamentari români a solicitat, pe 12 aprilie, miniștrilor de externe din statele UE să îi sancționeze pe fugarii Plahotniuc și Șor, primul fiind inculpat pentru fapte corupție, iar cel de-al doilea – condamnat printr-o decizie confirmată la 13 aprilie de Curtea de Apel Chișinău.
Semnatarii cer ca cei doi să fie sancționați pentru ingerințe electorale și corupție și să le fie aplicate măsuri restrictive, inclusiv interdicție de călătorie și înghețarea conturilor, așa cum s-a întâmplat în cazul fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici și al fiului său.