Linkuri accesibilitate

Prezența lui Șor, „incomodă” pentru Israel (JTA)  


Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare pentru rolul său în devalizarea băncilor, la data de 13 aprilie 2023

„Sprijinit din Rusia, Ilan Șor a devenit un personaj de frunte în campania Moscovei de a destabiliza Moldova”, scrie Jewish Telegraphic Agency (JTA), într-o relatare din 18 aprilie, consacrată „oligarhului” moldovean condamnat în R. Moldova săptămâna trecută, în contumacie, la 15 ani de închisoare.

Agenția specializată în știri despre Israel și comunitățile evreiești din lume, amintește ca un exemplu al retoricii anti-guvernamentale a lui Șor faptul că luna trecută el a comparat-o pe președinta Maia Sandu cu Hitler, într-o adresare video făcută din Israel.

JTA încearcă, la fel ca presa din Moldova, să anticipeze dacă Israelul îl va extrăda pe Șor, care are cetățenie israeliană.

„Indiferent dacă este fugar din fața justiției sau ținta răzbunării, prezența oligarhului pro-rus a devenit frecvent incomodă pentru Israel, care în ultimii ani a devenit mai dispus să-și extrădeze cetățenii acuzați în străinătate”, scrie JTA.

Agenția precizează că ministerul israelian de externe a refuzat să comenteze chestiuni legate de activitățile lui Șor, invocând „chestiuni juridice”.

JTA mai notează că „unii din cei aproximativ 15.000 de evrei din Moldova, preocupați în ultima vreme inclusiv cu primirea refugiaților evrei din Ucraina, se tem că mânia crescândă împotriva lui Șor, care are o serie de colaboratori evrei apropiați în țară, s-ar putea răsfrânge negativ asupra comunității”.

„Pe de altă parte, însă, se știe că Șor nu este foarte apropiat de comunitatea evreiască din Moldova”, mai notează JTA, adăugând că sprijinul pentru magnatul fugar este mai degrabă rar printre evreii moldoveni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG