UE încheie al cincelea contract pentru un posibil vaccin anti-Covid

Cotidianul franceze Liberation despre vaccinul rusesc anti-Covid.

Luni, în R. Moldova s-au înregistrat încă 350 cazuri noi de infectare cu COVID, astfel bilanțul ajunge la aproape 34 de mii de cazuri oficiale de contaminare. Numărul deceselor legate de pandemie este de aproape o mie (945).

Comisia Europeană a anunțat că a încheiat un contract preliminar cu o cincea firmă farmaceutică, în curs de a dezvolta un posibil vaccin anti-Covid-19.

Recent, R. Moldova a apelat la sprijinul României pentru a fi inclusă în programul UE, ceea ce i-ar permite accesul la un posibil vaccin achiziționat de Uniunea Europeană dar și la medicamentul Remdevidir, folosit în tratarea cazurilor grave de Covid-19.

Totodată, președintele Igor Dodon a trimits Rusiei o notificare oficială despre interesul R. Moldova în vaccinul dezvoltat la Moscova, primul din lume care a fost înregistrat oficial într-o țară, deși nu are omologarea internațională. Vaccinul „Sputnik V” nu a fost încă testat pe un număr mare de oameni pentru a se stabili dacă este eficient și mai ales, sigur. Cu toate acestea, aflat săptămâna trecută la cură în Rusia, președintele Dodon declara că este dispus să fie primul moldovean care testează vaccinul „pentru binele țării”.