La finele acestei săptămâni în Chişinău, Bălţi şi în alte cinci localităţi din Republica Moldova vor fi aleşi noii primari. Comentatorii politici care au urmărit campania electorală spun că pentru partidele politice scrutinul din 20 mai reprezintă un fel de testare a alegătorilor în ajunul parlamentarelor de la toamnă. În cursa electorală pentru primăria capitalei s-au înscris 12 candidaţi. Reprezentanta partidului „Şor”, Reghina Apostolova, a fost exclusă din competiție în baza contestaţiei Partidului Unităţii Naţionale. Formaţiunea condusă de Anatol Şalaru a atras atenţia asupra finanţării din exterior a campaniei pentru Reghina Apostolova. Aceeaşi formaţiune a depus o contestaţie şi împotriva Partidului Socialiştilor, reclamând încălcări similare. Despre miza scrutinului de duminică, în relatarea corespondentei noastre:
Your browser doesn’t support HTML5
Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău a respins astăzi contestaţia depusă de Partidul Unităţii Naţionale, ca fiind inadmisibilă. Formaţiunea condusă de fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, a cerut autorității electorale verificarea modului în care socialiştii au plătit pentru panourile publicitare în campania pentru promovarea lui Ion Ceban. Cererea nu a fost admisă pe motiv că nu ar conţine suficiente probe.
Chiar şi aşa, soarta candidatului PSRM este în continuare incertă şi asta pentru că reprezentanţii Partidului Unităţii Naţionale au depus o contestaţie similară şi la Comisia Electorală Centrală, organ ierarhic superior Consiliului de circumscipţie Chişinău. Potrivit legii, CEC este obligată să formuleze un răspuns în privinţa acestei contestaţii până în ziua alegerilor.
Comentatorul politic Nicolae Negru pune la îndoială că membrii Comisiei Electorale Centrale ar putea lua o decizie categorică împotriva reprezentantului PSRM:
„Trebuie să recunoaştem că eliminarea lui Ion Ceban din cursa electorală nu cred că convine şi administraţiei centrale, adică Partidului Democrat, din anumite calcule electorale. Dacă este retras Dl Ceban, s-ar putea să nu avem prezenţă suficientă la vot şi alegerile să eșueze şi atunci nu câştigă nimeni. Cel puţin aşa cred eu că e logica acolo unde stau cei care mişcă piesele pe tabla de şah electoral.”
Până acum, din cursa electorală pentru şefia capitalei a fost exclus un singur candidat. E vorba de repezentata partidului „Şor”, Reghina Apostolova. Tot Partidul Unităţii Naţionale a prezentat dovezi că formaţiunea condusă de primarul de Orhei, Ilan Şor, primeşte finanţări din Federaţia Rusă, bani care au fost cheltuiţi pe campania Reghinei Apostolova. Candidata a fost exclusă din cursa pentru primăria Chișinău, verdict confirmat luni, 14 mai, de Curtea de Apel Chișinău.
Dincolo de motivele care stau la baza acestor acţiuni, directorul de programe al Asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postică, constată că în campania din acest an, concurenții înscriși în cursa ar fi utilizat la greu pârghiile electorale pe care le au la dispoziție, pentru a scoate la iveală încălcările adversarilor politici:
„Se observă o activizare a concurenţilor electorali de a lupta inclusiv prin intermediul mijloacelor juridice prevăzute de lege, contestaţii, vizavi sau referitor la acţiunile contracandidaților. Se pare că ele sunt un picuşor mai multe decât în alte campanii electorale şi din punctul nostru de vedere asta este bine, or, candidaţii încearcă să facă uz de toate instrumentele legale pentru a obţine câştig de cauză în alegeri.”
În ultimii ani, Asociaţia Promo-Lex este una din puţinele organizaţii care monitorizează scrutinele electorale din ţară. De fiecare dată, observatorii Asociaţiei constată utilizarea abuzivă a resurselor administrative şi nereguli în finanţarea campaniei electorale de
Alegătorii din R. Moldova încă nu au încredere în alegeri, în organele electorale, în rezultatele alegerilor şi nu au încredere deplină în promisiunile făcute de către candidaţi.”...
către candidaţi. Scrutinul din acest an nu este o excepţie, conchide Pavel Postică. De altfel, Promo-Lex a organizat dezbateri electorale publice şi întâlniri cu alegătorii pentru a-i încuraja să cântărească de şapte ori înainte să-şi dea votul pentru un candidat sau altul. La capitolul „educaţie electorală”, e de părere Pavel Postică, Republica Moldova e la început de cale:
„Cu regret, dar alegătorii din Republica Moldova încă nu au încredere în alegeri, nu au încredere în organele electorale, nu au încredere în rezultatele alegerilor şi nu au încredere deplină în promisiunile făcute de către candidaţi.”
Duminică vor avea loc alegeri în şapte localităţi ale ţării, inclusiv municipiile Chişinău şi Bălţi. Primarii vor fi aleşi pentru un singur an, în primăvara lui 2019 urmând să fie organizate alegeri locale generale.