Alsu Kurmasheva, jurnalistă a RFE/RL cu sediul la Praga, în Republica Cehă, deține dublă cetățenie, americană și rusă. Ea a călătorit în Rusia în luna mai pentru o urgență de familie și a fost reținută temporar în timp ce își aștepta zborul de întoarcere la 2 iunie pe aeroportul din capitala Republicii Tatarstan, unde i-au fost confiscate ambele pașapoarte. De atunci, ea nu a mai putut părăsi Rusia, întrucât a așteptat să i se returneze documentele de călătorie.
### Vezi și... ### #FreeAlsu: Soțul jurnalistei RFE/RL cere Departamentului de Stat american să o clasifice „deținută abuziv” de RusiaPe 11 octombrie, autoritățile au amendat-o pe Kurmasheva cu 10 mii de ruble (103 dolari) pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse, potrivit relatărilor publicate de presa locală, pe baza documentelor judiciare.
Kurmasheva a fost reținută din nou la 18 octombrie și, de data aceasta, acuzată de neînregistrarea ca agent străin, o infracțiune care prevede o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.
Comitetul de anchetă a declarat că Kurmasheva a fost acuzată în temeiul unei secțiuni din Codul penal care se referă la înregistrarea agenților străini care efectuează „colectarea intenționată de informații în domeniul activităților militare, tehnico-militare ale Rusiei", care, dacă sunt primite de surse străine, „pot fi folosite împotriva securității țării”.
Dar cercetările nu se opresc aici. Pe 16 noiembrie, poliția din Republica rusă Tatarstan a percheziționat locuința și biroul cunoscutului jurnalist independent Iskander Siradzhi, în legătură cu ancheta lansată împotriva Alsei Kurmasheva, plasată în detenție chiar în acea zi.
Siradzhi a spus într-un clip video postat pe Instagram că poliția i-a spus că este suspectat că are legătură cu „crima” de care este suspectată Kurmasheva.
Polițiștii i-au spus că Alsu Kurmasheva „ar fi colectat niște informații care sunt un secret de stat și că a vrut să afle de la un profesor câte persoane au fost mobilizate de la institutul său pentru războiul din Ucraina", a mai spus jurnalistul, adăugând că polițiștii vorbeau despre aceste informații „de parcă ar fi fost vorba despre o mare crimă și de parcă eu aș fi avut cumva legătură cu acea crimă”. Siradzhi mai spune că polițiștii au venit la domiciliul său la ora 5.30 dimineața (ora locală) pe 16 noiembrie și au confiscat telefoanele sale și ale soției sale, precum și computerele copiilor lor.
### Vezi și... ### Moscova amenință să ia măsuri împotriva jurnaliștilor moldoveni acreditați în Rusia, deși oficial nu există niciunulArestări pe bandă rulantă
Prelungirea arestării Alsei Kurmasheva este doar cea mai recentă filă a reprimării jurnaliștilor străini din Rusia. Pe 28 noiembrie un tribunal rus a prelungit cu două luni arestul preventiv al jurnalistului american Evan Gershkovich, reporter la Wall Street Journal. Acesta a fost reținut sub acuzația de spionaj, respinsă cu vehemență de ziarul său și de autoritățile de la Washington. Tribunalul districtului Lefortovo din Moscova a decis menținerea în arest a jurnalistului până pe 30 ianuarie.
Pe de altă parte, autoritățile ruse pregătesc un alt pachet legislativ prin care vor să instituie un control și mai puternic asupra străinilor din țară. Ministerul rus de Interne a elaborat un proiect de lege care solicită introducerea unui formular de consimțământ sau „acord de loialitate”, care trebuie semnat de vizitatorii străini la intrarea în Rusia.
În acord turiștii trebuie să se angajeze că respectă legile care interzic discreditarea politicilor guvernamentale rusești sau repudierea valorilor familiei tradiționale.
Conform proiectului de lege, turiștilor străini li se interzice să împiedice activitatea autorităților publice ruse. De asemenea, le este interzisă discreditarea politicilor interne sau externe ale țării și a autorităților publice și oficialilor guvernamentali.
Jurnaliști RFE/RL arestați în Rusia
Alsu Kurmasheva este unul dintre cei patru jurnaliști Radio Europa Liberă /Radio Libertatea încarcerați, sub acuzații legate de munca lor de ziariști. Ceilalți sunt Andrei Kuznecik, Ihar Losik și Vladislav Iesipenko.
Losik este blogger și colaborator al redacției RFE/RL din Belarus. A fost condamnat în decembrie 2021, fiind acuzat de mai multe delicte, între care „organizarea și pregătirea de acțiuni care încalcă grav ordinea publică”. A fost condamnat la 15 ani de închisoare.
Kuznecik, editor web în redacția RFE/RL din Belarus, a fost condamnat în iunie 2022 la șase ani de închisoare în urma unui proces care nu a durat mai mult de câteva ore. A fost condamnat pentru „crearea sau participarea la o organizație extremistă”.
Iesipenko, un cetățean cu dublă cetățenie ucraineană și rusă care a colaborat cu Crimeea.Realities, un canal de știri regional al redacției ucrainene a RFE/RL, a fost condamnat în februarie 2022 la șase ani de închisoare de către un judecător rus din Crimeea ocupată, după un proces cu ușile închise. El a fost declarat vinovat de „posesie și transport de explozibili”, acuzație pe care o neagă cu fermitate.
### Vezi și... ### Se lansează rețeaua de satelit Svoboda pentru jurnalismul independent în Rusia