Linkuri accesibilitate

Moscova amenință să ia măsuri împotriva jurnaliștilor moldoveni acreditați în Rusia, deși oficial nu există niciunul


Un vehicul al televiziunii de stat rusești Russia Today în apropiere de Piața Roșie din Moscova.
Un vehicul al televiziunii de stat rusești Russia Today în apropiere de Piața Roșie din Moscova.

Moscova amenință că va lua măsuri împotriva jurnaliștilor din R. Moldova acreditați în Rusia și s-a adresat la ONU pentru a preveni „cenzura mediatică”, după ce guvernarea de la Chișinău a blocat televiziuni și site-uri rusești, care ar încerca să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie.

Președintele Uniunii jurnaliștilor din Federația Rusă, Vladimir Soloviev, a sugerat că autoritățile de la Moscova ar putea retrage acreditările jurnaliștilor moldoveni.

Pe lista jurnaliștilor străini acreditați în Federația Rusă, publicată pe site-ul Ministerului rus de Externe și actualizată la 1 octombrie, nu se regăsește nici un jurnalist moldovean.

Și Igor Zaharov, consilierul șefului diplomației moldovene, a spus presei că, din datele deținute de Ministerul de Externe de la Chișinău, R. Moldova nu are jurnaliști acreditați în statul rus.

Soloviev a acuzat autorităților moldovene de „politică rusofobă” și că ar fi „restricționat drastic activitatea presei ruse”, încălcând normele libertății de exprimare. Federația Internațională a Jurnaliștilor a suspendat, în februarie 2023, calitatea de membru a asociației din Rusia, pe motiv că a deschis patru filiale în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.

Comisara pentru drepturile omului din Rusia, Tatiana Moskalkova, a făcut apel la raportorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Irene Khan, responsabilă de libertatea de exprimare și la reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro.

Moskalkova a solicitat celor două organizații să „exercite influență pentru a împiedica politicile de cenzură a mass-media” din R. Moldova.

În timp ce politicieni și oficiali ruși acuză autoritățile moldovene de cenzură, cel mai recent raport al organizației Reporteri fără frontiere (RSF) arată că Federația Rusă a coborât în 2023 cu încă nouă locuri în indicele libertății presei și s-a plasat pe locul 164 din 180 de țări. R. Moldova ocupă în același clasament locul 40.

„Moscova a creat un nou arsenal mediatic pentru a impune politica pro-Kremlin în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei, în timp ce în Rusia s-a exercitat o presiune imensă asupra instituțiilor media rusești independente, care au fost interzise, blocate și/sau declarate «agenți străini»“, se arată în raport.

Imediat după începutul invaziei ruse în Ucraina, R. Moldova a restricționat difuzarea la televiziune a știrilor, conținutului analitic, militar și social-politic produs de Rusia, permițând doar emisiuni de divertisment și filme.

Tot din cauza războiului, relațiile Chișinăului cu Moscova s-au deteriorat rapid. Anul acesta, președinta Maia Sandu a acuzat Moscova că a pus la cale o lovitură de stat împotriva guvernului de la Chișinău și că încearcă să destabilizeze situația din țară.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG