Your browser doesn’t support HTML5
Pe Nordnews.md citiți un material intitulat „Igor Dodon îl minte până și pe Dumnezeu.” Enoriașii bisericii „Sfinților Flor și Lavru” din satul Cunicea, raionul Florești, nu mai așteaptă ajutorul financiar promis de președintele țării, Igor Dodon. Această comunitate de ruși lipoveni a decis să renoveze cu forțe proprii lăcașul sfânt, construit din bârne acum 400 de ani și inclus în circuitul turistic național. În anul 2017 la o întrevedere cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi, Cornelii, Igor Dodon i-a promis clericului de la Moscova că va ajuta comunitatea de staroveri din Cunicea. Pentru că au pierdut speranța că vor mai primi vreun ajutor din partea lui Igor Dodon, staroverii au început să repare biserica cu forțe și cu bani proprii.
Nordnews scrie că orașul Soroca a ieșit astăzi din carantină. Localitatea a prins la viață dupa ce mai bine de o lună, oamenii au fost izolați, iar intrările și ieșirile au fost păzite de militari. Localnicii au ieșit la cumpărături, respectantând însă, măsurile de protecție. Astăzi au fost evacuate toate barajele din beton, iar soldații și carabinierii s-au retras. Pentru că au stat de strajă la intrările în oraș, forțele de ordine au primit diplome. Decizia de a ridica regimul de carantină a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale, după ce ultimul caz de infectare cu coronavirus în orașul Soroca a fost înregistrat pe 24 aprilie. 76 de angajați medicali din cadrul Spitalului Raional Soroca s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă. Numărul persoanelor infectate în oraș se ridică la 136. De astăzi, în raionul Soroca au început să circule unele rute interubane. Totuși, transportul public va circula abia din 15 mai. În raionul Soroca, cheltuielile suportate din cauza noului coronavirus se cifrează la 1,8 milioane de lei. Până în prezent, în raionul Soroca au fost înregistrate 257 de cazuri de COVID-19 și opt decese.
Tot pe nordnews citiți azi istoria unei veterane în vârstă de 96 de ani din Bălți. La doar 19 de ani a văzut moartea cu ochii, a trecut printre gloanțe și a reușit să salveze viețile a mii de soldați. Sunt mărturiile cutremurătoare a Galinei Beregust din Bălți, veteran din Al Doilea Război Mondial. Ororile prin care a trecut, nu au putut fi uitate nici după 75 de ani de la lupta sângeroasă. Galina Beregust a fost una dintre cele mai bune studente de la Universitatea de Medicină din Ijevsc. Ea a văzut cum colegii și pacienții săi mor răpuși de gloanțe. Ea însăși a fost la un pas de moarte, când spitalul a fost atacat de inamici. Galina Beregust a povestit cu groză și lacrimi în ochi despre cum a trecut prin „lagărul morții” din Polonia. Până atunci, nu văzuse atâtea cadavre și nici nu simțise atâta durere. După ce a trecut prin Ucraina, Polonia și Cehoslovacia, în anul 1944, Galina Beregust a ajuns și în Moldova, la Bălți.